MITÄ JENGI TEKI ENNEN SOMEA?

Saturday 17. February 2018 / by nadjastrange

Moni meistä viettää koko päivän ruudun ääressä. Jo herätyskellon soidessa jäädään selaamaan sosisaalisen median palveluita, samoin esimerkiksi meikatessa kuunnellaan puhelimella musiikkia ja aamupalalla luetaan päivän uutiset sanomalehden sijaan puhelimesta. Havahduin tällä viikolla siihen, että en nykyään paljoa muuta teekään kuin tuijotan erilaisia ruutuja. Aamu alkaa kännykällä, päivätyöt hoituvat tietokoneella, kotona kirjoitan blogipostausta läppäri sylissä, tai pahimmassa tapauksessa tuijotan koko illan erilaisia somepalveluita saamatta mitään aikaiseksi.

Instagramissa tulee samat kuvat vastaan (kiitos nykyiset algoritmit) ja muutenkin suurin osa nykyajan somesisällöstä tuntuu niin feikiltä. Sen tietää, ettei kukaan syö aamupalaansa niin, että jokainen myslinjyvä on millilleen aseteltu – tämä kaikki vaiva on nähty vain yhtä kuvaa varten. Ja se täydellinen kroppakin on useimmissa tapauksissa a) photoshopattu b) käynyt kirurgin veitsen alla c) tietyssä tarkkaan harkitussa luonnottomassa asennossa. Ja joistain kuvista voi jopa bongata kaikki edellämainitut. On hassua, miten me kaikki (ainakin toivottavasti) tiedostetaan se somemaailman muovisuus ja teennäisyys, mutta silti kadehditaan niitä muiden täydellisiä elämiä. (Oon nyt kolme kertaa kirjoittanut tohon eläimiä. Onneksi kaikki eläimet ovat ihan oikeasti täydellisiä :D)

Tästä hyvänä esimerkkinä toimikoon mun ystävä, jolla näytti elämä hymyilevän somen perusteella; oli matkoja, upeita työkuvioita ja juhlimista. Me ei oltu nähty kuukausiin, ja päätin laittaa tälle tyypille viestiä. Kyselin kuulumisia ja kerroin, että ainakin somen perusteella vaikuttaa menevän tosi hyvin. Kuitenkin paljastui, että totuus oli ihan toinen ja taustalla oli rankka elämänvaihe. Tämä tyyppi ei ollut mitenkään tarkoituksella halunnut luoda todellisuudesta poikkeavaa kuvaa someensa, mutta siltikään ulkopuolisella ei ollut mitään hajua siitä mitä oikeasti oli meneillään. Uskon, että harva meistä haluaa jakaa niitä huonoja hetkiään julkisesti kaikkien hämmästeltäviksi. Tosin juuri siinä se somemaailman huono puoli tuleekin esille.Kuvista kiitokset Ninalle

Bloggaajana tulee monesti ihan hirveä riittämättömyyden tunne, kun ne omat takapihalla kiireessä kissankarvaisista vaatteista napatut kuvat eivät riitä. Nykyään pitäisi olla maailman parhaimman valokuvaajan ottamat kuvat, Pariisin muotiviikkojen asut ja RuPaul’s Drag Racen tasoiset meikit. Mutta koska ainakaan allekirjoittaneen elämä ei ole sitä, enkä rehellisesti sanottuna haluaisikaan sen olevan, niin sen kultaisen keskitien ja oman linjan noudattaminen tuntuu vaikealta. Siis varmaan jokatoinen viikko tuntuu siltä, että oon maailman paskin bloggaaja ja yleisesti huono ihminen, kun taas joka toinen viikko oon just hyvä sellaisena kuin olen.

Nyt ajatus lähti harhailemaan jo ihan muualle. Tämän koko löpinän pointtina oli se, että meikäläisen on kyllä pakko vähentää somessa vietettyä aikaa. Se täydellisesti siloteltujen kiiltokuvien selaaminen ei vaan tuo mitään oikeaa sisältöä ainakaan mun elämään. Eli tulevaisuudessa tarkoituksena olisi viettää vähemmän aikaa puhelin kädessä, ja enemmän aikaa oikeasta elämästä nauttiessa.


Mutta mitä ihmiset tekivät ennen sosiaalista mediaa?
Heittelivat leipiä? Rakensivat kaarnalaivoja ja käpylehmiä? Keskustelivat ihmisten kanssa livenä? Kuulostaa pelottavalta. Jospa aloittaisin oman somenvähennysprojektini niinkin yksinkertaisesti kuin lukemalla kirjoja. Siis hävettää ihan myöntää, mutta en edes muista milloin viimeksi olisin koskenutkaan kirjaan. Fyysisen kirjan lukeminen ennen nukkumaanmenoa on (kuulemma) paljon parempi vaihtoehto unen saannin kannalta kuin puhelimen selaaminen. Pitää vissiin laittaa testiin.

Olisko teillä mulle kirjasuosituksia? Tai jotain muita ideoita somettomiin hetkiin? Kissojen silittely, Aleksin pussailu, värityskirjat ja roller derby ovat jo päässeet to do -listalle.

Ps. Haluan kiittää teitä joka ikistä siitä, että ootte pysyneet mun matkassa – siis vaikka olenkin paska bloggaaja ja yleisesti huono ihminen. Se merkitsee paljon. 🖤


28 Responses to “MITÄ JENGI TEKI ENNEN SOMEA?”

 1. Minielo says:

  Tosi hyvä postaus ja aihe! :) Itse olen huomannut, että kun kännykän käyttöä hieman rajaa vaikka perheen puhelinparkin avulla, niin vapaa-aikaa tulee käytettyä monipuolisemmin. Tulee tehtyä ristikoita, ulkoiltua, väritettyä värityskirjoja, luettua, askarreltua ja niin edelleen. Se somen selaaminen on niin yksipuolista, addiktoivaa ja aikaa vievää :/ Mä ainakin haluaisin kans vähentää somessa roikkumista, vaikka silloin tällöin sekin voi olla ihan mukavaa ja rentouttavaakin, sopivina annoksina :)

 2. K says:

  Tällaisena tavallisena lukijana ei ikinä mieti blogin sisältöä ja kuvien laatua noin syvällisesti ja kriittisesti, kuin bloggaajat itse. Liian kiillotettua ja pinnallista sisältöä en jaksa pidemmän päälle lukea, kun omakaan elämä ei ole sellaista. Toki tämä varmasti jakaa ihmisiä, mutta jokaiselle blogille on varmasti omat lukijakuntansa, miksi kaikkien pitäisi olla samanlaisia?

  • nadjastrange says:

   Oot kyllä oikeassa siinä, että tavalliset lukijat eivät ole niin kriittisiä kuin bloggaajat :D Ja kyllä, kaikille on omat lukijansa. Silti tuntuu siltä, että suurin yleisö on sen siloitellun sisällön kannalla, tai vaihtoehtoisesti vaan seuraa tottumuksesta :)

 3. Iina says:

  Moikka Nadja! Oon lukenut jokaisen postauksen mitä oot tehnyt ja seurannut sua 2009 asti. Just siks oon edelleen mukana, että sä oot pysynyt aitona ja “old school”-bloggarina. Mä kattelen paljon mieluummin sun tai Aleksin ottamia kuvia oikeista tilanteista, kun aseteltu ja huippuvalokuvaajien otoksia. Oot ihana ja kaunis, just omanlainen bloggari <3

 4. Annika says:

  Tosi hyvä ja tärkeä postaus! Oon itsekin monesti pyöritellyt näitä päässäni, mutta sä kyllä sait ilmaistua asian paljon järkevämmin ja johdonmukaisemmin.

  Itse oon ihan tietoisesti lakannut seuraamasta sellaisia ihmisiä, joiden kuvat somessa ovat liiankin täydellisiä, koska mulla tulee niistä pidemmän päälle vain paha mieli. On paljon kivampaa, kun joku ottaa vähän “rehellisempiä” kuvia tai kirjoittaa aidoista fiiliksistään eikä vaan täydellisestä elämästä. Toisaalta ymmärrän hyvin sen kääntöpuolen, etten itsekään viitsi jakaa negatiivisia juttuja hirveästi someen eikä ainaista marinaa jaksa lukea. Some on jotenkin tosi hankala juttu kaiken kaikkiaan, kun asiassa on niin monta puolta :D Somen vähentäminen kuulostaa kyllä hyvältä tavoitteelta, pitäisi itsekin.

  • nadjastrange says:

   Kyllä! Ja vaikkei somen käyttämistä vähentäisikään, niin toi “täydellisten” ja liian siloteltujen tyyppien seuraamisen lopettaminen voisi olla sellanen hyvä alku ainakin meikäläiselle :)

 5. Kirjat ja leffat on mulla aina ollut oleellinen osa elämää – niin ennen somea kuin sen aikanakin. Musaa kuuntelen edelleen mieluiten stereoista, kunnon kaiuttimien kautta. Vaikka leffoja töllöttäis telkkarista tai tietokoneen ruudulta, ei se silti ole samanlaista ruutuaikaa kuin päätön somen selailu, josta ei lopulta saa mitään muuta irti kuin ahdistusta. Googlettelut ja muut tiedon etsimiset sekä blogien lukemiset teen mieluiten koneella, sillä puhelimella eksyy niin helposti tekemään kaikkea muuta ja kuluttamaan aikaa tuntikaupalla. Paras olis, kun puhelimella selais läpi Instagramin, Snäpin ja Facebookin muutamia kertoja päivässä ja muuten sillä ei jäis roikkumaan. Mulle on myös tärkeetä, että esimerkiks leffoja ja tiettyjä sarjoja katsoessa puhelimen pitää kauempana, eikä sitä sorru selailemaan kesken kaiken, sillä muuten sarja/leffa menee helposti kokonaan sivu suun.

  • nadjastrange says:

   Hyvä pointti kyllä tossa, ettei tv:n/leffojen katsominen ole samanlaista ruutuaikaa kuin someilu. Mutta mustu tuntuu että tilanne allekirjoittaneen kohdalla on eskaloitunut niin pahaksi, että saatan leffaa katsoessa selata samaan aikaan somea :D Tohon pitää ehdottomasti kiinnittää huomiota!

 6. Elli says:

  Kirjavinkki: Joka hetki olemme yhä elossa

 7. Ella says:

  Samoja ajatuksia pyörinyt täälläkin päässä, pakko vähentää somen käyttöä. Poistin hiljattain instagramin just sen takia että selailin siellä jonkun tuntemattoman lomakuvia tunti tolkulla..
  Mulla kans yks kaveri lisäs someen kuvia sen työstä hastägeillä livingthedream, dreamjob, blessed ym. Livenä ku nähtiin niin selvis että ihan perseestä koko työ ja aikoo vaihtaa alaa. Ei voi käsittää :D

  • nadjastrange says:

   Haha toi tuntemattoman lomakuvien selailu on just sitä ajantuhlausta josta (ainakin mun) pitää päästä eroon :D

   Ja tosiaan, koskaan ei voi tietää millaista se toisen elämä oikeasti somen ulkopuolella on. Juuri siksi pitäisi kysellä ystäviltä niitä oikeita kuulumisia eikä vaan luottaa somen perusteella saatuun kuvaan :D

 8. Tilly says:

  Itse poistin Instan joulukussaa ja viikko meni, että pääsin siitä kunnolla eroon. Käsi haki puhelinta koko ajan. Huomasin kuitenkin kuinka mieliala parani kun en enää vertaillut omaa elämääni näihin “täydellisiin”. Paras päätös ikinä! Työn vuoksi joudun sen varmasti joskus hankkia takaisin, mutta nyt tiedän etten siellä muuten tule toimimaan.

  Haluaisin myös eroon Facebookista, mutta tiettyjen ystävien takia tuntuu etten voi. Asuvat ympäri maailmaa ja FB on helpoin/nopein tapa pitää yhteyttä (mutta kuinka usein sitä kuitenkaan tulee yhteyttä pidettyä-liian harvoin). Muuta sisältöä siellä ei oiken enää ole. Yritän päästä eroon myös sen selailusta päivisin (kerran viikossa varmaan olisi hyvä).

  Ostolistalla mulla on radio, jottei tarvisi avata läppäriä kotona aina musiikkia varten.

  Itselläni lukulistalla on mm. Harry Potterit läpi (siitä kun on jo vuosia), Mika Waltarin teoksia ja kasa muita klassikoita!

  • nadjastrange says:

   Se on kyllä totta että tuntuu että ilman somea olisi ihan pihalla kaikesta. Mulla on ystävä joka on poistanut itsensä Facebookista, ja meidän muiden pitää aina varmistella että menihän joku tieto (esim kutsu tapahtumaan/juhliin) perille, tai muistettiinko hänet ylipäätään kutsua :D

   Mäkin voisin lisätä muutaman klassikon lukulistalle. Mutta en oo koskaan lukenut yhtäkään Harry Potteria. Jostain syystä se ei vaan kiinnosta mua yhtään. Mutta ehkä olisi hyvä lukea ne kirjat ihan vaan yleissivistyksen takia :D

 9. Pikkumyyx says:

  Moikka!
  Mulla oli samanlaisia fiiliksiä somesta ja siitä kuinka se ei tuo mun elämään lisäarvoa, vaikka selaisin sitä tuntikausia. Aloin vähentämään somen käyttöä ja olen siirtynyt lukemaan kirjoja ja ulkoilemaan. Tavoitteena mulla 12 kirjaa vuoden aikana ja ulkoilua joka päivä vähintään 10minuuttia. Toimii <3 ja silti kerkee somettaan ihan riittävästi!

  • nadjastrange says:

   Sun tavoitteet kuulostavat tosi hyviltä ja realistisilta! Ja edes pieni ulkoilun lisääminen voisi kyllä tehdä meikäläisellekin hyvää :)

 10. Reea says:

  Siun blogi on just paras ja miun mielestä oikeastaan vaan parantunut viime aikoina! Itsekin olen huomannut, ettei liika some tee hyvää. On ihanaa, että blogissasi kirjoitat tavallisesta elämästä! Tuntuu jotenkin hurjalta, miten blogi-skene on muuttunut ja ammattimaistuneissa lifestyle-blogeissa elämä tuntuu koostuvan lähinä matkustelusta, shoppailusta ja täydellisten valokuvien asettelusta. Tuollainen kiiltokuvamainen elämäntyyli ei ole mielestäni ole eettistä eikä ekologistakaan. Onneksi siis blogisi on olemassa vaihtoehtona näille blogeille! Itse olen pyrkinyt nyt vähentämään somen käyttöä ja hankkimaan muuta sisältöä elämään, esim. luen taas enemmän, käyn jumpissa ja ulkoilemassa, katsomassa taidenäyttelyitä ja keikkoja, ja hengailen kavereiden kanssa. Neuloin syksyllä myös villasukat ehkä eka kertaa kymmeneen vuoteen! :)

  • nadjastrange says:

   Neulomisen oppiminen olisi kyllä ihan super kivaa, ja se voisi olla just tollasta kivaa rentouttavaa tekemistä :)

   Kiitos paljon kivasta kommentistasi! Tuntuu että itseä on vasta ihan lähiaikoina/viime vuosina alkanut kiinnostamaan eettiset ja ekologiset valinnat enemmän kuin ennen ja samalla myös shoppailu on vähentynyt. On kiva kun koskaan ei ole liian myöhäistä muuttua :)

 11. Tia says:

  Kannattaa huomioida, että tuo “kaikilla on täydellisiä ammattilaisen ottamia kuvia” ja vastaavasta meiningistä syntyvä kriisi on vain itse bloggaajien keskuudessa. Lukijoita se ei vedä puoleensa, eikä kiinnosta. Sen verran mediakriittiseksi ihmiset ovat kehittyneet, että en huolehtisi tästä. :)

 12. Maria says:

  Hyvä postaus! Mistä toi sun takki on?

 13. ama says:

  Itse oon kans niiku vissiin jotkut muutkin(luulin et olin ainoo,jee!) poistanut instan ja snapchatin. Poistin myös Facebook appin, joka on vähentäny sen käyttöä. Toisaalta viime aikoina oon viettäny paljon aikaa suoratoisto palveluissa ja pelaan jopa candy crushia taas!!
  Mua aina mietityttää toi että mitä ihmiset teki ennen, koska mun “some elämä” alko jo ala-asteella mesen ja irc-gallerian parissa. En siis tiedä mitä aikuiset tekee ilman somea/nettiä, koska en oo ikinä elänyt sellaista elämää omassa aikuisuudessa. Oon kyllä tullu siihen tulokseen, että ennen ihmiset oli varmasti paljon sosiaalisempia. Käytiin kylässä, kahvilla/bissellä, harrastettiin ja ulkoiltiin niin paljon kun vapaa-ajalla ehti. Toisaalta myös ennen myös perus palvelut esim. Pankissa käynti vei enemmän aikaa verrattuna nykyaikaan kun naputtelee nettipankkiin..
  Mullekkin tulee heti mieleen lukeminen, kun pitäis vaihtaa netti johonkin “oikeaan” tekemiseen(varsinkin näin talvella). En kyllä koe, että se korvais paljoa. Kai sitä pitäis ryhtyy sosiaalisemmaksi tai jotain, mutta sen tiedän että instagramiin en palaa ja tuun tästä edes jatkaa somen leikkaamista. Ei siinä oikeesti jää mistään paitsi, se on vaan harhakuva. Some on on nii kauan ku se on hauskaa ja jos ahdistus/tylsyys/inho kasvaa sen yli nii must on ok olla ilman.

  • nadjastrange says:

   Sun esimerkki pankkipalveluista on kyllä hyvä muistutus siitä että teknologia on tuonut niin paljon hyvääkin meidän elämiin! Se on kuitenkin siistiä että itse voi valita sen, mitä palveluita käyttää. Itse en kyllä pystyisi luopumaan Instagramista kokonaan, joten vähentäminen toimii ainakin näin alkuun mulla.

   Kiitos hyvästä kommentista :)

 14. Minja says:

  Kirjasuositus: Sydämenlyönneissä ikuisuus

  Mä luen nykyään tosi paljon, mut seki on nykyteknologian ja puhelimen varassa, koska hankin bookbeat-sovelluksen ja luen kaiken siellä :D en ennen ikinä jaksanu käydä kirjastossa enkä raahata painavia kirjoja mukanani, puhelinkirjasto on vaan niin helppo ja kätevä – ruutuaikaa se ei vähennä, mut onpahan ainaki kehittävämpää ku ig:n selailu.

  Luin sellasen elämäntapagurun (:’D) vinkin, et aamulla pitäis olla vähintään tunti ilman et selaa puhelinta ja oon yrittänyt noudattaa sitä vaihtelevin tuloksin. Mun mielestä se kyllä vaikuttaa positiivisesti, joten yritän tehä siitä tavan.

  • nadjastrange says:

   Bookbeat on kyllä varmasti kätevä! Musta kuitenkin tuntuu että sortuisin itse selailemaan puhelimesta muita juttuja heti kun tulee viesti tai sähköposti :D Siksi olisi kiva olla kokonaan ilman puhelimen tuijotusta :D

   Tunti ilman puhelinta aamulla kuulostaa kyllä helpolta tavalta aloittaa. Kunhan muistaa tämän uuden säännön heti aamusta. Oon huomannut, että heti herätyksen poislaittamisen jälkeen alan automaattisesti selaamaan kaikki somepalvelut läpi.

Kommentoi