MIKÄ TEKEE HYVÄT JUHLAT?

Wednesday 09. May 2018 / by nadjastrange


En ole koskaan ollut mikään intohimoinen party planner. En esimerkiksi ollut haaveillut hääjuhlistani ennen kosintaa, kun moni muu on suunnitellut niitä jo lapsesta asti. Meidän onnistuneita häitä juhlittiin viime vuoden heinäkuussa, ja hyvin siinä 1,5 vuodessa ehti järjestää häät vaikkei alkuun ollutkaan mistään mitään hajua. Tämän kuun lopussa on tarkoitus juhlia mun kolmekymppisiä, joiden suunnittelu on parhaillaan työn alla. Musta on siis lyhyessä ajassa tullut ihan vahingossa innokas juhlien järjestäjä, ja haluankin jakaa vinkkini kaupallisessa yhteistyössä [yellow tail]:n viinien kanssa.

Mitkä asiat vaikuttavat juhlavieraiden viihtyvyyteen?

Mielestäni isojen juhlien suunnittelussa on tärkeintä ottaa kaikki huomioon. Tämän olen huomannut vieraana niin häissä, synttäreillä kuin ristiäisissäkin.

Ruoka
Jos tarkoituksena on tarjoilla ihan kunnolla (lämmintä) ruokaa, niin kannattaa kiinnittää erityishuomiota vieraiden ruokavalioihin ja allergioihin. Me pyysimme häävieraitamme ilmoittamaan etukäteen ruokarajoitteet. Siten saatiin yhdessä cateringin kanssa suunniteltua buffetmenu, jossa oli jokaiselle jotain; niin vegaanisia kuin liharuokiakin. Jokaisissa juhlissa kannattaa aina olla tarjolla liharuoan lisäksi vähintään kasvisvaihtoehto – tosin sekin on helppo muuttaa täysin vegaaniseksi jolloin sopii useammalle ihmiselle.

Helpommalla tietenkin pääsee jos kyseessä on juhlat joissa kevyempikin tarjoilu riittää. Nykyään saa ostettua valmiina vaikka mitä pähkinättömiä, gluteenittomia, laktoosittomia, vegaanisia ja muita herkkuja. Voi esimerkiksi tilata kakkuja, leivonnaisia tai miksei vaikka pizzaa. Ajattelin omissa kolmekymppisissäni mennä tosi kevyellä tarjoilulinjalla, ja keskittyä lähinnä sipseihin ja popcorneihin – sekä tietysti hyvään juomaan, mutta palataan tähän hieman myöhemmin.

Juhlakalu/hääpari/päivänsankari
Juhlittavan ilo, onni ja rentous tarttuu vieraisiinkin! Tietenkään jännittämiselle ei voi mitään, mutta kannattaa yrittää olla mahdollisimman rento ja hyväntuulinen. Varsinkin isoja juhlia tulee muisteltua vielä pitkään, ja harmittaisi jos olisi murjottanut ja stressannut koko juhlien ajan.

Musiikki
Hyvä musiikki on luonnollisesti täydellinen tunnelman nostattaja. Juhlien luonteesta ja omista preferensseistä riippuen joko bändi, dj, tai ihan vain soittolista on hyvä olla. Meillä oli häissä bändi, joka soitti kaikkea aina Kaija Koosta Bruno Marsiin. Ystäviemme häissä puolestaan oli juhlia varten suunniteltu soittolista ja vieraat kyllä tanssivat sen tahtiin ihan yhtä lailla. Yleensä olen synttäreitä juhliessani turvautunut vain suoratoistopalveluiden musa-antimiin. Nyt kolmekymppisiä suunnitellessani mietin että DJ voisi olla ihan kiva vaihtoehto, mutta kovasti näyttäisi siltä että mennään jälleen ihan vain Spotify-soittolistan avustuksella. Lisäksi kannattaa lisätä soittolistalle biisejä joiden tiedät sytyttävän tietyt vieraat. Meillä esimerkiksi soi häissä eräs Aleksin ja hänen entisten kämppistensä yhteinen bilebiisi.

Juoma
Kaikki vieraat kannattaa ottaa huomioon myös juomatarjoiluissa. Muista alkoholin lisäksi tarjota myös alkoholittomia juomia. Meidän lähipiirissä viini on se ykkösjuttu juhlissa, ja siksi oikeanlaisten viinien valinta onkin kaiken a ja o.

Moni valitsee viinit ruokatarjoilun mukaan. Yleensä punaviini yhdistetään (punaisen) lihan kanssa ja valkoviini taas kevyempiin ruokiin. Mä oon kuitenkin sitä mieltä, että jokainen juokoon sitä viiniä mistä tykkää. Mulla on ystäviä jotka rakastavat punaviiniä, kun taas itse vannon kuivan valkoviinin nimeen. Juhlia järjestäessä kannattaa valita laadukkaat, mutta “helpot” seurusteluviinit – sellaiset jotka sopivat moneen makuun.

[Yellow Tail]:n Pinot Grigio on puolikuiva ja hedelmäinen valkoviini, joka on oman kokemukseni mukaan tosi hyvä valinta juhliin. Kylmä valkoviini on mulle se kesän juhlien ykkösjuttu, enkä malta odottaa että pääsen tarjoamaan tätä synttärivierailleni.

[Yellow Tail]:n Merlot on punaviini, joka on turvallinen valinta varmasti myös punaviiniamatöörien makuun vaativampienkin punkkulovereiden lisäksi. Itse olen vasta aloitteleva punaviininjuoja, mutta [Yellow Tail]:n punaviineistä valitsisin tämän tarjolle isompiin juhliin.

Joku toinen varmasti rakastaa [Yellow Tail]:n Shirazia enemmän kuin aiemmin mainittua Merlotia – tosin nämä ovat tietysti makuasioita. Alkon sivuilla kerrotaan, että tämä sopii lihaisempien ruokien kaveriksi. Mulle tulee tästä mieleen syksy, kynttilät ja sohvannurkka.

Viinin juomisen ei pidä olla niin vakavaa! Meiltä ei esimerkiksi löydy ollenkaan punaviinilaseja, koska olen niin vannoutunut valkkarimuija. Punaviinilasien ostamista odotellessa meillä juodaan Shirazit ja Merlotit valkoviinilaseista. Joku toinen varmasti pitää tätä etikettivirheenä, kun meille taas itse viini, seura, musiikki ja ruokatarjoilut ovat tärkeämpiä kuin se oikeanlainen lasi.Huomaathan, että Suomen alkoholilainsäädännöstä johtuen
alkoholia koskevia kommentteja ei voida julkaista.


Kommentoi