EI ENÄÄ UUSIA VAATTEITA

Friday 30. November 2018 / by nadjastrangeHattu Aleksilta ikuisuuslainassa / Takki H&M / College ja housut 2nd hand / Kengät Dr. Martens (2nd hand)

Oon monesti puhunutkin siitä että haluan vähentää uusien vaatteiden ostamista, ja oon mielestäni onnistunut siinä tosi hyvin. Yksi projektin edistysaskel on kuitenkin jäänyt mainitsematta näin julkisesti: Päätin lokakuussa, etten osta enää uusia vaatteita ennen tammikuista New Yorkin reissua. Kirppiksillä saa kyllä shoppailla, ja jos haaveissa on esimerkiksi uusi takki, niin sen täytyy löytyä kirppikseltä. Kuitenkin sukkahousuja tms käyttötavaraa saan ostaa uutena, mutta niitäkin luonnollisesti vain tarpeeseen hajonneiden tilalle.

Kuvissa näkyvät kengät on muuten yksi mun sallituista kirppislöydöistä! Olin haaveillut näistä Dr.Martensin paksupohjaisista maihareista jo yli vuoden. En kuitenkaan raaskinut ostaa kenkiä uutena kun niillä oli hintaa yli 200€, ja mullahan on jo miljoonat Martensit. Kirppikseltä nämä bongatessani en vaan voinut jättää kenkiä ostamatta, ja nyt näistä on tullut mun tämän hetken lempikengät. Siitä tulee jotenkin tosi onnistunut ja hyvä fiilis kun löytää pitkään kuolaamansa asian kirppikseltä!

Uusien vaatteiden ostamattomuus on kyllä toiminut yllättävän hyvin! Tosiaan alkuun suunnittelin pitäväni tämän linjan Nykin reissuun asti, mutta miksen jatkaisi tätä myös tulevaisuudessa? New Yorkissa en aio olla ostoslakossa, mutta en myöskään ostaa mitään turhaa roinaa vain siksi kun halvalla saa. Tällä hetkellä ostoslistallani on rollerderbykampetta sekä sopivan sävyisiä meikkivoiteita varastoon. Ollaan myös suunniteltu kiertelevämme paljon vintage- ja 2nd hand -liikkeitä, joten voipi olla että New Yorkissakin tulee lähinnä shoppailtua käytettyjä aarteita.

On ihan mahtavaa, että moni bloggaaja haluaa näyttää ekologista esimerkkiä ja vaikuttaa seuraajiensa kulutustottumuksiin. Mutta samalla moni painii sen kanssa että kyseessä on kaupallinen blogi, jonka tuloilla maksetaan eläminen ja tämän takia yhteistöitä on “pakko” ottaa. Tästä hyvä ja hauska esimerkki oli Black Friday. Moni bloggaaja ensin kritisoi tätä kertakäyttökulttuurin kulutusjuhlaa ja seuraavana päivänä jakoi Black Friday -alekoodeja ties minne pikamuotipuljuihin. Toivoisin meiltä kaikilta bloggaajilta sanojen takana seisomista, mutta samalla toivoisin kaikilta kanssaihmisiltä ja blogin lukijoilta rennompaa meininkiä. Jos haluaa esimerkiksi vähentää kulutustaan, se ei tarkoita että haluaisi muuttaa savimajaan asumaan ilman mitään moderneja hyödykkeitä.

Tiedän kyllä etten itsekään ole aina se suoraviivaisin näissä kulutusasioissa. Jonain päivänä ahdistun ilmastonmuutoksesta ja mietin etten matkusta enää koskaan mihinkään. Ja seuraavana päivänä ostankin lennot New Yorkiin! Juu, petrattavaa riittää!


10 Responses to “EI ENÄÄ UUSIA VAATTEITA”

 1. Anonymous says:

  Mua eniten harmittaa eräs nimeltämainitsematon, jonka nimi alkaa Uulla ja loppuu oohon :( hän on mielestäni yksi pahimmista; vähän väliä yhteistöitä ja sponssauksia ja ilmaisten KERTAkäyttövaatteiden esittelyä. Mun mielestä se on melkein säälittävää, sillä hänellä on tosi paljon nuoria seuraajia ja näyttää heille esimerkkiä siitä, miten paljon voi ostaa/saada heidän kustanuksellaan. Hän tosin ei ikinä ole edes yrittänyt lopettaa, koko ajan tulee uutta; toki se on kivaa kun ei omaa rahaa mene muuhun kuin kalliisiin laukkuihin, mutta.. En mä vaan ymmärrä. Joten IHANAA että edes SINÄ yrität!! Sun ansiosta olen löytänyt kirpputorit ja niistä suuren hyödyn!

  • nadjastrange says:

   Tosi monella bloggaajalla on kyllä viikottain isot kasat uusia vaatteita joita ei todellakaan tarvisi! Mäkin kovasti toivon että hekin heräävät pian siihen, ettei niin vaan voi elää, tai varsinkaan näyttää sellaista esimerkkiä nuorille vaikutusalttiille seuraajille.

   Tosi kiva kuulla että oot löytänyt kirppikset! ❤️

 2. Anna says:

  Hienoa, jos haluat jatkaa valitsemallasi linjalla uusien vaatteiden oston suhteen. Savimajaan muutto ei minunkaan mielestä ole tarpeellista ja rento meiniki on monessa mielessä tavoiteltava asia. Ymmärrän huolen sen suhteen, jos oma ala, joka pitkälti perustuu epäkestävän kulutuskäyttäytymisen edistämiseen, on “uhattuna”. Kuitenkin monen muunkin alan pitää joko kuolla tai muuttaa muotoaan ja uusiutua tämän ajan hengessä. Kaikilla ei ole samaa vaikuttaja-asemaa, joten esimerkiksi lukijat pystyvät käyttämään omaa “vaikuttajuuttaan” siinä, kun kritisoivat mielestään epäeettistä kuluttamista eikä siinä mielestäni ole syytä rentoilla sen enempää kuin kukin kokee itse tarpeelliseksi. Sinä toivot lukoijoiltaijoilta rentoutta kulutuksen edistämiseen ja jotkut lukijat ja kanssaihmiset toivovat päinvastaista ja molemmat voivat onneksi toteuttaa omaa polkuaan ja näkemystään. Jos elää omassa “vaikuttajakuplassa” ei välttämättä ymmärrä sitä kuinka absurdilta “tavallisen” tai varsinkaan tiedostavan kuluttajan korviin kuulostaa se, että kolmen kuukauden uusien vaatteiden ostamattomuus on iso asia ja sinäkin aikana pitää ehkä haalia kirpparilta jotain uutta tai että tarvii vielä ne vähän erilaiset martensit vaikka niitä on jo ennestään miljoonat.

  • nadjastrange says:

   Eihän se parin kuukauden shoppailemattomuus tietenkään mikään iso askel ole moneen muuhun ihmiseen verrattuna, mutta se on alku. Kaikki aloittaa jostain. Uskon että omalla (ja varmasti monen muunkin) kohdalla isomman muutoksen saa aikaiseksi pienillä askelilla. Nyt kun se oikea suunta on löytynyt, on helpompi edetä kulutuksen vähentämiseen – myös kirppistellessä. Ja siksi itsestä tuntuu hassulta saada juuri tämän tyylisiä kommentteja, kun nimenomaan yritän koko ajan elää ekologisemmin ja tiedostan että itselläni on vielä piiiiitkä matka edessä. Tämä oli se mun pointti armollisuudesta kirjoittaessani. Mulla on huono omatunto ilman että joku siitä koko ajan huomauttelee.

   Olin vuosia ketjuvaatekaupoissa töissä, ja siellä oli ihan normaalia ostaa viikottain useita uusia vaatteita ja asusteita, kun entuudestaan halpoja tuotteita sai vielä 50% henkilöstöalennuksella. Mulla alan vaihdoksen myötä shoppailu putosi saman tien roimasti, ja nyt reilun neljän vuoden aikana se on vähentynyt koko ajan enemmän. Tuntuu että vaatekauppaduunivuosina shoppailusta oli tullut tapa josta todellakin pitää päästä eroon!

   Pahoittelut siitä että jätin postauksessa yhden seikan mainitsematta, vaikka pohdinkin että pitäisikö asiasta kirjoittaa. Mulla blogi on harrastus josta saan taskurahaa, ja päivätyö maksaa elämisen. En siis tarkoittanut itseäni mainitessani että jotkut bloggaajat mainostavat saadakseen ruuan pöytään ja katon päänsä päälle.

   Oon ehdottomasti sun kanssa täysin samaa mieltä siitä, että blogien ja jatkuvan kulutuksen ihannoinnin pitää muuttua – vaikka se tarkoittaisikin pienempiä tuloja meille bloggaajille. Oon itse kieltäytynyt useista yhteistöistä, koska ne ovat olleet mielestäni liian epäekologisia tai -eettisiä. Ja aion jatkuvasti karsia yhteistöitä tiukemmilla kriteereillä, koska haluan olla vaikuttaja joka oikeasti näyttää hyvää esimerkkiä eikä vain esitä ekologisempaa kuin oikeasti on. Ja halusin jakaa jo matkani alkuvaiheet seuraajieni kanssa.

   Kiitos kommentista! :)

  • Halloo says:

   Napauttamalla ja kritisoimalla ei saa muutosta aikaan. Ja jos sillä on tarkoitus pönkittää omaa “paremmuuttaan” niin ei kai vahvasti mene itse kritisoijallakaan.

   Muutos kerrallaan, omaan tahtiin ja omalla tyylillä. Suunta se on mikä ratkaisee eikä vauhti.

   Jollekin on iso juttu olla shoppailematta pari kuukautta, jollekin on pikku asia olla ostamatta vuoteen mitään. Meitä on joka junaan. Onneksi! Esimerkin ja kannustuksen avulla muutoksia tehdään, ei arvostelemalla. Aiheessa kuin aiheessa.

 3. Mari says:

  Hyvä kun kirjoitat tärkeästä aiheesta. Ei nollalinjaa tarvitse vetää vaatteiden ostamisen ja matkustamisen suhteen, mutta jokaisen kannattaa miettiä ostaako kertakäyttövaatteita ja tarvitseeko joka pitkänä viikonloppuna lentää lomalle.

  Asiasta toiseen.. Mulla on seisonut nyt noi samat kengät 3 vuotta kaapissa kun tuntuu järkyttävän kovilta. En ole ennen käyttänyt Martenseja. Olisko mitään vinkkejä miten saisin ne käyttöön ilman hirveää kipua?

  • nadjastrange says:

   Nää on kyllä normi-Martenseja kovemmat! Ja musta tuntuu että se Martensien aiheuttama kipu on niin tapauskohtaista. Mulle on ihan uudetkin Martensit olleet tosi jees eikä ole koskaan tullut rakkuloita. No okei, varrettomat Martensit hankasi nilkat rikki. Ehkä mun jalat on niin kovat ja kuivat korput että harvoin on ongelmia uusien kenkien kanssa :D

   Sä voisit kokeilla kenkien pehmittämistä kotona. Esimerkiksi laittamalla märät/kosteat villasukat jalkaan pitäisi saada nahkaa vähän venytettyä ja pehmitettyä. Ja ainakin ystävillä kenkien sisäänajon jälkeen on kipu helpottanut. Tsemppiä! :)

 4. Fanny says:

  Hei onks sulla vinkkejä miltä kirppiksiltä vois löytyä dr martteja? Hirvee hinku ois mutta raaski pistää niin paljon rahaa kenkiin, mitä en ehkä kuitenkaan tarvitsis. Kiitti!

  • nadjastrange says:

   Mä oon löytänyt Facebook-kirppareilta, mutta kannattaa tsekata esim Zadaa-kirppissovellus. Oon siellä ainakin nähnyt niitä. Toivottavasti löytyy mieluisat kengät! :)

Kommentoi