KONMARI VAI SKUMPPAPULLO?

Friday 29. June 2018 / by nadjastrange

Varmaan kaikilla on asioita joita ei vaan millään saa aikaiseksi. Itselläni on muutamia ikuisuusprojekteja, joiden aloittaminen tuntuu ihan tuskastuttavan vaikealta. Me keksittiin toissapäivänä parhaan ystäväni kanssa keino motivoida ja kannustaa toisiamme tällaisissa asioissa.

Kaikki lähti siitä, kun puhuttiin kirjojen ostamisesta. Me oltiin kumpikin ostettu kauan sitten jo kulttimaineeseen noussut KonMari, muttei luettu sitä – itse en päässyt edes takakantta pidemmälle. Mä löysin oman kirjani kirppikseltä 3€:lla ja ostin sen, koska olen näköjään hoarder ja mun on pakko saada kaikki jutut joita luulen edes etäisesti tarvitsevani. Ystäväni puolestaan osti kirjan kirjakaupasta ja hävitti sen asuntoonsa, löysi kirjan ja hävitti sen uudestaan :D Tämä kertoo niin paljon meistä hahah.

Päädyttiin siihen, että meidän on pakko tehdä jotain tälle saamattomuudelle, koska molemmilla on liikaa turhaa roinaa. Osasta pitää ehdottomasti luopua ja loput tavarat järjestellä järkevästi. Mutta mikä olisi hyvä motivaattori? No skumppa tietysti!

Päätettiin tsempata toisiamme sopimalla viikon-parin välein siivous-/järjestelytavoitteet. Se joka ei ole päässyt tavoitteeseen joutuu tarjoamaan toiselle skumpat. Ja skumppapullo ostetaan puokkiin, jos kumpikin onnistuu dedikseen mennessä. Me aloitetaan yhteisillä tavoitteilla, mutta jossain vaiheessa saatetaan sopia molemmille henkilökohtaisia tavoitteita. Koska pääasia tässä on se, että kumpikin saa kotinsa järjestykseen ja turhat roinat karsittua nurkista. Tämä skumppasiivous tulee kattamaan koko huushollin aina kylppärin peilikaapista keittiön kuivatavarakaappeihin.

Me aloitetaan vaatekaappiemme bermudan kolmion, eli sukkahousulaatikon siivouksella! Ainakin oma laatikkoni on ihan järkyttävän täynnä rikkinäisiä sukkiksia ja aamulla aikaa kuluu siihen kun yrittää niiden joukosta etsiä ehjiä. Sitten ne rikkinäiset vaan heitetään takaisin sinne laatikkoon, ja sama rumba jatkuu seuraavana aamuna. Nyt tarkoituksena on heittää suosiolla kaikki rikkinäiset/käyttökelvottomat pois. Sama tehdään myös alusvaatteille ja sukille.

Tiedättekö mitä rikkinäisille sukkahousuille, sukille ja alusvaatteille kannattaa tehdä?
Ystäväni ehdotti, että viedään ne ketjuliikkeistä tuttuihin kierrätyslaatikoihin – “sieltä ne menevät eteenpäin kierrätettäviksi”. Halusin kuitenkin selvittää että mikä on oikeasti se paras tapa, ja otin yhteyttä kierrätyskuningatar Outi Pyyhyn. Hän huomautti, että näiden ketjuliikkeiden kautta “kierrätettäväksi” menevät rikkinäiset sukkahousut päätyisivät roskikseen, mutta vasta sen jälkeen kun ne olisi ensin raahattu toiseen maahan lajiteltaviksi. Aivan turhaa logistiikkaa siis. Eli jos sulta löytyy kotoa rikkinäisiä sukkahousuja joista haluat eroon, niin laita ne muiden roskien joukossa sekajätteeseen. Sieltä ne päätyvät jätteiden polttoon.

Mua kauhistuttaa kun kaikki puhuvat esimerkiksi KonMarittamisen yhteydessä pois heittämisestä. Ihan kaikkea ei kuitenkaan kannata oikeasti heittää sekajätteeseen, vaikka sukkahousujen kanssa näin voikin toimia. Vanhat (ehjät) vaatteet ja tavarat kannattaa myydä kirppiksellä tai viedä esimerkiksi Fidalle, Kierrätyskeskukseen tai Pelastusarmeijalle. Vanhoja pyyhkeitä ja lakanoita voi käyttää siivousrätteinä tai viedä löytöeläinkoteihin kisujen ja koirien pedeiksi ja lämmikkeeksi.

Jos kierrätysasiat kiinnostavat enemmänkin, niin kannattaa lukea Outin blogista mm. vaatteiden lahjoituksesta hyväntekeväisyyteen ja kaatopaikalle turhaan heitetyistä vaatteista. Myönnän ettei itselläni ole vielä tarpeeksi tietoa näistä asioista, vaikka kovasti yritänkin. Kuitenkin kaikki aloittaa jostain ja aina voi opetella uusia ympäristöystävällisempiä juttuja, vai mitä?


15 Responses to “KONMARI VAI SKUMPPAPULLO?”

 1. Venla says:

  Oon H&M:llä töissä ja meidän kierrätyslaatikkoon tuodut vaatteet menee lähes 100% jatkokäyttöön, myös rikkinäiset sukkahousut! Huonokuntoisista vaatteista tehdään mm. täytettä autonpenkkeihin ja siivousrättejä jokaisesta tuodusta muovipussillisesta tekstiilejä saa 15% alekupongin ja kuponkeja saa maksimissaan kahdesta pussista per päivä, mutta toki niitä saa enemmänkin tuoda.

  • truth says:

   Niin varmaan myymälätason työntekijöille on kerrottu. Pienellä googlettamisella kuitenkin jo saa tietää että H&M saa niin paljon tavaraa kierrätyslaatikoihin ettei voi hyödyntää kaikkea. Iso osa joko poltetaan tai menee kuitenkin kaatopaikalle (kun on kuskattu ensin sinne toiseen maahan)

  • e says:

   Tää alekuponkien jakaminen on kyllä ihan käsittämättömän irvokasta toimintaa.

  • nadjastrange says:

   Outi on itse asiassa kirjoittanut tästä aiheesta pitkän postauksen: http://outilespyy.com/hm-is-the-donald-trump-of-recycle-week/

   Mun(kin) mielestä on kyllä aika ironista, että vanhat vaatteensa Hennesille tuova saa 15%:n alekupongin jolla voi ostaa lisää vaatetta joka on pian siellä kierrätyskasassa. Tässä voisi olla joku muu, vähempään kulutukseen kannustava ratkaisu :)

 2. Sanni says:

  Helsingissä ainakin Recci ottaa kaiken kangasjätteen vastaan, lajittelee myyntikelpoiset ja kierrättää loput. Tai näin ainakin heidän sivuillaan lukee, olen toistaiseksi luottanut siihen.

  http://recci.fi/?page_id=2

 3. Anonymous says:

  Mä pyrin aika-ajoin siivoamaan mun vaatekaappia ja tällä hetkellä onkin jätesäkissä suurinosa mun vaatteista, sillä odottelen sen oikean vaatekaapin löytymistä :D mutta vien aina UFFin laatikkoon ihan kaiken. Rikkinäiset sukat menee roskiin ja sukkahousuja en (onneksi tällä hetkellä) käytä. Sillon kun käytin, heitin ne vihasena sekajätteeseen, koska ne oli mun päällä KERRAN kun meni rikki. Siis KERRAN!!! Vihaan sukkahousuja >:(((

  • nadjastrange says:

   Ymmärrän sun vihasi sukkahousuja kohtaan!! :D Itse oon huomannut, että pitää löytää ne itselleen sopivat ja ehjänä pysyvät yksilöt. Vaikka varmasti pääset paljon helpommalla kun et käytä sukkiksia ollenkaan!

 4. Alina says:

  On kyl hyvä idea minkä ootte kehittänyt!:D kyllä rupeaa motia löytymään! Mulla taas tollanen asioiden järjestely ja organisointi ja jossain määrin minimalistisuuskin on niin veressä että meinaa joskus konmarituskin lähteä käsistä ja oon heittämässä pois jotain tarpeellista:D mä vaan rakastan sitä että kaapeissa on myös tyhjiä hyllyjä ja varastot ei oo aivan täynnä yms!:)

  • nadjastrange says:

   Tervetuloa meille järjestelemään!! :D Tuntuu että roinaa ja vaatetta on ihan liikaa – tosin osaltaan siihen vaikuttaa se, että asutaan 50-luvulla rakennetussa kerrostalossa jossa ei ole kaappitilaa nimeksikään…

 5. Jutta says:

  Myös täältä löytyy tosi hyvä näkökulma kierrättämiseen ja myöskin “konmaritukseen” :) https://eivainsanoja.wordpress.com/2017/08/29/ala-hankkiudu-eroon-turhasta-tavarasta/

 6. maria says:

  Kaikissa kaupungeissa sekajätettä ei käsittääkseni polteta eli senkin voi tarkistaa ja ainakin oman taloyhtiön roskakatoksessa on erikseen polttojäte ja sekajäte niin vien kierrätyskelvottomat tekstiilit sinne polttojätteeseen :)

  Minä en paheksuisi tuota H&M 15% alelappusta, minkä sieltä saa. Come on, se on vain 15%! Jos joku sen alelappusen takia ostaa jotain, mitä ei oikeasti tarvitse, niin eiköhän se ostos olisi tapahtunut joka tapauksessa. Jos se ale olisi 50% niin sitten jo huolestuisin että joku kärrää liikkeeseen ehjiä vaatteita ihan vain ostaakseen uusia alella.

  Minä oon tykännyt tosi paljon Konmarista ja kiva nähdä että siitä vieläkin innostutaan! Kierrätys kannattaa aina ja hyvä että siitäkin ollaan kiinnostuneita mutta tavallaan harmittaa että “sheimataan” esimerkiksi sitä, että joku vie vaateliikkeeseen vaatteita. Kuka meistä kuitenkaan lopulta tietää mikä kierrätyskeinon on lopulta paras ja ylivoimaisin? Pääasia että eri kierrätystapoja kehitetään ja tuodaan esille ja hyödynnetään ja niistä ollaan kiinnostuneita.

  • nadjastrange says:

   Uskon että se “sheimaus” on enemmän H&M:lle kohdistettua – jos halutaan korostaa ekologisuutta ja kestävää kehitystä, niin se pitäisi hoitaa loppuun asti kunnolla.

   Mutta kuluttajana on kyllä tärkeintä että vie vaatteet ja tavarat kierrätykseen, eikä mikään päädy kaatopaikalle turhaan :)

Kommentoi