#lempivaatteeni

Thursday 28. November 2019 / by nadjastrangeJuuri nyt on käynnissä Eetti ry:n #lempivaatteeni-kampanja, jonka avulla pyritään eroon saastuttavasta pikamuodista. He haastoivat mut pukeutumaan viikon ajan lempivaatteeseeni, mutta mä en pysty sitoutumaan tähän. Juuri ja juuri pystyn sitoutumaan siihen, etten jää koko päiväksi sänkyyn nukkumaan :D Tämä marraskuun pimeys on kyllä ollut ihan erityisen rankkaa – ja tästä hiljaiselo blogin puolellakin johtuu.

Vaikken sitoudukaan viikoksi haasteeseen, halusin kuitenkin nostaa kampanjaa blogissani. Tästä aiheesta ei vaan voi puhua tarpeeksi. Olen onnistunut missiossani, jos saan edes yhden ihmisen miettimään vaateostoksiaan. Me ei voida jatkaa samaan tahtiin shoppailua. Tämä maapallo ei vaan kestä sitä.

Osa meistä on jo herännyt pikamuodin epäekologisuuteen ja epäeettisyyteen. Herääminen ei kaikilla tapahdu hetkessä, mutta niitä omia kulutustottumuksia voi muuttaa pikkuhiljaa. Pian huomaakin ettei todellakaan tarvitse ostella koko ajan uusia vaatteita. Mä olin ennen ihminen, jonka piti ostaa aina uusi mekko kaikenmaailman pikkujouluihin ja kissanristiäisiin. Viime vuosien aikana oon oppinut sen, että yksi ihana vaate korvaa miljoonat uudet mennen tullen. Näin pikkujoulukautena tämä on tärkeä muistutus kaikille!

Kaikilla on varmaan joku lempivaate. Sellainen, joka päällä tuntee olonsa hyväksi. Mun lempivaatteeni on tammikuussa New Yorkin 2nd hand -putiikista Buffalo Vintagesta ostettu viininpunainen samettimekko. Tätä tulee käytettyä niin arkena kuin juhlissakin, koska mekkoon saa helposti eri fiilistä asusteita vaihtamalla. Mukavuuden lisäksi mekko on ihana matkamuisto huikeasta reissusta, tatuoinnit näyttävät erityisen kivoilta viininpunaisen sametin kanssa, eikä toista samanlaista vaatetta tule ihan heti vastaan! Vintagesametti on kuitenkin aika haurasta, joten oon jo kahteen otteeseen parsinut mekon taskun viereen tulleen reiän umpeen. Ennen olisin vaan lahjoittanut rikkinäisen vaatteen eteenpäin ja ostanut uuden tilalle. On tässä siis pitkä matka tultu!

Ensin pohdin, että viitsinkö edes kirjoittaa tästä lempivaatteestani, koska oon ostanut sen ulkomaanmatkalta. Näytän siis samaan aikaan hyvää ja huonoa esimerkkiä. Mutta koska rehellisyys maan perii, niin kerrottakoon, että New Yorkin -reissu oli syntymäpäivälahja ystäviltäni kun täytin 30. Se oli reissu, josta olin vuosikausia haaveillut ja vihdoin pääsin sen toteuttamaan. Mulla on nyt jo muutaman vuoden aikana ollut omana sääntönä se, että saan lentää max kerran vuodessa ulkomaille. 2016 en lentänyt minnekään, 2017 mentiin häämatkalle Kroatiaan, 2018 pääsin stipendillä elokuvantekokurssille Hollantiin, ja 2019 matkustin New Yorkiin. Onhan siinä reissuja ja lentopäästöjä kerrakseen! Mutta kuten jo aiemmin sanoinkin; pikkuhiljaa niitä omia tottumuksia muutetaan.

Mikä on sun lempivaate ja miksi?


6 Responses to “#lempivaatteeni”

 1. Anonymous says:

  Mun lempivaate on R/H:n mikkimekko, pinkkimustana. Se on niin kätevä, kun menee juhlissa sekä arkena. Käytin kyseistä mekkoa mieheni veljen lapsien päättäreissä sekä uuuuseat kerrat kun on käyty sushilla kesällä! Todella kätevä vaate, kun koroilla sekä hameella se muuntuu juhlavaatteeksi ja sitten taas farkuilla ja tennareilla se on paita. Itse olen 180cm joten sen alla on suotavaa pitää jotain :D yleensä käyttänyt just skater tyylistä keinonahkahametta tai sitten pyöräilyshortseja kesällä.

  Mulla on useampi vaate, joista tykkään kovin! Mut tää on sellanen super lemppari. Pitäis kyllä luopua monista vanhoista kirppisvaatteista, jotka jääny isoiksi, mutten vaan henno :(

  En ole ostanut vaatteita uusina aikoihin(neljään vuoteen), kolunnut vain kirpputoreja sen kerran kun jotain uutta tarvinut! Tänä vuonna ostin yhden villakangastakin eräiltä ystävämyynneiltä ihan vaatekaupasta, koska se vaan oli ihan törkeen makea (ja edullinen, koska mallikappale, sekä oikeasti tuli tarpeeseen) sekä marimekon klassisen raitapaidan ja sitä olen käyttänyt tosi paljon.

  Ehkä sellanen ainut suuri kulutus mitä ollut, niin innostuin vähän turhaan keväällä kirppareista ja tuli käytyä vähän turhan usein siellä – kyllä sekin lompakossa tuntuu. Varsinkin kun ne UFFin kirppisvaatteet ei oo mitään maailman edullisimpia..

  Lentänyt olen viimeksi 2014 Prahaan. Laivalla viimeksi liikkunut 2017 tallinnaan (2014-2019 vuosina kahdesti yhteensä sekä ruotsiin kerran). Lihaa en syö ja käytän luonnonkosmetiikkaa.

  Ihan hyvään pisteeseen on tultu, jos miettii mun elämää 10v sitten :D ostin lähes koko ajan uutta. Pienin askelin! :)

 2. Mmm says:

  Taitaa blogi olla ihan unohdettu ja kuopattu.

Kommentoi