FOLIOHATTU PÄÄHÄN & SALALIITTOTEORIAT TULILLE – NETFLIXIN PARHAAT JUST NYT

Sunday 21. January 2018 / by nadjastrange

Viime kuukausina on tullut vietettyä tosi paljon aikaa kotisohvalla Netflixiä tuijotellen. Siitä on tullut Aleksin ja mun yhteinen harrastus, ja ollaankin vietetty lähes jokainen ilta samalla kaavalla. Meitä molempia kiinnostaa eniten rikostutkinta ja murhamysteerit. Mua kiehtoo sen lisäksi scifijutut, kun Aleksia taas toiminta. Aika hyvin löytyy suoratoistopalveluiden uumenista sarjoja, jotka kiinnostavat meitä molempia. Tässä viime aikojen lempparit, siinä järjestyksessä kun me ne satuttiin katsomaan.

STRANGER THINGS
Aiheet: Scifi, toinen ulottuvuus, pelottavat örkit, ystävyys
Stranger Thingsin toinen tuotantokausi pamahti Netflixiin syksyllä. Me oltiin odotettu tätä tuottaria jo pitkään, sillä mikään muu sarja ei ollut aikoihin tuonut samanlaista fiilistä kuin Stranger Thingsin ensimmäinen tuotantokausi. Tuntuu että sarja on kuin on tehty 90-luvun lapsille. Sen tunnelma on yhdistelmä Stephen Kingin romaaneja, sekä Ridley Scottin ja Steven Spielbergin ohjaamia leffoja – tietenkään ysärijännärisarjaa The X-Filesia unohtamatta. Muistan Stranger Thingsin ensimmäistä tuotantokautta ahmiessani lähes haukkoneeni henkeä, ja kiljuneeni Aleksille että “tää on ihan kuin Alienista!”. Siltikään sarja ei tunnu miltään laimealta kopiolta muista sarjoista/leffoista, vaan tässä on samalla jotain uutta ja kiehtovaa. Jos et ole vielä katsonut tätä, niin suosittelen tekemään sen asap. Ainakin allekirjoittaneelle Stranger Things on viimevuosien tärkein sarja.

DARK
Aiheet: Scifi, aikamatkustus
Saksankielinen Dark on täydellinen jatkumo Stranger Thingsille. Tässäkin on lapset/nuoret pääosassa, ja scifijännärimeiningit aiheena. Moni suositteli meille Darkia täyttämään Stranger Thingsin jälkeistä tyhjyyttä, mutta Dark ei todellakaan tuntunut siltä, kuin sitä katsoisi vain “lohdutukseksi” tai paremman puutteessa. On jollain tavalla
ihanaa katsoa jotain muuta kuin englanninkielistä sarjaa, ja varsinkin Saksan metsämaisemista tuli tosi kotoisa olo.

MINDHUNTER
Aiheet: Rikostutkinta, sarjamurhaajat
Mindhunter sijoittuu 1970-luvulle, jolloin rikostutkintaa alettiin kehittämään syvemmäksi. Sarja on tehty niihin aikoihin kirjoitetun kirjan pohjalta, joten perustuu siis osittain tositapahtumiin. Esimerkiksi sarjan FBI-agentit ja sarjamurhaajat ovat olleet oikeasti olemassa. Myös osa keskusteluista on oikeasti käyty, mutta luonnollisesti joitain pätkiä on käsikirjoitettu telkkarisarjaan sopivammiksi. Sarjassa vieraillaan sen ajan sarjamurhaajien, kuten Edmund Kemperin luona. Välillä kuvaillaan (mun makuuni) liiankin tarkasti, mitä hirveyksiä nämä sarjamurhaajat ovat tehneet. Siitä huolimatta tosi mielenkiintoinen ja katsomisen arvoinen sarja.

ZODIAC (elokuva)
Aiheet: Rikostutkinta, sarjamurhaajat
Valitettavasti myös tämän elokuvan sarjamurhaaja Zodiac Killer oli ihan oikea tyyppi. Rikostutkintaan osallistunut sarjakuvapiirtäjä kirjoitti tutkinnasta kirjan, johon Zodiac-elokuva löyhästi perustuu. Tässä ollaan hyvin samassa maailmassa, ja jopa samalla aikakaudella kuin Mindhunterissa.

Katso Mindhunter, Zodiac ja Manhunt: Unabomber peräkkäin. Toimii!

MANHUNT: UNABOMBER
Aiheet: Rikostutkinta, yhteiskuntakriittisyys, terrorismi
Tositarinaan osittain perustuva, sarjaa varten dramaattisemmaksi käsikirjoitettu Manhunt: Unabomber kertoo yhdestä Yhdysvaltojen tunnetuimmasta terroristista. Tässäkin tutkinnassa on käytetty uudenlaisia menetelmiä rikoksen ratkaisemiseksi, ja sopii sen takia täydelliseksi jatkoksi Zodiacille. Sarjassa luetaan Unabomberin kirjoittamasta manifestosta pätkiä ääneen, ja se kyllä pistää ajattelemaan! Me katsottiin koko tuotantokausi läpi yhden viikonlopun aikana, ja kun maanantaina töissä kuulin työkaverin haaveilevan uudesta isommasta telkkarista, en voinut miettiä muuta, kuin “kylläpäs me ollaan lampaita”.

Jos teollinen vallankumous pistää mietityttämään tai jopa ahdistamaan, niin katso seuraavaksi Black Mirroria. Sitten vasta ahdistaakin!

BLACK MIRROR
Aiheet: Dystopia, ehkä jo liiankin pitkälle kehittynyt teknologia.
Me alettiin katsomaan Black Mirroria vasta nyt tammikuussa, vaikka sarjaa on tehty jo 4 tuotantokautta. Sarjan jokainen jakso kertoo erilaisen tarinan, mutta kaikkia tuntuu yhdistävän teknologian kehitys. Osassa jaksoista on ihan onnellinen loppu, mutta suurin osa jaksoista on ihan hirveitä. Sarja on kuitenkin tehty niin hyvin ja kiinnostavasti, että pakko sitä oli katsoa jakso jakson jälkeen. Siitäkin huolimatta että joka kerta play-nappia painaessa pelotti, että miten ahdistava jakso on seuraavaksi luvassa. Tosi ahdistava ja ajatuksia herättävä sarja, joka sai ainakin meidät rakentelemaan kuvitteellisia foliohattuja.

THE END OF THE F***ING WORLD
Aiheet: Rakkaus ja kuolema (ihanan synccää ja emoa)
Me katsottiin eilen tämä sarja alusta loppuun. Black Mirrorin pitkien jaksojen jälkeen oli kiva katsoa jotain kevyempää. The End Of The F***ing Worldin jaksot ovat vain kaksikymmentäminuuttisia, mutta pian selvisi, ettei tämä ollutkaan ihan niin helppoa katsottavaa. Vaikka sarja onkin genreltään synkkä komedia, käsitellään tässä asioita, joita toivottavasti kukaan ei joudu elämänsä aikana kokemaan. Silti päällimmäisenä mieleen jäi sellainen sydänsilmäemoji-olotila.

+ THE HANDMAID’S TALE & WESTWORLD (HBO)
Pakko lisätä listalle vielä jo jonkin aikaa sitten katsotut ja hyviksi todetut HBO:n sarjat. The Handmaid’s Tale perustuu dystopiaan, jossa vain osa naisista on hedelmällisiä. Westworld puolestaan sopisi hyvin Black Mirrorin jatkeeksi, kun sarjan robotit kokevat olevansa ihmisiä. Molemmat ovat erittäin mielenkiintoisia ja katsomisen arvoisia.

Ootko nähnyt osan, tai jopa kaikki näistä? Mitä tykkäsit? Entä olisko sulla antaa suosituksia siitä, mitä kannattaa katsoa seuraavaksi? Pidetäänhän kommenttiboksi spoiler-vapaana :)


14 Responses to “FOLIOHATTU PÄÄHÄN & SALALIITTOTEORIAT TULILLE – NETFLIXIN PARHAAT JUST NYT”

 1. Tiina says:

  Jos Breaking Badia ette ole vielä katsoneet niin äkkiä äkkiä :)

  • nadjastrange says:

   Jostain syystä Breaking Bad ei ole kiinnostanut mua yhtään, vaikka tosi moni on sitä kehunut. Ehkä nyt vihdoin aletaan katsomaan sitä. Kiitos vinkistä :)

 2. Amanda says:

  Kaikki nuo Netflixin sarjat tullut myös katsottua ja Zodiac pitää kyllä ehdottomasti katsoa seuraavaks!
  Rahapaja-sarja katsottu läpi tämän viikon aikana ja sitä voin suositella! Oli tosi mielenkiintoinen ja espanjan kieli kivaa vaihtelua, ihan kuten saksan kieli Darkissa! :)

 3. Milla says:

  Kannattaa tsekata Netflixistä Orphan Black, jos ette oo vielä katsoneet. Tyylilaji scifi/toiminta/mikälie, kertoo lyhyesti Sarah nimisestä naisesta, joka paljastuu klooniksi ja siitä lähtee avautumaan aika monimutkainen tapahtumasarja ja jänniä ajattelemaan pistäviä juonenkäänteitä. Voi kuulostaa tälleen huonosti selitettynä aika huonolta sarjalta, mut on osin jakson jälkeen tosi mukaansa tempaava ja mielenkiintoinen :)

  • nadjastrange says:

   Osaan välillä olla liiankin ennakkoluuloinen sarjojen suhteen, ja Orphan Black on kuulostanut paljon tylsemmältä kuin mitä sun kuvailut antavat ymmärtää. Annetaan siis tälle mahis, kiitti vinkistä :)

 4. :) says:

  Hyviä vinkkejä :) Tässä mun pari suosikkia Netflixistä: Peaky Blinders ja Alias Grace. The End Of The F***ing World oli huippu, tosin aika raskas aiheeltaan…

  • nadjastrange says:

   Peaky Blindersia onkin moni kehunut. Alias Gracesta en ole kuullutkaan :o Ihanaa kun löytyy näin paljon uutta katsottavaa. Kiitos sullekin vinkeistä :)

 5. Juno says:

  Me katsellaan miehen kanssa myös tän tyylisiä sarjoja ja itse asiassa nuo kolme ensimmäistä katsottiin samassa järjestyksessä kuin tässä postauksessa :) Stranger Things oli huippu, Dark elvytti unholaan painunutta saksantaitoani, mutta Mindhunteria ei jaksettu toista jaksoa pidemmälle. Jokin siinä vain tökki eikä yhtään vetänyt mukaansa, vaikka sarjan aihe risteää paikoin omaa työnkuvaani. Ehkä sarja paranisi jos jaksaisi vaan jatkaa pidemmälle? Black Mirror täytyykin testata, koska sitä on moni kehunut!

  • nadjastrange says:

   Mustakin tuntui, että Mindhunter alkoi jotenkin tylsästi, mutta se oli kyllä lopulta tosi mielenkiintoinen. Suosittelen, että jatkatte sen katsomista :)

   Black Mirror oli kyllä tosi hyvä!

 6. Jenna says:

  Stranger Things oli ihan huippu! Black Mirror ylikuumensi mun aivoja niin paljon et se jäi vähän kesken :-D

  Tuol ylempänä ehdotettiinki jo Orphan Black, kannattaa oikeesti kattoo! Yks lemppareista koko Netflixistä. Lucifer on kans jota suosittelen, jos yhtään sen tyylisestä vois tykätä :-)

 7. riverdale says:

  Hei!! Suosittelen lämpimästi Riverdalea!! Murhamysteeri on siinä lähtökohtana ja tunnelta tosi mystinen ja synkkä. Aivan ihana sarja :)

  • nadjastrange says:

   Taas mun ennakkoluuloisuus sarjoja kohtaan paljastuu: Oon jostain syystä luullut Riverdalea saippuaoopperatyyliseksi teinisarjaksi :D Apua! Pitää kyllä antaa sille mahdollisuus. Kiitos vinkistä :)

Kommentoi