NÄIN PIDENNÄT VAATTEEN KÄYTTÖIKÄÄ

Monday 11. February 2019 / by nadjastrange


Kaupallinen yhteistyö: Evergreen

Ihailtavan monella on tavoitteena vähentää päästöjään ja kulutustaan, sekä suosia luomua. Allekirjoittanut kuuluu tähän samaan edellämainittuun joukkoon, ja välillä maailmantuska ottaakin vallan. Oon aiemminkin kirjoitellut siitä, että kohti ekologisempaa elämää siirtyessä ei tarvitse muuttaa metsään ja hylätä kaikkia moderneja mukavuuksia. Helpoiten tavoitteeseen pääsee, kun ottaa pienä askelia kerrallaan – niistä muodostuu isompi kokonaisuus.

Helppoja konkreettisia valintoja voi tehdä ihan päivittäin, esimerkiksi vaihtamalla edes osan aterioistaan kasvisruokaan, käyttämällä vaatteet loppuun asti, ja suosimalla luomua. Näistä kahdesta jälkimmäisestä kirjoittelen tänään kaupallisessa yhteistyössä Evergreenin luomuviinien kanssa.

Useimmilla meistä lojuu jossain kaapin perällä kasa vaatteita, jotka olisivat täydellisiä jos niitä kaventaisi ihan vähän, ompelisi pudonneen napin paikalleen tai poistaisi nukat. Ja moni saattaa jopa haaveilla itse omien vaatteiden ompelemisesta tai tuunauksesta. Me päätettiin parhaan ystäväni kanssa perustaa edellämainittuista syistä ompelukerho! Se kokoontuu säännöllisen epäsäännöllisesti, ja agendana on vaatehuoltoa, hyvää viiniä ja hauskaa seuraa. Ystäväni aikoo opettaa mut myös neulomaan, mutta saa nähdä mitä siitäkin tulee haha.

Tämän meidän käsityökerhon oleellinen osuus on viini; sitä maltillisesti siemaillen ne miljoona vuotta to do -listalla olleet asiat hoituu helposti. Nämä Evergreenin luomuviinit olivat mulle ihan uusi tuttavuus. Ihan jo siksi, että oon yleensä aina ostanut yhtä ja samaa viiniä. Huomasin kuitenkin joku aika sitten, ettei se mun vakioviinini ole luomua, joten uuden lempparin etsintä oli edessä. Sanoinkin jo aiemmin, että niiden pienten askelien ottaminen on helppoa, ja siinä onnistuu esimerkiksi niinkin pienellä vaivalla kuin luomusertifioituihin viineihin vaihtamalla.

Kaikki Evergreenin tuotteet ovat eettisiä ja luomusertifioituja, ja tuoteperheeseen kuuluu litran pullossa myytävän Monastrell-punaviinin lisäksi 3 litran hanapakkaus Merlotia, sekä valkoviiniä, kuohuviiniä, ja siideriä. Valikoimaa siis löytyy, joten tässä on meillekin kivasti maisteltavaa käsityökerhon kokoontumisissa. Oon yleensä ollut enemmän valkkarimuija, mutta viime aikoina on punaviinikin alkanut kiinnostamaan. Vielä riittää tutustumista eri lajikkeisiin, mutta tykkäsin kovasti tosta keskitäyteläisestä Monastrellista. Se on helppo yhdistää erilaisiin ruokiin, ja voisi toimia kivasti esimerkiksi sangriassa. Ai miten niin haaveilen kesästä?!

Viinitarjoilu, eli siis puolet käsityökerhon agendasta on nyt käyty läpi. Seuraavaksi sitten niihin itse käsitöihin. Oikeastihan meidän kerho pitää sisällään paljon vaatehuoltoa, mutta eikö käsityökerho olekin paljon raflaavampi nimi kuin vaatehuoltokerho? Vai pitäiskö tän olla marttakerho?

Vaatteita ostaessa on tärkeää kiinnittää huomiota materiaaleihin. Sillä se vaan on valitettava fakta, että toiset materiaalit nukkaantuvat ja kutistuvat pesussa saman tien, kun taas toiset säilyvät pitkäänkin hyvinä. Viinien lisäksi myös kankaissa on mahdollisuus luomuun. Esimerkiksi luomusertifioitua silkkiä, villaa ja puuvillaa löytyy vaikka mistä tekstiileistä. Mutta jos se oma lempparivaate sattuu olemaan keinokuitua, niin ei sitä kannata heittää pois, vaikka vaatteesta löytyisikin jokin pieni vika. Nimittäin ihan parilla pienellä jutulla voi vaatteen saada pelastettua takaisin käyttökuntoiseksi.


5 HELPPOA VINKKIÄ VAATTEIDEN KÄYTTÖIÄN PIDENTÄMISEEN:

Oikeanlainen pesu on kaiken A ja O. Pese vaatteet samansävyisten kanssa ja noudata pesulappujen ohjeita. Alhaisemmassa lämpötilassa peseminen vähentää energiankulutusta sekä pidentää vaatteen käyttöikää. Moni vaate puhdistuukin jo 20 asteessa. Kuivaa paidat ja mekot henkareissa – näin ryppyjen ja painaumien määrä vähenee ja vältyt silitykseltä. Neuleet kannattaa kuivata vaakatasossa pyykinkuivaustelineen päällä, etteivät ne venähdä muodottomiksi.

Kavenna/muokkaa. Varmaan jokainen on joskus sortunut ostamaan jonkun vaatteen sillä ajatuksella, että “tää on tosi hyvä kunhan vähän muokkaan tai kavennan”. Ja moni vaate taas on voinut jäädä isoksi tai huonosti istuvaksi. Sen sijaan että kiikuttaisi kaiken kirppikselle, voi ottaa ompelukoneen esille tai ihan vain neulalla ja langalla parsia vaatteeseen haluamansa muutokset.

Kokeile tahroihin sappisaippuaa. Tämä taitaa olla monelle vähän tuntemattomampi tuote. Sillä saa vaikeammatkin tahrat poistettua. Mä olin joskus ihan epätoivon vallassa tiputettuani meikkivoidetipan silloisen lempimekkoni rinnukselle. Tahra ei lähtenyt millään pesu- ja valkaisuaineilla, mutta sappisaippualla se lähti helposti. Oon siitä hetkestä lähtien koittanut tuputtaa tätä ihmetököttiä kaikille kavereilleni :D Mutta jos sappisaippuakaan ei pelasta vaatetta, voi tahran päälle ommella/silittää jonkun hauskan kangasmerkin.

Paikkaa. Esimerkiksi haaroista kuluneiden farkkujenkin korjaus on yllättävän helppoa kun sen vaan jaksaa tehdä. Kangaskaupoista ja isoista marketeista voi ostaa, tai joistain toisista farkuista voi leikata palan farkkukangasta jonka ompelemalla saa reiän peittoon. Me ei jaksettu tehdä tätä Aleksin kanssa, joten hän vei kuudet hajonneet farkut ompelijalle korjattavaksi. Ihan vain muutamalla kympillä sai taas ison kasan käyttökelpoisia farkkuja, eikä tarvinnut ostaa uusia!

Poista nukat. Jos on tullut tehtyä harhaostos ja se lempineule nukkaantuu pelkästään sitä päin katsomalla, voi nukkaleikkurista/nypynpoistajasta (rakkaalla lapsella on monta nimeä) olla apua. Pienellä terällä varustettuja laitteita myydään mm. isoissa marketeissa ja elektroniikkaliikkeissä. Mä ostin sellaisen vuosia sitten ja sillä on tullut tänäkin talvena pelastettua mm. pipoja ja huiveja.

Mun pieniä vihreitä valintoja arjessa ovat mm. julkisten kulkuvälineiden käyttö, kasvisruoka, kirppistely, vaatteiden korjaaminen, sekä luomutuotteiden – nyt myös luomuviinien suosiminen.

Mitä pieniä vihreitä valintoja sä teet arjessa?
Huom. Suomen alkoholilainsäädännön vuoksi alkoholia koskevia kommentteja ei voi julkaista.


4 Responses to “NÄIN PIDENNÄT VAATTEEN KÄYTTÖIKÄÄ”

 1. Pinja Mitrovitch says:

  Hey,

  Ah, ihania vinkkejä – vielä kun saisi ne vietyä käytäntöön :D
  Mä olen ihan surkea vaatteiden kanssa, en saa mitään edes silitettyä saati ommeltua.

  yst. Pinja // http://www.pinaycoco.fi

 2. Kati X says:

  Moikka! Kivoja vinkkejä, esim. toi sappisaippua oli mulle uusi tuttavuus, eli pistetään kokeiluun! Ympäristöteoista puheen ollen, oletko tutustunut luomutuotannon ympäristökuormitukseen? Mä olen saanut sellaisen kuvan (jostain dokkarista muistaakseni), että luomutuotanto esim. ruoassa olisi itseasiassa jopa kuormittavampaa ympäristölle kuin ns. tavallinen viljely. En ole asiaan sen suuremmin perehtynyt, mutta itselle se ainakin tuli yllätyksenä, kun luomua pidetään nimeoomaan maapalloa vähemmän kuormittavana vaihtoehtona. Ajattelin vaan kertoa sinullekin, jos haluat tutkia asiaa lisää :)

  • nadjastrange says:

   Tää on kyllä hyvä huomio! Nopean googlettelun perusteella luomutuotanto käyttää enemmän viljelytilaa (metsiä saatetaan hakata peltojen tieltä) ja tämä on se asia josta puhutaan ympäristönkuormituksena luomutuotannossa. Torjunta-aineilla viljellyt tuotteet taas vievät vähemmän tilaa, mutta myrkyt tuhoavat vesistöjä ja eliölajeja. Pitää kyllä perehtyä asiaan tarkemmin :)

Kommentoi