(VEGAANISET) VIETNAMILAISET KESÄRULLAT + PÄHKINÄDIPPI

Monday 26. February 2018 / by nadjastrangeKasvissyöjän elämä oli ihan erilaista 90-luvulla kuin nykyään. Hippiäitini joutui näkemään vaivaa terveellisen kasvisruoan eteen, mutta silti uskalsi ja jaksoi jatkuvasti etsiä uusia ruoka-aineita kokeiltavaksi. Mulle on näistä kasvisruokaseikkailuista jäänyt päällimmäisenä mieleen nämä kolme; juoma jossa lillui sieni (vissiinkin Kombucha), valko-vihreät kasvisnakit joita myytiin lasipurkissa, sekä erilaiset idut. Näistä jälkimmäisenä mainittu kokeilu on todettu äitini ja allekirjoittaneen mielestä ihan parhaaksi, sillä idut ovat erittäin ravinteikas ja helppo lisä ruokiin ja salaatteihin. Tässä Silmusalaatin kanssa kaupallisessa yhteistyössä toteutetussa postauksessa pääsin kokkaamaan maukkaan kasvisruoan, jonka reseptin jaan myös teille.

Silloin 90-luvulla meillä idätettiin idut niitä varten suunnitellussa muovipurkissa jossa oli reikiä. Tätä itupurkkia säilytettiin tiskikaapissa, jolloin idut saivat valonsa loisteputkilampusta. Voitte varmasti kuvitella kavereiden ihmettelyt kun tulivat meille kylään :D Ajat ovat tosiaankin muuttuneet, sillä nykyään itujen, versojen ja silmujen syöminen on huomattavasti helpompaa ja vaivattomampaa. Silmusalaatit kasvatetaan Vantaalla luonnonmukaisesti, ja niitä myydään hyvinvarusteltujen ruokakauppojen vihannesosastoilla – huomattavasti helpompaa ja kätevämpää kuin menneinä vuosikymmeninä!

Silmusalaatteja on neljää erilaista; Alfalfa, joka sisältää puna-apilan ja sinimailasen versoja. Tulinen, jossa on retikan, puna-apilan ja sinimailasen versoja. Rouskuva herneen sekä vihreän- ja punaisen linssin iduilla. Sekä Parsakaali, jossa on puna-apilan, sinimailasen ja parsakaalin versoja. Jokaiselle löytyy varmasti se oma lemppari, mutta itse tykkään eniten Tulisen silmusalaatin yllättävästä potkusta, sekä Rouskuvan silmusalaatin tekstuurista. Näitä on helppo syödä ihan sellaisenaan, leivän päällä, lisätä salaatteihin tai käyttää eri tavoilla vaikka minkä ruokien valmistuksessa.

Mulla silmusalaatit päätyvät yleensä salaatteihin, joten oli kiva testailla ja kehitellä uutta reseptiä. Nappasin viikonloppuna Aleksin kanssani keittiöön, sillä hän on meistä se huomattavasti parempi kokki. Aleksi on harrastuksena opetellut Youtube-videoilta erilaisia leikkuutapoja, joista oli nyt kovasti hyötyä, kun tässä reseptissä porkkanat pitää pilkkoa tikuiksi Julienne-tyyliin. Tosin lupaan, että resepti onnistuu vaikkei kotoa löytyisikään sitä oman elämänsä Master Chefiä.Vietnamilaiset kesärullat neljälle (8 rullaa)

Tarvitset:

 • 16 riisipaperiarkkia (+ varmuuden vuoksi muutaman ylimääräisen, nämä menevät helposti rikki)
 • 1,5 “levyä” riisinuudelia
 • 2 pientä porkkanaa
 • 1 kurkun
 • 1 paketin Silmusalaattia, allekirjoittanut suosittelee tulista
 • 1 paketin marinoitua tofua
 • 0,5dl maustamatonta riisiviinietikkaa
 • 2rkl limemehua
 • 1/4 teelusikallisen sokeria
 • 1/4 teelusikallisen suolaa
 • 1dl tuoretta minttua
 • 1dl tuoretta basilikaa
 • 1dl tuoretta korianteria
 • 1 chilin tai Srirachaa oman maun mukaan
 • 3/4 dl hoisin-kastiketta
 • 2 rkl maapähkinävoita
 • vettä

Valmistus:
Laita nuudelit kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä, anna liota muutaman minuutin ajan.

Kuori porkkanat ja leikkaa ne pieniksi tikuiksi. Keitä porkkanoita kiehuvassa vedessä n. 45 sekuntia tai siihen asti kunnes ne ovat pehmeitä, varo ettei tule ylikypsiä. Huuhtele porkkanat kylmällä vedellä.
Kuori kurkku ja poista sen siemenosa, leikkaa tikuiksi.
Leikkaa myös chili tikuiksi. itse unohdin ostaa kaupasta chiliä, joten me käytettiin Srirachaa.
Laita chilit, kurkut ja porkkanat kulhoon, heitä sekaan riisiviinietikka, 1 ruokalusikallinen limemehua, suola ja sokeri. Anna marinoitua n. 5 minuutin ajan välillä sekoittaen. Valuta ylimääräinen neste pois, mutta säästä se dippiä varten.

Valuta nuudelit ja huuhtaise kylmällä vedellä, taputtele kuivaksi. Laita jäähtyneet nuudelit kulhoon ja kaada päälle 1 ruokalusikallinen limemehua. Sekoita. Leikkaa nuudelit keittiösaksilla pienempiin pätkiin.

Leikkaa tofu tikuiksi ja pilko/revi yrtit pienemmiksi paloiksi.

Kaada kuumaa vettä lautaselle tai piirakkavuokaan. Astian täytyy olla niin iso, että riisipaperilevyt mahtuvat siihen suorina. Liota kaksi levyä kerrallaan kunnes ne ovat pehmeitä. Asettele toinen levyistä pöydälle ja toinen sen päälle niin, etteivät levyt ole tasan päällekkäin vaan hieman limittäin.

Täytä riisipaperilevyistä vain alareuna, n. 1/3. Laita n. 2 ruokalusikallista nuudeleita, 2-4 tikkua tofua, n. 2 ruokalusikallista marinoituja kasviksia, n. 3 teelusikallista yrttejä, sekä n. 2 ruokalusikallista silmusalaattia. Rullaa mahdollisimman tiukasti – kuitenkin varoen herkkää riisipaperia. Tee loputkin rullat tähän tyyliin, ja leikkaa lopuksi puoliksi.

Tee vielä pähkinädippi: Sekoita hoisin-kastike, maapähkinävoi, 2 ruokalusikallista vettä sekä 2 ruokalusikallista vihannesten maustamisesta jäänyttä lientä.

Valmista tuli!Silmusalaatti toimi tässä(kin) reseptissä tosi hyvin. Kesärullista tuli ihanan kevyitä, raikkaita ja maistuvia. Tätä reseptiähän voi varioida mielensä mukaan, ja seuraavaksi haluan kokeilla kesärullia Alfalfa-silmusalaatin ja avokadon kanssa – ne sopivat kuulemma tosi hyvin yhteen.

ARVONTA!
Mitä sä kokkaisit Silmusalaateista?
Jaa ideasi tai vaikka koko reseptisi ja voita 20€ lahjakortti S-Ryhmän kauppoihin!
Arvontaan voi osallistua 5.3. asti, ja sen säännöt löytyvät täältä.


17 Responses to “(VEGAANISET) VIETNAMILAISET KESÄRULLAT + PÄHKINÄDIPPI”

 1. M says:

  Hmm, mää luulen että joku kanawokki tai vastaava. Voikohan näitä käyttää kasvissosekeittoon? :)

 2. Annika says:

  Vaikuttaapa hyvältä reseptiltä! Rullien tekeminen kuulostaa turhan hankalalta tällaiselle rähmäkäpälälle, mutta nuo samat ainekset (riisipapereita lukuunottamatta) voisi hyvin kasata kulhoruoaksi. Oon nyt niin monesta paikasta kuullut kehuja näistä silmusalaateista, että varmaan pakko testata itsekin!

 3. djembe says:

  Mä oon tykännyt käyttää noita ituja esim. sushibowlissa :) tai ihan vaan jonkun hyvän salaatin seassa. Itekin tykkään joskus tehdä noita riisipaperirullia, ne on kyllä tosi hyviä, saatanki ehkä tästä inspiroituneena tehdä niitä tänään! Itse vielä marinoisin ton tofunkin tossa reseptissä :D Marinoimaton tofu ei oo ihan kauhean hyvää. Noi riisipaperirullat voi vielä paistaa lopuks pannulla jos haluaa rapean kuoren ! Vaikka ite kyllä tykkään siitä kumimaisesta rakenteesta :D

 4. dii says:

  Tekisin ihan vaan tylsästi jotain salaattia tai ehkä jotain wrappeja.

 5. Siiru says:

  Meillä idätetään vieläkin ituja lasipurkissa, helppoa ja halpaa :-D kesärullia olen halunnut testata jo jonkin aikaa, kivaa että vähän erikoisempiakin ruokatarvikkeita löytyy marketeista!

 6. ootpoot says:

  Testaisin tuota reseptiä. :) Sellaisenaan ruoan kylkeen.

 7. herttaxxx says:

  Minä tekisin ruokaisaa kasvissalaattia, johon lisäisin esim. kaalta, pähkinöitä ja noita silmuja, ehkä myös jotain suolaista juustoa!

 8. Rose says:

  Idut ovat itselle ihan uusi juttu ruoanlaitossa, mutta kokeilisin vaikka ruokaisan salaatin sekaan!

 9. Minja says:

  Mä tykkään syödä ituja leivän päällä mausteisen hummuksen kanssa. :) Kesärullat on ihania, aina silloin ku niitä jaksaa joskus kerran vuodessa tehdä… Semmonen vinkki niihin, et ne riisipaperit kannattaa nopeesti vaan käyttää viileässä vedessä. Siten ne pehmenee, mutta eivät rullatessa mee rikki. :)

 10. Elina says:

  Nyt tuli loistava resepti! Pakko kokeilla jo tänä viikonloppuna :)

 11. Taina says:

  Laittaisin tylsästi leivän päälle tai salaattiin :D

 12. AJN says:

  Mmm, idut on ihania! Mä varmaan laittaisin vaan ahh niin trendikkäästi avokadoleivän päälle

 13. Laura says:

  Näähän ois helppo ja ravinteikas lisä mihin tahansa salaattiin! :)

 14. linde says:

  Hyvän kuuloinen resepti! Testaisin sitä ehottomasti. Toinen kiva vois olla wokki, esim.kanaa, parsakaalia, papuja, nuudeleita ja päälle ituja. :)

 15. julia says:

  Aasialaiseen ruokaan sopisi hyvin, eikö esim pho-keiton päälle vois laittaa. Noi rullat menis myös testaukseen, oon aikasemmin tehnyt mutta en oo laittanut ituja, tulis varmaan vielä parempia!

 16. santtu says:

  haha 45 sekunnin porkkanat :–D mä tekisin kvinoasta, avokadosta pähkinöistä, parsakaalista ja silmusalaatista jonku mahtavan salaatin : ))

 17. asta says:

  Kyllä kokeilisin näitä kesärullia, ehdottomasti!

Kommentoi