PIDÄ RAKKAISTASI HUOLTA

Friday 19. October 2018 / by nadjastrange

Kaupallinen yhteistyö: Evidensia

Ei tule varmaan yllätyksenä kun kerron rakastavani kissoja. Kaikki kissat on ihania, ja omat kissat tietysti niitä maailman rakkaimpia. Siksi huolestuinkin parisen kuukautta sitten, kun erään tuttuni kissa menehtyi sairauteen, joka olisi ehkä saatu hoidettua jos hoitoon olisi hakeuduttu aiemmin.

Silloin vannotin itselleni, että alan käyttämään seniorikissojani useammin eläinlääkärin tarkistuksessa. Tämä kaupallinen yhteistyö Evidensian kanssa tuli siis aivan täydelliseen saumaan, sillä me käydään kissojen kanssa nimenomaan Evidensialla Karhupuiston toimipisteessä.

Olin 18-vuotias kun muutin ensimmäiseen omaan kotiini. Siitä muutaman kuukauden päästä bongasin Hesarista ilmoituksen, jossa haluttiin antaa pois puolivuotias kissa. Käytiin äidin kanssa hakemassa se perheestä jossa oli tämän kissan lisäksi sen emo, koira ja pieni vauva. Kissalla ei ollut vielä puolivuotiaanakaan nimeä, enkä saanut mukaan mitään kissalle tuttuja tavaroita. Olin jo silloin tosi ihmeissäni, mutta nyt jälkikäteen mietittynä tilanne on vieläkin surullisempi. Tämä pieni kissa oli vahinkopentu, josta ei välitetty edes sen vertaa että sille olisi annettu nimi.

Otin pienen kissan syliini laittaakseni sen kantokoppaan. Kissa alkoi samantien kehräämään ja selvästi nautti huomiosta. Kissa ei kotiin päästyään ujostellut ollenkaan, vaan alkoi riehumaan tyhjän limupullon kanssa haha. Kissa on siis ollut alusta asti tosi leikkisä ja hellyydenkipeä. Tämä kissa sai nimekseen Sara.

Parin kuukauden päästä aloimme silloisen poikaystäväni kanssa haaveilemaan toisesta kissasta. Oli kesä, kun haimme jälleen joltain ilmoituspalstalta bongatun kissan kotiin. Tällä kertaa kyseessä oli ihan pieni luovutusikäinen pentu nimeltä Tiuku, jonka nimi vaihdettiin Ninniksi. Meidän yhteiselo ei alkanut yhtä auvoisesti kuin Saran kanssa, sillä Ninni alkoi jo automatkalla aivastelemaan ja sen silmistä valui rähmää.

Eläinlääkärillä selivisi että Ninnillä on herpes, jonka se sai emoltaan. Stressi (=automatka ja uusi ympäristö) laukaisivat oireilun, mutta se onneksi loppui pian kun Ninni tottui uuteen kotiinsa ja kissakaveriinsa. Ninni ei ole onneksi tämän kerran jälkeen enää koskaan ollut niin stressaantunut että oireet olisivat uusineet. Nyt kaikki on siis hyvin.

Sara täytti tässä kuussa 12, ja Ninni on puolisen vuotta nuorempi. En voi millään uskoa, että mun kissat ovat jo vanhoja! Mulla on ollut nämä mummokissat koko aikuisikäni ajan, enkä voisi mitenkään kuvitella elämääni ilman näitä kahta. Nykyään jo pelkästään reissussa olemiseen liittyy hirveä ikävä kissoja. On kyllä maailman ihaninta tulla kotiin kun eteiseen juoksee kaksi kissaa vastaan.

Sara on maailman huomionkipein kissa ja se rakastaa sitä kun meillä on joku kylässä. Esimerkiksi remppamiehen vieraillessa pitää lukita Sara oven taakse, ettei se puske ja pyöri tyypin jaloissa. Ja 20 juhlavieraan edessä Sara makasi selällään keskellä olohuoneen lattiaa odotellen rapsutuksia. Mitään kodin askaretta ei voi tehdä ilman Saraa, ja se saattaa huomionkipeyksissään jopa hypätä selkään kun oon kumartunut lavuaarin ylle pesemään kasvojani :D

Ninni puolestaan on täysin päinvastainen; se tykkää ehkä kolmesta ihmisestä koko maapallolla. Ylivoimainen lempi-ihminen olen minä, jota Ninni seuraa kuin hai laivaa. Ninni rakastaa kissojen märkäruokaa, mutta sen suurinta herkkua on mangoviili. Se tulee nykyään kiltisti viereen istumaan ja odottamaan että pääsee nuolemaan tyhjää viilipurkkia. Ninni on myös keksinyt alkaa nuolemaan mun käsiä jos olen keskittynyt puhelimeeni enkä rapsuta sitä. Se on tosi ärsyttävää, mutta samalla söpöä :D

Meidän koti tuntuisi paljon tyhjemmältä ilman näitä karvapyllyjä.


Eläintä hankkiessa pitää ottaa huomioon se, että ihan milloin tahansa voi tulla tarve käyttää lemmikki lääkärissä. Eikä rahanpuute todellakaan ole mikään syy sille, ettei se rakas lemmikki saa tarvittavaa hoitoa – menethän sä itsekin heti lääkäriin kun johonkin sattuu. Eläimet eivät kuitenkaan osaa kertoa meille kivuistaan, ja varsinkin kissat osaavat piilottaa kipunsa tosi hyvin.

Me ollaan oltu kissojen kanssa onnekkaita, sillä mitään isoja terveysongelmia ei ole vielä tähän mennessä esiintynyt (ja tietysti toivotaan että asia on näin myös jatkossa). Ninni on ollut tosi terve tätä aiemmin mainitsemaani herpestä lukuunottamatta, mutta Saralla on pari kertaa ollut virtsatietulehdus, ja viime vuonna poistettiin lohjennut hammas.

Oon monesti ihmetellyt, että miten meidän tytöt ovat niin energisiä ja leikkisiä vielä näin vanhoina. Vasta ihan vähän aikaan sitten opin, että kissojen kuuluukin olla sellaisia. Kannattaa siis käyttää kissa lääkärissä jos tuntuu että sen liikkuminen hidastuu tai se on muuten apaattisen oloinen.

En ollut myöskään tiennyt, että yli 10-vuotiaita kissoja pitäisi käyttää lääkärintarkastuksessa kerran vuodessa. Sairaudet etenevät kissoilla huomattavasti nopeammin kuin ihmisillä, ja jo vuodessa sairaus voi edetä hengenvaaralliseksi. Apua, meidän kissat ovat siis käyneet liian harvoin lääkärissä! Asia onneksi korjaantuu pian, kun mennään porukalla käymään Evidensialla. Kirjoittelen teille myöhemmin siitä miten siellä lääkärissä meni, ja kerron samalla enemmän seniorikissojen hoidosta, jossa itsellänikin riittää opittavaa.

Senioritarkastuksia suositellaan yli 7-vuotiaille koirille ja yli 10-vuotiaille kissoille. Evidensia tarjoaa senioritarkastukset nyt 150€:n kampanjahintaan. Ja kaupan päälle tulee Royal Canin Senior – ruokanäyte (joita jaetaan niin kauan kuin tuotteita riittää). Kampanjahinta on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla lukuun ottamatta Evidensian Seinäjoen, Tampereen ja Partolan klinikoita.


14 Responses to “PIDÄ RAKKAISTASI HUOLTA”

 1. L says:

  Oi miten söpö postaus! Kamalaa, jotenkin tuntuu että nyt joka tuutista tulee kaikkea mikä ruokkii ihan hirveästi mun kissakuumetta :D Melkein koko lapsuuteni elin kissojen kanssa ja ne on kyllä ihan parhaita otuksia ikinä, pelastivat mun lapsuuden oikeastaan ja olivat mulle ainoalle lapselle ihan kuin sisaruksia hehe. Tällä hetkellä en vaan uskalla ottaa kissaa, kun tuntuu että on niin paljon tekemistä omankin elämänsä kanssa enkä oo valmis tällä hetkellä siihen vastuuseen, että se kissa/ne kissat tulee sitten olemaan mun vastuulla ja huollettavana mitä todennäköisimmin seuraavat 10-15 vuotta. Ja rahaakin noihin palaa, mulle joku 100 euron eläinlääkärilasku olisi todella iso juttu… mutta. Joskus vielä mustakin tulee taas hullu kissamamma <3

 2. Anonymous says:

  Meillä just alkuvuodesta nukkui pois rakas 6-vuotias marsupoikamme. Käytin eläinlääkärissä kahteen kertaan (n.250€) mutta silti luonto korjasi. Eli tosiaan mitä aiemmin, sen parempi!

  • nadjastrange says:

   Voi marsupoikaa! Tosiaan mielummin kyllä vie sitten eläintä ”turhaan” näytille kuin jättää viimetippaan!

   • Anonymous says:

    Paljonko kissan perus tarkastus yleensä maksaa? Me ollaan käyty yksityisellä (Veteira) ja se kustantaa 69€ joka on ihan sika hinta, ja se on ihan vaan tarkastus, sellanen että katotaan yleiskunto. Jos jotain lisätarkastuksia haluu (tyyliin hampaiden pikavilkaisu jne) niin se maksaa heti +10 – +30€… Ihan älyttömiä nää eksoottisten eläinten hinnat!

 3. Ursula says:

  Suurpeukku senioritarkastuksille!

  Moni ajattelee, että kissa on vaivaton ja halpa lemmikki. Näin voi olla, jos vaivansa taitavasti piilottavaa eläintä ei tarkkaile eikä vie sitä koskaan lääkärintarkastukseen. “Pitkän ja terveen elämän” elänyt kissa on voinut todellisuudessa olla ikänsä sairas ja kivulloinen.

  Itselläni on kaksi hurmaavaa löytökissaa. Toinen niistä lienee jo seniori-ikäinen. Sen kanssa olen käynyt vuosittain lääkärissä, ja joka kerta jotain on löytynytkin. Viime vuonna todettiin vanhoilla kissoilla yleinen hampaansyöpymätauti, joka oli kaikessa hiljaisuudessa tuhonnut alaleuasta neljä hammasta. Vaikka mitään oireita ei ollut, olivat kipuja pitkään aiheuttaneet hampaat poistokunnossa. Nykyisin harjaamme kissamme jäljellä olevia hampaita säännöllisesti, mikä hidastaa niiden syöpymistä.

  Tänä vuonna röntgenkuvassa näkyi selkärangassa luusilta, joka niin ikään aiheuttaa kovaa kipua. Tämänkin kivun kissa oli piilottanut. Nyt eläin on kipulääkityksellä ja oma iloinen itsensä. Muutama viikko sitten kissan kaulaan ilmestyi suuri patti, mitä alkuun epäiltiin syövän aiheuttamaksi. Kaikeksi onneksi kyseessä oli ilmeisesti toisen kissamme pureman myötä tullut infektio. Huh!

  Vaikka kissa oli otettaessa lähes ilmainen, ovat pelkästään tämän vuoden eläinlääkärilaskut (tähän mennessä) olleet yli 1300 euroa. Tähän päälle tulevat jatkuvasti juoksevat lääkekulut. Viime vuonna selvisimme lääkärihommista noin tuhannella eurolla.

  Neuvoni jokaiselle kissaa harkitsevalle onkin: älä ota eläintä, jos sinulla ei ole varaa pitää siitä huolta.

  • nadjastrange says:

   Voi että, tosi harmi kun siellä on sairasteltu! Ihana kuitenkin kuulla että kissa voi nyt hyvin. Juuri tämän takia siellä eläinlääkärissä todellakin kannattaa käydä!

   Ne omat lemmikit on niin rakkaita, että tärkeintä on sen oman lemmikin hyvinvointi, ja lääkärilaskut siinä sivussa on pikkujuttu. Vaikka kuten sanoitkin; aina kannattaa varautua yllättäviin lääkärireissuihin.

   Rapsutuksia teidän kisuille! ❤️

 4. Marina says:

  Moikka. Ihana blogi ja upeat kuvat!! Kirppis on huippu !!! Ja nykyjään kirpareila käyminen ei enää ole noloa!! Huippua!!!!

 5. M says:

  Evidensia on tunnetusti huono ketju josta saa huonoa palvelua ja vääriä diagnooseja. Ei todellakaan mainostamisen arvoinen.

  • nadjastrange says:

   Tosi harmi että sulla on ollut noin huono kokemus. Mulla ja mun tutuilla on pelkästään positiivisia kokemuksia Evidensiasta. :)

  • Anonymous says:

   Itse oon kuullu myös pelkkää huonoa, mutten kehdannut kommentoida tähän sitä.. :) kunnes nyt. Tosiaan marsuryhmässä kyselin alkuvuodesta apua kunnon eläinlääkäristä, jossa mahdollisesti leikkuuttaa lemmikki jos tarve joskus, niin noin 100 ihmistä kommentoi siihen, että ei ainakaan Evidensiaan. Monella “heitteille jätetty” lemmikit ja sitten kun pyydetään vastuunottamista, niin he vaan kääntävät selkänsä. Yksi kamalimmista oli se, kun joku oli vienyt koiransa sinne kun hampaita piti poistaa, niin tikit oli laitettu hutiloiden ja näin ollen ne aukes miltei heti, joka johti infektioon ja Evidensialla oltiin vaan että voivoi kun et itse osannut hoitaa. Ja tämä siis tapahtui alle 24h siitä itse “tikkauksesta”. Toinen tapaus oli se kun oli leikattu koiralta piilokives tms ja se oli tulehtunut jo siellä lääkärissä, muttei lääkärit siitä infonneet mitään – kunnes omistaja kotona huomasi koiran voivan tosi huonosti ja taas kerran lääkärit nosti kädet ilmaan. Tossa oli tosi pitkä tappelu – muistaakseni kesti 6kk kunnes sitten tämä koiranomistaja uhkasi oikeudenkäynnillä ja siinä vaiheessa he sitten auttoivat 50% osuudella toisella lääkärillä (eri paikka siis). Olin ihan kauhistunut tästä. Ehkä siks he alkaneet tekemään yhteistyötä, jotta putsaisivat mainettaan? Koska asiakashävikkiä on tullu tosi paljon, mä itsekin meinasin viedä lemmikkini sinne hoitoon, kunnes totesin että haluan olla 100 varma siitä että mun lemmikki jää eloon (kuolematapauksia heillä ollut myös), joten menin vähän kauemmas ja onneksi menin. Eläin sai kunnon hoitoa. Toivottavasti tämä Evidensia vähän tsemppaisi, on nimittäin paljon parannettavaa – varsinkin kun pk-seudulla ei liikaa eläinklinikoita ole :( mutten tosiaan ymmärrä sitä, ettei vastuuta oteta. Jos ei jotain lemmikkiä osata hoitaa, pitäisi se heti ilmoittaa – eikä sen sijaan yrittää vähän sinne päin ja lopputulos on sitten pahemmassa tapauksessa lemmikin menetys.

   • Hei Anonyymi!

    Onpa ikävä kuulla, että silmiisi on osunut ikäviä kokemuksia toiminnastamme. Kaikki palautteet ovat meille hyvin tärkeitä ja ne käsitellään aina hoitohenkilökunnan ja lemmikin omistajan kanssa henkilökohtaisesti, joten toivomme, että palveluun syystä tai toisesta tyytymättömät henkilöt jättäisivät aina palautetta esimerkiksi verkkosivujemme palautelomakkeen kautta. Palaute auttaa meitä kehittymään ja toimimaan jatkossa paremmin.

    Tuntematta tapauksia on mahdoton ottaa mainitsemiisi esimerkkeihin kantaa, emmekä muutenkaan voi ikävä kyllä lain puitteissa kommentoida julkisesti yksittäisiä potilastapauksia. On kuitenkin hyvä muistaa, että tarinoilla on aika kaksi puolta. Vaikka eläinlääkäri suosittelee toimenpiteitä, tekee lopullisen päätöksen tehtävistä tutkimuksista ja hoidoista aina omistaja.

    Eläinlääkärin palvelut ovat luonteeltaan sellaisia, ettei niiden lopputuloksesta valitettavasti voida ikinä antaa täysiä takeita, koska potilaat ovat aina yksilöitä ja reagoivat aina esimerkiksi hoitoihin lopulta eri tavoin. Mikäli potilaan hoidossa havaitaan tapahtuneen virhe, kannamme luonnollisesti vastuumme. On kuitenkin olemassa sekä komplikaatioita että hoitovirheitä, joiden erottaminen voi olla omistajalle hyvin hankalaan.

    Komplikaatio on eläinlääkärin toiminnasta riippumaton, ja toisinaan esimerkiksi jokin hoito voi olla jollekin yksilölle tehotonta, vaikka eläinlääkäri olisi menetellyt asianmukaisesti. Eläinlääketiede ei valitettavasti ole täydellistä tai virheetöntä, ja lähes kaikkeen eläinlääketieteelliseen toimintaan liittyy komplikaatioiden mahdollisuus, vaikka eläinlääkäri toimisikin aika parhaiden kykyjensä mukaisesti. Mikäli hoidon lopputulos ei ole toivottu, on useimmiten kyseessä komplikaatio – varsinaiset hoitovirheet ovat hyvin harvinaisia.

    Hoitovirheessä taas on kyseessä todellinen, määriteltävissä oleva vahinko, ja potilasta hoidettaessa on selvästi toimittu hyvän eläinlääkintätavan vastaisesti tai muuten huolimattomasti. Jos hoitovirhe pystytään osoittamaan, on asiakkaalla oikeus vaatia virhe korjattavaksi / korvattavaksi, ja toimeksiantajalla on myös oikeus korjata virhe vaikkei asiakas tätä vaatisikaan.

    Usein vain eläinlääketieteen ammattilainen voi ottaa kantaa siihen, onko kyseessä hoitovirhe vai komplikaatio, ja jos hoidon lopputulos ei ole syystä tai toisesta toivotunlainen, eläinlääkärin onkin erityisen tärkeää olla kommunikaatiossaan erityisen huolellinen ja johdonmukainen, jotta asiakas saa tilanteesta todellisuutta vastaavan kuvan. Toisinaan hoitaneen eläinlääkärin ja lemmikin omistajan näkemykset eroavat toisistaan, ja tällöin apuna on puolueeton viranomaistaho, Eviran Eläinlääkintävahinkojen Arviolautakunta.

    On hyvä muistaa, että Evidensian verkostoon kuuluu Suomessa yli 40 eläinklinikkaa (näistä 12 Helsingissä, Espoossa tai Vantaalla) pienistä eläinlääkäriasemista ympäri vuorokauden päivystäviin eläinsairaaloihin. Eläinklinikoillamme työskentelee yhteensä lähes 700 eläinten hoidon ammattilaista, joista yli 200 on eläinlääkäreitä, jotka kaikki tekevät työtään täydellä sydämellään suomalaisten lemmikkien parhaaksi. Hoidamme vuosittain noin 150 000 lemmikkieläintä, ja onneksi huomattavasti suurin osa asiakkaistamme on hyvin tyytyväisiä saamaansa palveluun.

    Toivottavasti vastaukseni selkiytti toimintatapojamme. Hyvää syksyä sinulle ja tervetuloa tutustumaan palveluihimme henkilökohtaisesti jatkossa! :)

    Ystävällisin terveisin,
    Suvi Salminen
    Viestintäasiantuntija
    Evidensia Eläinlääkäripalvelut

   • Jenni says:

    Itsellä myös kaksi seniori-ikäistä kissaa joista toisella on aina ollut jatkuvia terveysongelmia, ja huonoja eläinlääkärikokemuksia on kyllä riittänyt. Nyt kuitenkin viime vuodet käyty nimenomaan Evidensialla, ja olen ollut todella tyytyväinen. Tietysti heilläkin on varmasti toimipaikkakohtaisia eroja, mutta ainakin Vallilan pisteellä on sekä omistajaa ja kissaa kohdeltu aina hyvin.

 6. Anonymous says:

  Pakko kompata vielä tuota yhtä kommentoijaa, joka kirjoitti tuosta, että eläintä ei pitäisi ottaa jos rahaa ei ole: aivan tosi! Me hankittiin koira kun menin 7lk ja muistan että vietiin aktiivisesti eläinlääriin kolmen vuoden ajan, sen jälkeen vanhemmat alko säästämään eläinlääkärikuluissa ja se alkoi näkymään. Alko tulla hammasongelmia ja viimesinä vuosina lonkkaongelmia ja leikkaus jouduttiin käymään läpi. Leikkaaminen muistaakseni maksoi 2500€ ja itse lemmikki maksoi sen 1800€. Jälkeenpäin ajatellen noi summat oli oikeesti pieniä, koska eläimen arvoa ei mitata rahassa.
  Kun muutin mieheni kanssa yhteen viisi vuotta sitten, hankittiin lemmikiksi rescue marsut, kaksi kappaletta ja muistaakseni maksettiin niistä 50€ yhteensä – niiden pesät ja häkki yms maksoi kolmisen kertaa enemmän. Myöhemmin hankittiin kaksi resueta lisää ja he oli muistaakseni 100€. Lääkäriin on viety kolmesti ja yhteensä näihin hoitoihin mennyt suunnilleen 500€ pyöristettynä (lääkkeet ollu n.30€).Mun mielestä lemmikin hyvinvoinnille ei vaan voi asettaa hintaa.

Kommentoi