MIKSET KÄYTÄ KYPÄRÄÄ?!

Thursday 31. May 2018 / by nadjastrange

Tajusin maanantaina olevani ylpeä pyöräilykypärästäni. Työkaveri kehui sitä ohimennen ja tuli puhetta siitä, miten harmillista on, että niin harva oikeasti käyttää kypärää.

Kaikki varmaan muistaa ne 90-luvun julisteet, joiden haljenneiden vesimeloneiden oli tarkoitus pelotella lapset käyttämään kypärää? Ainakaan meidän ala-asteella se ei toiminut, ja meidän mielestä vain nössöt käyttivät kypärää. Jotkut (kuten allekirjoittanut) jopa tekivät niin, että poistuivat kotoa kypärä päässä, mutta riisuivat sen pois vanhempien näkökentästä päästyään. Sama meno jatkui vielä yläasteellakin, ja itse asiassa muistan vielä tämän blogin alkuaikoinakin kymmenisen vuotta sitten pyöräilleeni ilman kypärää. Sain silloin teiltä lukijoilta useita kommentteja asiasta ja opin läksyni. Nykyään ei tulisi mieleenkään pyöräillä ilman kypärää!

Varsinkin kantakaupungissa joutuu välillä polkemaan autojen seassa. Itse olen niin nössö että oon aina ihan paniikissa ja vakuuttunut kuolemastani pyöräillessäni autoteillä. Moni muu kuitenkin polkee täysillä, ajaa päin punaisia ja puikkelehtii autojen välissä ilman kypärää. En vaan ymmärrä. Kypärä on niin halpa henkivakuutus, ja ainakin itse näytän mielummin jonkun mielestä hassulta kypärä päässä kuin makaan pää halki asvaltilla – jokainen tehkööt omat valintansa. Siltikin toivoisin, että jokainen meistä aikuisista näyttäisi esimerkkiä muille ja varsinkin lapsille kypärän tärkeydestä.

Käytätkö sä kypärää? Jos et, niin miksi?


22 Responses to “MIKSET KÄYTÄ KYPÄRÄÄ?!”

 1. Ilona says:

  Tuo on kyllä aivan totta. Itse en käytä kypärää, vaikka totta kai pitäisi. Huono vanha tapa, jota ei ole ollut tarpeeksi motivaatiota muuttaa. Ehkä mä vielä!

  Ilona / https://stalkkaamunelamaa.blogspot.fi

 2. Lils says:

  Heh! Hieno kypärä, mutta naurattaa vähän tuo tarra :’D Tuo päässä kun porhaltaa niin antaa varmaan autot tietä. “Parempi väistää, tuo ajaa muuten varmaan alle” :D

  • nadjastrange says:

   Haha joo meinasinkin kirjoittaa tosta :D Käytän tätä kypärää roller derbyssä, ja sinne toi bänditarra sopii. On ehkä vähän kyseenalainen pyöräillessä, mutta antaa olla :D

 3. Errikki says:

  Mä oon niin pelkuri, että käytän kypärää myös. Tai ehkä se on rohkeutta, sillä en ymmärrä miksi suurin osa ei köytä kypärää (noloako niiden mielestä). Ostin, kun aloin työmatkaa mennä pyörällä n 5v sit. Ja oon ihan hiton ylpee siitä, että käytän kypärää. Meistä on mun miehen kanssa tullu ihan kypäränatseja, mielessämme aina kauhistellaan, kun joku uskaltaa ilman kypärää pyöräillä.

 4. Holli says:

  Ala-asteella käytin kiltisti kypärää, mutta yläasteella tein juuri tuota samaa, että kypärä sangalle kun kotipihasta poistui :D Tuli vähän äitiltä sanomista, kun huomasi asian. Autokoulussa ope sitten pelotteli niin paljon kaikilla pyöräonnettomuuksilla, että aloin ihan suosiolla käyttää kypärää. Ja nykyään en kyllä voi ymmärtää, että mikseivät ihmiset käytä :D Ei se ole aina omista taidoista kiinni, jos jotain sattuu.
  Vielä enemmän kyllä ihmetyttää, että rullaluistelijat painavat ulkona menemään ilman mitään suojia (ja osa miehistä kesällä ilman paitaa!). Itse harrastan myös roller derbyä ja ulkona rullaillessa on kyllä hammassuojia lukuunottamatta kaikki suojat päällä. Kauhulla aina katselen muiden menoa.
  Kannattaa muuten huomioida, että derbykypärä ei suojaa pyöräillessä samalla tavalla kuin pyöräilykypärä. Derbykypärä on multi impact eli kestää monta pienempää iskua ja pyöräilykypärä on single impact eli suojaa yhdeltä isommalta iskulta. Toki derbykypärä on parempi kuin ei mitään, mutta kannattaa jossain vaiheessa hommata erikseen pyöräilykypärä, niitäkin on nykyään vaikka millaisia :)

  • nadjastrange says:

   Oot kyllä oikeassa tossa, että jokaisen pitäisi ottaa huomioon myös se, että vaikka itse olisikin varovainen pyöräilijä, niin liikenteessä on aina muitakin jotka voivat tehdä virheitä.

   Ja kiitos hei tosta kypäräkommentista! En tiennytkään että niissä on eroja :D Mulla on jossain varaston perukoilla kyllä vanha pyöräilykypäräkin. Otan sen siis käyttöön :)

 5. Viivi says:

  Ostin just viime viikolla itselleni kypärän ja oon kanssa siitä niin ylpeä, kun on kivan näköinen :D

 6. Marjo says:

  En ole koskaan käyttänyt kypärää muutamaa kokeilukertaa lukuunottamatta… En edelleenkään, vaikka pyöräilen tuhansia kilometrejä vuodessa. En ole löytänyt sellaista kypärää, joka tuntuisi heti mun omalta. Hiukset on paksut ja päänahka hautuu heti. Lisäksi vihaan sitä tunnetta, että hiukset ovat niskassa hiostamassa.. En osaa edes pelätä tuolla liikkuessa, mutta toki liikenne on erilaista Etelä-Pohjanmaalla kuin pääkaupunkiseudulla, siellä huomaan lähes jokaisella olevan kypärä päässä. Täällä on ehkä noin puolella pyöräilijöistä karkeasti arvioituna.

  • nadjastrange says:

   Tuskin mikään kypärä tuntuu maailman mukavimmalta ja ihanimmalta, mutta ainakin itse oon löytänyt muutamaa eri mallia testailemalla hyvän. Varmasti siellä sun suunnilla on paljon rauhallisempi liikenne, mutta ainahan sitä kypärää voi käyttää ;)

 7. Soina says:

  Ala-asteen jälkeen en ollut käyttänyt kypärää, mutta nyt pari kuukautta sitten ostin sellaisen jälleen. Täälläkin joutuu aika paljon polkemaan autojen seassa, niin kyllä se kypärä on aika kiva siinä päässä.

  En muuten tuomitse kypärättömiä ihmisiä, mutta välillä kauhistuttaa, kun näkee vanhempia alle kouluikäisten lasten kanssa liikkeellä, ja lapsilla ei näy kypäriä, saatika vanhemmille.

  • nadjastrange says:

   Joo, muakin ihmetyttää aina kun näen vanhempien antavan lastensa pyöräillä ilman kypärää :o Ja onhan sekin outoa, että lapsella on kypärä mutta vanhemmilla ei. Kyllä aikuistenkin turvallisuus on ihan yhtä tärkeä asia :)

 8. Pyöräilevä says:

  Itse aloitin(opin) pyöräilemään vasta teini ikäisenä ja sillon ei varmana sopinu pitää kypärää! Oon myös aina menny jopolla, joten se kypärä ei sovi “viboihin.”
  Tällä hetkellä pyöräilen töihin ja niitä kilsoja kyllä päivän aikana kertyy. Koko matkan mulla on pyörätie joten en oo autoista ihan hirveen huolissaan. Kuitenkin viimeaikainen pyöräilybuumi on aiheuttanut sen että pyöräilijöitä on enemmän kuin paljon ja ku meillä ei samalla tavalla oo sääntöjä kun autoilijoilla niin on jo kuukauden aikana tullut paljon ‘läheltä piti’ momentteja joka on saanut mut vähän kuumottelemaan että pitäiskö se kypärä kuitenkin olla..

  • nadjastrange says:

   Kyllä se kypärä kannattaa aina olla! Koska tosiaan vaikka itse olisitkin varovainen ja ajelisit pyöräteitä, niin muut pyöräilijät voivat sekoilla vaikka kuinka :D

   Mun tuttu törmäsi toisen pyöräilijän kanssa ja lensi pyörän tangon yli maahan. Siinä kyllä kypärä pelasti, ja hän selvisi ainoastaan haavoilla.

 9. Helge says:

  Käytän. Kypärän lisäksi käytän myös heijastinliiviä ja pyörän lamppuja sekä edessä että takana. Miehen sain aikoinaan käyttämään kypärää sillä perusteella, etten halua, että meidän syntymätön lapsi jää kolarin sattuessa ilman isää, joka ei halunnut käyttää kypärää. Varmaan sanomattakin selvää, että nyt pyöräilykypäriä käyttää koko perhe ;)

  • nadjastrange says:

   Tosi hyvä peruste kyllä, hyvä että mies tajusi yskän! Mulla itselläni on kyllä skarpattavaa vielä heijastinasioiden kanssa, hyvä kun muistutit!

 10. Eltsu says:

  Heh, täällä toinen, joka on liki vakuuttunut kuolemastaan pyöräillessään autoteillä :D Aika pitkään pyöräilin kypärättä (asuin tosin kaukana susirajan takana pikukaupungissa), mutta Lontooseen muutto oli melkoisen tehokas kannustin kypärän käyttämiseen. Monta vuotta meni ihan siihenkin, että uskaltauduin ylipäätään pyöräilemään, enkä vieläkään, rehellisyyden nimissä, uskalla eksyä vilkkaammille teille ja isoihin, monikaistaisiin risteyksiin/liikenneympyröihin, vaan suosiolla talutan, jos vähänkään epäilyttää… Ilman kypärää ja heijastinliiviä (ja pimeällä valoja) en taitaisi enää uskaltautua polkimille – ellen sitten joku päivä paluumuuta Suomeen ja pääse jälleen polkemaan erillisille pyöräteille kauas autoista ja liikenteestä. Enpä olisi uskonut, että pyörätiet ovat niitä juttuja, joita kotimaasta ikävöin :D

  • nadjastrange says:

   Hui apua, en kyllä ikinä uskaltaisi pyöräillä Lontoossa!! :D Ja on kyllä hauska miten niitä pieniäkin suomalaisia asioita oppii arvostamaan ulkomailla asuessaan!

 11. Nnn says:

  Itse en myöskään käyttänyt peruskouluikäisenä kypärää – toisaalta en esim. suostunut käyttämään uutta sporttipyörääni (mummikset oli tällöin muotia) tai toppatakkianikaan, koska ne olivat noloja. Muistan elävästi sen hetken, kun lukioikäisenä vedin talvella toppikset jalkaan ekaa kertaa vuosiin, oi se vapaus, kun ei enää tarvinnut miettiä, onko joku käytännöllinen asia noloa.

  Tästä onkin menty joka vuosi enempi kohti ergonomiaa ja takaisin ei ole menemistä. Todellakin mukavuus ja turvallisuus ennen tyyliä! Oikeastaan kun mietin, on musta jopa aika absurdia, että tyypit palelee tai esim. pilaa jalkansa vain kauneuden takia. Ei sillä, että itsekään osaisin vielä olla välittämättä ollenkaan ulkoisista seikoista, mutta ehkä joskus.

  Mutta itse asiaan, nykyään en kehtaa edes ajaa ilman kypärää! Musta se on noloa (jos jokin on), etenkin Helsingissä :D Jokin aika sitten kypäräni meni rikki ja en ehtinyt heti ostaa uutta niin ajoin se rikkinäinen kypärä auki päässä kypäräostoksille, koska en kehdannut olla ilmankaan :D

  Jee kypärät! Jee mukavuus! Jee turvallisuus!

  • nadjastrange says:

   Haha todellakin jee kypärät! Jee mukavuus! Jee turvallisuus! On kyllä ihanaa olla välittämättä siitä että aina pitää näyttää jotenkin super tyylikkäältä ja että mielummin palelee kuin pukee toppahousut jalkaan! :)

Kommentoi