PIENTEN (JA VÄHÄN ISOMPIENKIN) PUOLELLA

Wednesday 08. November 2017 / by nadjastrange

Tässä makoilee Ninni-kissa tyytyväisenä ja huolettomana. Ninni on ollut mulla jo yli 9 vuotta, ja meidän toinen kissamme Sara jo 10 vuotta. Eläimet ovat mulle tosi rakkaita – myös ne, joita en itse pääse rapsuttamaan tai edes näkemään livenä. Mielestäni meidän ihmisten tehtävä on huolehtia siitä, että myös muilla maapallon asukeilla on hyvät oltavat. Siksi lähdinkin jo kolmatta kertaa mukaan kaupalliseen yhteistyöhön WWF:n kanssa.

Ilmastonmuutos vaikuttaa ennemmin tai myöhemmin ihan kaikkiin, mutta suurimpia uhreja juuri nyt ovat arktisten alueiden asukkaat, kuten ihanan pörheät jääkarhut. Arktisilla alueilla ilmasto lämpenee tuplasti nopeammin kuin muualla, ja jäät sulavat pelottavalla vauhdilla. Jäiden sulaminen puolestaan vapauttaa uusia alueita mm. öljyn poraukselle, joka taas lisää ilmastonmuutosta entisestään ja nopeuttaa maapallon sekä useiden eläinlajien tuhoutumista (WWF: Arktinen alue). Tämä on siis loputon kehä, joka pitäisi katkaista heti. Ja se onkin WWF:n tavoite.

Monille eläimille lumi merkitsee muun muassa turvaa, piiloja, ravintoa ja lepopaikkaa. Myös täältä kotosuomestakin löytyy arktisia eläinlajeja, kuten itämerennorppia ja naaleja. Näidenkin eläinten elintila pienenee, ja arktisten lajien suojelutyön tukeminen onkin erittäin tärkeää. WWF:n kautta on mahdollista osallistua suojelutyöhön ryhtymällä Lumi-kummiksi. Jo 8€:lla kuukaudessa pääsee suojelemaan luontoa WWF:n kanssa. Lumi-kummius ei vaadi mitään suuria ponnisteluja ja vaivannäköä, vaan valittu summa veloitetaan automaattisesti tililtä kuukausittain. Jos kuukausilahjoitus ei ole mahdollinen, niin myös kertalahjoitus onnistuu. Meidän kaikkien täytyy auttaa eläimiä, joiden elinympäristö käy koko ajan pienemmäksi ja tukalammaksi.

Mä itse olen niin herkkis, että olen monesti itkenyt mm. ulkomailla elävien kodittomien koirien, sekä juurikin jääkarhujen kohtaloa. Voisinpa pelastaa kaikki maailman eläimet!

Mitä pieniä arkisia asioita voit tehdä luonnon tuhoutumista vastaan?

 • Osta vähemmän ja kestävämpiä tuotteita.
 • Kierrätä ja lajittele roskat, sillä esimerkiksi paperia ja pahvia voi helposti uusiokäyttää.
 • Jätä yksityisautoilu minimiin. Kävely ja pyöräily eivät saastuta, ja samalla saat hyötyliikuntaa.
 • Vältä lihan syöntiä. Lihatuotanto aiheuttaa ihan liikaa hiilidioksidipäästöjä, eettisyydestä puhumattakaan.
 • Vältä ruokahävikkiä. Suomalaiset heittävät ihan liikaa ruokaa roskiin, ja tällöin luonnonvaroja tuhlataan.
 • Suosi kotimaista sekä kausituotteita. Toiselta puolelta maapalloa lähetetty ruoka saastuttaa, ja paljon.
 • Käytä kangaskasseja. Muoviroskaa on tämä maapallo täynnä, joten mieti tarvitsetko oikeasti sitä muovipussia?
 • Ryhdy WWF:n Lumi-kummiksi, jo 8€:n minimisummalla kuukaudessa voit saada muutoksia aikaan. Tai tee kertalahjoitus, tämä on esimerkiksi hyvä lahjaidea ihmiselle jolla on jo kaikkea.

ARVONTA!
Mikä on sun suhteesi luontoon ja eläimiin? Jättämällä kommentin osallistut kahden hengen
lippupaketin arvontaan supersiistiin Planeettamme Maa -konserttiin Hartwall Areenalle 24.2.2018. Arvonta päättyy 14.11. ja sen säännöt löytyvät täältä.

WWF:n Lumi-kummiksi pääset liittymään tästä.


10 Responses to “PIENTEN (JA VÄHÄN ISOMPIENKIN) PUOLELLA”

 1. Suvi says:

  Olen samanlainen kissamummo ja herkkis kuin säkin. Monen eläimen, niin kesyn kuin villinkin, kohtalo huolettaa ja surettaa. Pyrin huolehtimaan omasta kissastani mahdollisimman hyvin ja lahjoitan mm. eläinruokakeräyksiin. Oman kissani hankin eläinsuojeluyhdistyksestä ja suosittelen sitä myös muille!

 2. herttaxxx says:

  Mulla on kaupunkilaisena ristiriitainen suhde luontoon. Rakastan sitä, mutta siellä tulee vietettyä liian vähän aikaa. Oon kuitenkin suuri eläinten ystävä, ja oon ollu kasvissyöjä yli puolet mun elämästä eli kohta 17 vuotta. Mulla on myös kaksi suursyömäri sfinx-kissaa, joten sitäkin kautta eläimet on mun perhettä.

 3. Minttu says:

  Jaan ajatuksesi, herkistyn nähdessäni kodittomia tai kaltoin kohdeltuja eläimiä. Olen myös suunnattoman ärsyyntynyt joistakin ihmisen tavoista hyväksikäyttää luontoa ja luonnonvaroja. Potemaani maailmantuskaan liittyy paljon turhautuneisuutta ja riittämättömyyden tunnetta, mitä koitan helpottaa ajattelemalla, että yritän tehdä parhaani. Tosin aina tuntuu siltä, että enemmänkin pitäisi tehdä. Itsensä syyllistäminen ei kuitenkaan ole se tervein tapa elää elämäänsä. Joku viisaus kuului: “Ole se muutos,…” (Heh, loppua en muista), ja tätä neuvoa pyrin parhaani mukaan noudattamaan. P. S. Arvontasääntö-linkki ei ainakaan äsken toiminut.

 4. Veera says:

  Oon myös sellainen haluaisin pelastaa kaikki eläimet -tyyppi! En ymmärrä eläinten tai luonnon kaltoinkohtelua. Kuten tuossa ylläkin joku kommentoi, mustakin tuntuu siltä, että mun pitäisi tehdä enemmän luonnon ja eläinten hyväksi. Lihan syönnin vähentäminen ja roskien lajittelu on mulla ainakin tuntunut hyvältä alulta kestävämmin elämisen suhteen.

 5. Lelluu says:

  Oon samanlainen herkkis kuin säkin ja pahin kohde mille oon itkeny useinkin on kodittomat koirat. Sydän särkyy jo ajatukseskin. :/ En voi ymmärtää ihmisiä, jotka kaltoinkohtelee eläimiä, mun mielipide sellasista on että ne on kuvottavaa pohjasakkaa suoraansanottuna.

 6. Jonkou says:

  Täällä myös hullu kissanainen hei! Eläimet on lähellä sydäntä ja pidänkin niistä enemmäin kuin useimmista ihmisistä. Oman kissani hankin eläinsuojeluyhdistykseltä 8 vuotta sitten. Luonnon hyväksi pitäisi myös alkaa tekemään jotain, esim. roskien lajittelu on mun osalta päässyt unohtumaan. Ehkä siinä olisi ensimmäinen askel mitä voisin osaltani alkaa tekemään :)

 7. Daisy says:

  Meillä kaikilla täytyy pitää hyvä huoli luonnosta, eläimistä ja sen monipuolisuudesta tuleville sukupolville. Täytyy muistaa että kaikilla elävillä olennolilla on tunteet ja meidän jokaisen on pidettävä huli heikoimmista :)

 8. Sanniina says:

  Oon perheen kesken “kettutyttö”, puolustan eläintenoikeuksia ja pyrin tekemään eettisiä valintoja. Oon lapsesta asti ollu todella eläinrakas, rapsutan kaikki katukoirat ulkomaillakin ja myöhemmin googlettelen tarttuuko kirput ihmisiin :D Oon vuosia ollu eri yhdistysten koirakummina, miten hyvä mieli tuleekaan kun lukee kummikoiran kuulumisia <3

 9. Sanna says:

  Ite oon vähän samanlainen joka haluis pelastaa kaikki eläimet. Kaksi kissaa olen adoptoinut Latviasta sekä koiran romaniasta. Oon löytänyt sitä kautta myös yhdistyksen jota haluan tukea. Jos voittaisin lotossa nii kyllä kodittomat eläimet ja jääkarhut sun muut sais siitä kyllä ison osan.

 10. santtu says:

  oon aina ollut kovin eläinrakas, vanhemmilla on aina ollut lemmikkejä ja niin minäkin hankin kissan kun muutin omilleni. eläimet tuntuu hyviltä ystäviltä, jotka ei tuomitse ja jotka ymmärtävät. mua ilostuttaa jokainen vastaantuleva koira kadulla ja haluaisin halata kaikkia kissoja maailmassa ! oon huolissani maapallon tilanteesta ja suren ilmastonmuutoksen seurauksia ympäristölle. yritän omalla toiminnallani olla tätä edistämättä, ryhdyin kasvissyöjäksi 12-vuotiaana ja parhaani mukaan boikotoin kertakäyttökulttuuria.

Kommentoi