NE KULTTUURIEROT

Tuesday 04. September 2018 / by nadjastrange

Palasin myöhään sunnuntai-iltana kotiin ihanalta Hollannin-reissultani. Olin siis kahden viikon ajan opiskelemassa elokuvien tekemistä. Uuden opettelun ja inspiraation lisäksi ammensin parin viikon aikana paljon tietoa muista kulttuureista. Kerroinkin jo aiemmin että meitä kurssille osallistujia oli eri puolilta maailmaa. En kuitenkaan vielä silloin tiennyt miten mielenkiintoisia keskusteluja meillä olisi luvassa.

Puhuttiin esimerkiksi eri kulttuurien hääperinteistä; indonesialaisissa häissä on helposti 2000 vierasta.

Kiinalainen koulukaveri puolestaan oli armeijassa 2 vuotta eikä sinä aikana saanut koskea keneenkään. Siis miettikää jos eläisitte kaksi vuotta ilman minkäänlaista kosketusta, kun edes ystäviä ei saanut halata tai pitää kädestä kiinni. Hän pyysi illan päätteeksi lupaa halata yhtä meistä ja kertoi syyn tälle hellyydenkipeydelleen. Päätettiin antaa hänelle yhdessä iso ryhmähali!

Toinen kiinalainen kertoi, että tietyt numerot tuovat huonoa onnea; monissa rakennuksissa ei esimerkiksi ole ollenkaan 4.kerrosta, koska 4 on epäonnen luku. Sen sijaan kerrokset saattavat olla 3, 3B ja 5. Lisäksi on olemassa kalenteri, jonka mukaan kannattaa tehdä suunnitelmia. Esimerkiksi joku tietty päivä saattaa olla kaikista huonoin mahdollinen matkustamiseen jne. Luonnollisesti uudemmat sukupolvet ovat alkaneet luopumaan tästä numerotaikauskosta.

Kiinalaisiin hautajaismenoihin kuuluu tekorahan polttaminen, ja heillä valmistetaan erikseen helposti palavaa “rahaa” tätä varten, jotta menehtynyt ihminen voi shoppailla tuonpuoleisessa. Tuntui että kiinalaisesta kulttuurista olisi riittänyt keskusteltavaa päiväkausiksi! Olisi kyllä huikeaa päästä joskus kokemaan kulttuuri ihan paikan päällä. Mun matkakuume vain kasvoi erilaisia tarinoita kuunnellessa ja kuvia ihastellessa.

Romanialainen kertoi, että heillä on olemassa “onnellinen hautausmaa”, jossa on paljon värejä ja kauniisti koristeltuja hautakiviä. Siellä uskotaan, ettei kuolema ole synkkä ja surullinen asia, vaan tiedossa on parempi elämä.

Eteläafrikkalainen pelkäsi että joku kiipeää meidän 4.kerroksessa sijaitsevaan asuntoomme ja ryöstää meidät jos jätämme ikkunan auki. Tää oli mulle suomalaisena niin absurdi ajatus; eletäänhän me maassa jossa ei muumitaloa lukita yöksi :D

Romanialainen muisti lukeneensa jostain, että suomalaiset ovat yksiä maailman onnellisimpia ihmisiä. Ja mitä enemmän asiasta keskusteltiin, sitä vakuuttuneemmaksi tulin siitä että meillä täällä Suomessa on asiat tosi hyvin moneen muuhun maahan verrattuna.

Mitä mä sitten kerroin Suomesta? Meinasin kertoa mustasta makkarasta, mutta eihän se ole mitään ecuadorilaisiin ja kiinalaisiin ruokatottumuksiin verrattuna. Lopulta näytin kuvan Sauli Niinistöstä vauvansa ja Lennu-koiransa kanssa, kerroin siitä että meillä (seka)saunotaan alasti ja että talvella on monen kuukauden ajan pimeää kun taas kesällä aurinko ei laske ollenkaan. Mitä sä olisit kertonut Suomesta?


2 Responses to “NE KULTTUURIEROT”

  1. sallannika says:

    Prahassa lentokentälle palatessa kerroin taksikuskille mämmistä. Jäi varmaan siihen kuvitelmaan että Suomessa syödään pääsiäisenä *askaa :D

Kommentoi