OLISI PITÄNYT MENNÄ AIEMMIN LÄÄKÄRIIN

Wednesday 14. November 2018 / by nadjastrange

Kaupallinen yhteistyö: Evidensia

Kirjoittelin n. kuukausi sitten seniorilemmikeiden terveydenhuollosta kaupallisessa yhteistyössä Evidensian kanssa. Kerroin silloin, että ollaan lähdössä meidän kissojen kanssa käymään Evidensian vastaanotolla seniortarkastuksessa. Viime viikolla sen hetki koitti, ja meitä kaikkia jännitti aika paljon.

Evidensian senioritarkastus sisältää verinäytteen (laaja verenkuva + peruselinarvot) ja kattavan terveystarkastuksen sekä keskustelua lemmikin terveydestä ja omistajaa mietityttävistä aiheista. Myös lemmikin virtsanäytteen voi halutessaan viedä tutkittavaksi.Miten siellä lääkärissä sitten meni?

Ninni on tosi ujo eikä yleensä anna tuntemattomien koskea, joten mua jännitti että miten neidin kanssa menee kun tuntematon ihminen tulee sörkkimään. Evidensialla oli tälläkin kerralla tosi ihania lääkäreitä ja hoitajia, joita edes Ninni ei vieroksunut. Ninni antoi tehdä terveystarkastuksen tosi hyvin, mutta verikokeen otto olikin vähän haastavampaa. Hoitaja piteli pikkukissaa pyyhkeeseen käärittynä samalla kun lääkäri otti verikoetta ja mä rapsutin otsaa. Ja pahis-Ninni yritti purasta mua sormesta haha! En oo koskaan nähnyt Ninniä niin kiukkuisena kuin nyt verikoetta ottaessa. Onkohan siitä tullut iän myötä ärhäkämpi :D

Sara puolestaan oli juuri sellainen kuin kuvittelinkin; antoi tosi nätisti tehdä terveystarkastuksen samalla lääkäriä puskien. Lääkäri yllättyi siitä miten rohkeasti tytöt lähtivät kiertelemään huonetta ja tutkimaan kaikki mahdolliset paikat. Sara on tehnyt sitä ennenkin lääkärireissuilla, mutta Ninni oli tällä kertaa selvästi normaalia rohkeampi. Oltiin kyllä Aleksin kanssa niiiiiiin ylpeitä siitä miten hienosti tytöt käyttäytyivät. Ja kissat saivat tietysti herkkuja kotona.

Kuulostan joltain ylpeältä äidiltä vauvan neuvolareissun jälkeen haha.

Oliko meidän mummoilla terveysongelmia?

Terveystarkastuksessa ei ilmennyt mitään erikoista; kissat ovat hyväkuntoisia ja normaalipainoisia. Mitään muuta vaivaa ei päällepäin näkynyt kuin se, että tytöillä oli vähän hammaskiveä. Lääkäri suositteli käymään vuoden sisään poistattamassa hammaskivet, sillä se vaikuttaa varsinkin seniorikissojen terveyteen.

Lääkäri soitti seuraavana päivänä ja kertoi verikokeiden tulokset. Saralla oli kaikki täydellisesti, mutta Ninnin tulokset yllättivät. Ninnillä oli munuaisarvot yli viitearvojen. Ei mitenkään hälyttävän pahasti, mutta kuitenkin sen verran yli ylärajan, että sovittiin lisätutkimuksista. Ensi viikolla on siis Ninnillä uusi lääkärireissu ja lisätutkimukset edessä.

Voitte varmaan kuvitella miten rikki menin eläinlääkärin puhelusta!! Vaikka tilanne ei vielä olekaan niin paha että tarvitsisi aloittaa munuaisvaivoihin tarkoitettu ruokavalio, niin siltikään munuaisongelmat eivät tietenkään ole toivottu asia. Yritän nyt kuitenkin olla panikoimatta ennen kuin saadaan lisätuloksia. Ensi viikolla otettavien testien lisäksi on tiedossa kontrollikäynti kolmen kuukauden päästä, jolloin toivottavasti arvot eivät ole kohonneet.

Evidensian sivuilla lukee kissojen munuaisten vajaatoiminnasta seuraavaa: “Kissan krooninen munuaisten vajaatoiminta on etenevä ja palautumaton sairaus, joka johtaa munuaisten toimintakyvyn täydelliseen menetykseen. Se on yleisin sairastumiseen ja kuolemaan johtava syy vanhemmilla kissoilla. Vajaatoimintaa esiintyy joka kolmannella yli 12-vuotiaalla kissalla.

Munuaisten tärkeimmät tehtävät ovat kuona-aineiden poisto, elimistön neste-, elektrolyytti-, ja happo-emästasapainon säätely sekä hormonien tuotanto. Kroonisessa munuaissairaudessa toiminnallisia yksiköitä on tuhoutunut niin paljon, etteivät munuaiset pysty enää suoriutumaan riittävästi normaaleista tehtävistään. Vasta kun 2/3 toiminnallisista yksiköistä on jo tuhoutunut ja tauti pitkälle edennyt, tulevat vajaatoiminnan oireet esille ja muutokset alkavat näkyvä veri- ja virtsanäytteissä. Krooninen munuaisten vajaatoiminta todetaankin yleensä kliinisten oireiden sekä veri- ja virtsakokeiden avulla. Lisätutkimuksina voidaan myös tehdä ultraääni/röntgentutkimus tai kudosnäytteen otto.

Ensioireita ovat lisääntynyt juominen ja virtsaaminen. Tämä johtuu siitä, että toimintakyvyltään vajavaiset munuaiset eivät pysty väkevöittämään virtsaa normaaliin tapaan. Muita varhaisia oireita ovat laihtuminen, turkin huono kunto ja huononeva ruokahalu. Vajaatoiminnan eteneminen johtaa vähitellen virtsa-aineiden kerääntymiseen elimistössä, uremiaan. Syömättömyys, oksentelu, suun haavaumat, “virtsan” haju hengityksessä, heikotus ja väsymys ovat oireita uremiasta. Pikkuhiljaa myös verenpaine nousee ja kissa voi olla aneeminen. Krooninen munuaisten vajaatoiminta on yleinen sairaus vanhenevilla kissoilla.

Kroonista munuaisten vajaatoimintaa ei voida parantaa. Sairauden etenemisvauhti on hyvin yksilöllinen. Oikealla hoidolla (ruokavaliolla ja tukihoidolla) voidaan sairauden etenemistä kuitenkin selvästi hidastaa ja tarjota potilaalle parempi elämänlaatu kuukausiksi, toisinaan jopa vuosiksi eteenpäin. Hoidolla pyritään hidastamaan vajaatoiminnan etenemistä, korjata aineenvaihdunnan häiriöitä sekä hoitaa ureamian oireita. Eläinlääkäri valitsee hoitomuodon aina potilaskohtaisesti ja pyrkii asettamaan realistisen ennusteen huomioiden kissan iän, yleiskunnon ja mahdolliset muut sairaudet.”

Nyt vaan sormet ristiin että Ninnillä on kaikki hyvin eikä sairaus etene nopeasti!

Miten seniorikissan terveyttä voi tukea?

 • Vanhemmille kissoille kannattaa syöttää senioriruokaa, jossa on otettu vanhan kissan tarpeet huomioon.
 • Suun terveysongelmat voivat laskea seniorin yleiskuntoa, joten hampaita kannattaa hoitaa harjaamalla ja/tai eläinlääkärissä hammaskiven/huonon hampaan poistamisella.
 • Varsinkin vanhemmat kissat tarvitsevat Omega 3 -rasvahappoja jotka tukevat nivelten toimintaa. Kissojen ruokaan voi sekoittaa öljyä tai ostaa apteekista erilaisia kissoille suunnattuja ravintolisävalmisteita.
 • Säännölliset eläinlääkärikäynnit auttavat huomaamaan alkavan sairauden merkit ajoissa, jolloin on suurempi mahdollisuus saada sairauden etenemistä hidastettua tai sairaus kokonaan hoidettua.

Seniorilemmikkejä suositellaan käyttämään vuosittain tarkastuksissa. Ja tämä meidänkin kokemus todisti sen, että todellakin kannattaa käydä lääkärissä vaikkei lemmikissä mitään näkyviä muutoksia tai oireita olisikaan.

Evidensia tarjoaa kissojen ja koirien senioritarkastukset nyt 150€:n kampanjahintaan. Ja kaupan päälle tulee Royal Canin Senior – ruokanäyte (joita jaetaan niin kauan kuin tuotteita riittää). Kampanjahinta on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla lukuun ottamatta Evidensian Seinäjoen, Tampereen ja Partolan klinikoita. Kampanja on voimassa 7.12. asti.


8 Responses to “OLISI PITÄNYT MENNÄ AIEMMIN LÄÄKÄRIIN”

 1. Nadya says:

  Kiitos tärkeästä postauksesta! Toivottavasti kissillä ei ole mitään vakavampaa!
  Meillä on kaksi vanhusta myös, toinen jo 17-vuotias :O To-del-la-kin aion kiikuttaa vanhan rakkaan ystävän tarkastukseen!

 2. Minni says:

  Itselläni kävi samanlainen tilanne alkuvuodesta kun kissa meni hammashuoltoon ja samalla verikokeissa todettiin kilpparin liikatoiminta. Kun siihen saatiin lääkitys niin alta paljastu samantien munuaisen vajaatoiminta. Käytiin 3vko välein verikokeissa kun arvot vaan nousi ja nousi(olivat siis todella korkeat). No loppukesästä haluttiin pitää pidempi tauko verikokeessa kun tiesin niiden stressaavan kissaa. Nyt viimesessä verikokeessa kaikki arvo olivatkin palanneet normaaleiksi! Eli ollaan ns remissiossa eli eteneminen on hiukan hitaampaa. Eli huonoltakin näyttävä tilanne voi kääntyä hyväksi. Nyt mennään siis päivä kerrallaan ja voinnin mukaan käydään tarkastuksissa. Tän stoorin pointti siis oli, että teillä tilanne on tosi hyvä sillä voi olla vain jotain akuuttia heittelyä arvoissa tai vaikka olisi kroonista, niin tosi varhasessa vaiheessa huomattiin <3

  • nadjastrange says:

   Jes ihanaa että teidän kissan terveys koheni! Ja kiitos tsempeistä! <3 Mäkin uskon että asia saadaan kyllä hyvin hoidettua kun näin ajoissa huomattiin. Mutta siltikin tulee aina välillä murehdittua asiaa liikaa. Kyseessä on kuitenkin niin rakas perheenjäsen ettei ikäviin uutisiin voi koskaan suhtautua kevyesti.

 3. Turhankin hifistelevä kisunomistaja says:

  Suosittelisin kyllä kaikkia kissanomistajia tutustumaan muutenkin ravitsemukseen tarkemmin, moni kalliimpi ja eläinlääkärien/kasvattajienkin suosittelema merkki sisältää turhan paljon viljoja ja kasviperäisiä tuotteita, joita kissa ei pysty mitenkään hyödyntämään. Pahimmillaan käytetyt ainekset eivät ole vain turhia, vaan myös vaarallisia pitkässä juoksussa.

  Munuais- ja virtsavaivat ovat toki muutenkin tavallisia kissoilla, mutta ruokavaliolla niitä voi ehkäistä todella pitkälle. Merkin tai hinnan tuijottamisen sijaan kannattaa tutustua tuoteselostukseen ja kiinnittää huomiota siihen, että kaikki tuotteen proteiini on eläinperäistä. Lisäksi kuivuminen aiheuttaa munuaisvaivoja, minkä vuoksi kovin kuivamuonapitoinen ruokavalio ei ole hyvä asia. Kissa tuntee janoa huonosti, ja siksi sen tulisi saada nestettä ruuan mukana, melkeinpä enemmän kuin juomastaan vedestä. Liha (sisäelimineen), raa’at kananmunat ja laadukkaat (lihapitoiset, tarpeellisilla vitamiineilla lisäaineistetut) märkäruuat ovat tässä parhaita.

  • nadjastrange says:

   Hyvä huomio! Mulla unohtui mainita tämä ihan kaikenikäisten kissojen laadukkaan ruuan tärkeys.

   Meidänkään kissat eivät ole vuosikausiin syöneet runsasviljaisia ruokia, koska Saralla on ollut aiemmin virtsatievaivoja. Tämä muutos tehtiin kun eläinlääkäri piti kunnon saarnan laadukkaasta ruuasta ja sen tärkeydestä.

   Tuntuu että molemmille meidän kissoille on löytynyt hyvin sopivat ruuat, joten jännittää että pitääkö vaihtaa johonkin munuaisvikaisen kissan ruokaan vai voidaanko jatkaa samaan malliin.

   Rapsutuksia teidän kissalle/kissoille! <3

 4. Mau! says:

  “En oo koskaan nähnyt Ninniä niin kiukkuisena kuin nyt verikoetta ottaessa.”

  Kissahan ei ole tässä kiukkuinen, vaan äärimmäisen peloissaan ja käyttää kaikki keinot päästäkseen tilanteesta pakoon. Mitään hauskaa asiassa ei siis ikävä kyllä ole. Onneksi ammattitaitoinen eläinlääkäri osaa käsitellä kissaa hienosti ja harmitus hälvenee kyllä, kun toimenpide on ohi. Hyvien lääkäreiden ansiosta kissa ei myöskään ala pelkäämään ja stressaamaan käyntejä niin paljoa jatkossakaan.

  • nadjastrange says:

   Oli kyllä tosi ihanat tyypit ottamassa verikoetta, eikä Ninnille jäänyt mitään traumoja. Tolla kerralla vielä pelotti, mutta tokalla käynnillä verenpainetta ottaessa kiinnosti enemmän ruoka ja herkut kuin se, että tilanteesta olisi pitänyt päästä pois :D Oon ylpeä siitä miten reipas Ninnistä on tullut!

Kommentoi