TAIKAUSKOINEN MAANANTAI?

Tuesday 05. February 2019 / by nadjastrange


“Mondays are fine. It’s your life that sucks.”

Brittikoomikko Ricky Gervais sanoi joskus tuon lauseen, joka on jäänyt vuosikausiksi mun mieleen. Oon sitä mieltä, ettei maanantai ole yhtään sen kummoisempi päivä kuin vaikka tiistai, jos siihen vaan asennoituu oikein. Että elämässä pitäisi hoitaa asiat niin, ettei maanantai tuntuisi niin tuskaiselta. Kyllästyttääkö sun duuni? Tai mättääkö normiarki? Se ei ole yksittäisen viikonpäivän vika, vaan silloin voi miettiä että mitä voisi tehdä vähentääkseen ärsytystä. Harva meistä kuitenkaan voi päättää jäädä pois töistä tai opiskeluista vain siksi, että viikonlopun jälkeinen aamuherätys sattuu harmittamaan. Jokainen meistä voi kuitenkin päättää asennoitua maanantaihin (tai mihin tahansa päivään) positiivisella asenteella. Kaikki menee huonosti jos jo aamusta alkaen päätät että tänään on huono päivä.

Tutustuin elokuussa Hollannissa järjestetyllä elokuvakurssilla ihmisiin eri puolilta maailmaa. Silloin tuli puheeksi eri kulttuurien perinteet ja uskomukset, josta kirjoitinkin aiemmin. Yksi useaan otteeseen mietityttänyt asia on kiinalainen kalenteri, jota moni taikauskoinen vanhemman sukupolven edustaja käyttää edelleenkin. Sen mukaan esimerkiksi hääpäivä valitaan tarkasti, jotta vältytään epäonniselta avioliitolta. Kalenterista kertonut kiinalainen kurssikaverini matkusti Hollantiin päivänä, josta hänen taikauskoinen äitinsä oli aivan kauhuissaan. Onneksi huonoa onnea ei tullut, ja kaveri pääsi todistamaan äidilleen ettei niillä yksittäisillä päivillä ole oikeasti väliä.

Jonkinlainen taikausko ulottuu kyllä meihin suomalaisiinkin. Moni ajattelee että nimenomaan se maanantai on viikon hirvein päivä. Uskotaan, että maanantain luonteeseen vaan kuuluu se, että kaikki menee päin sitä kuuluisaa.

Joku voisi kyllä tässä kohtaa sanoa, että mun viime maanantai oli juurikin perus maanantai. Itse en ole yhtään taikauskoinen, mutta kyllä viime viikon maanantaina alkoi epäilyttää. Olinko sittenkin valinnut jonkun huonoimman mahdollisen matkustuspäivän kiinalaisen kalenterin mukaan, kun mikään ei vaan tuntunut onnistuvan? Olin matkalla Helsingistä Tampereelle erääseen työtapahtumaan. Lähdin kotoa hyvissä ajoin ja hyppäsin metroon kuten aina. Metro seisoi Rautatientoria edeltävän pysäkin kohdalla paikoillaan muutaman minuutin, ja kuski kuulutti että metrossa on joku oviongelma eikä metro pääse tämän takia liikkeelle. Istuin siinä hetken odotellen, kunnes tajusin että junan lähtöön oli enää 7 minuuttia aikaa! Lähdin sitten juoksemaan sieltä metrolaiturilta rautatieasemalle ja ehdin kuin ehdinkin junaan! Vielä oli minuutti aikaa junan lähtöön kun istuin alas. Ja juuri samalla sekunnilla tuli kuulutus, että juna lähtee liikkeelle vasta kun junan kuljettaja pääsee paikalle. Hän oli jossain toisessa junassa joka oli saapumassa myöhässä Helsinkiin. Lopulta päästiin lähtemään matkaan 20 minuuttia myöhässä. Ei oltu päästy vielä Vantaata pidemmälle kun tuli uusi este; henkilövahinko. Lopulta oltiin Tampereella yli tunti aikataulusta myöhässä. Myöhästyin siis seminaarista johon olin matkalla, vaikka eihän tunnin viivästys niin paha olekaan verrattuna moniin muihin mahdollisiin viivästyksiin. Myönnän, että tää oli aika #firstworldproblem. Siltikin mietin että varmaan kiinalaisessa kalenterissa luki jotain siitä kuinka kenenkään ei kannata kulkea metrolla tai junalla maanantaina 28.1.2019.


2 Responses to “TAIKAUSKOINEN MAANANTAI?”

  1. Anonymous says:

    Mulle itselle pääsiäinen on ollut epäonnen aikaa jo useamman vuoden. Ensin 2014 isäni äiti lensi taivaaseen, 2015 koirani lensi taivaaseen ja 2016 tätini mies. Kolme peräkkäistä pääsiäistä. Voin kertoa, ettei pääsiäinen ole mulle enää mikään suklaa-juhla, vaan menehtyneiden muistelupäivä.
    Olipa synkkä viesti, mutta en osannut samaistua tuohon tiettyyn päivään, joten otin “juhlapyhän” :D

    • nadjastrange says:

      Voi apua miten hirveetä!! Otan osaa, enkä voi kuvitellakaan miltä susta tuntuu. Tollaisten menetysten jälkeen ei voi todellakaan syyttää siitä, että juhlapyhä tuo kaikki muistot mieleen. Paljon voimia sinne ❤️

Kommentoi