SYÖ – JA PELASTA MAAILMA

Wednesday 22. February 2017 / by nadjastrange

WWF julkaisi hetki sitten lihaoppaan josta onkin ollut puhetta eri medioissa. Mä pääsin mukaan yhdessä WWF:n kanssa toteutettuun kampanjaan, jonka ansiosta heräsin todellisuuteen, opin uusia asioita ja kokeilin kasvispainotteista ruokavaliota.

Oon tosin ennenkin kirjottanut tänne blogiini siitä, että olen pienenä ollut äitini vaikutuksesta kasvissyöjä ja teini-iässä kokeillut sitä uudestaan mutta jatkanut kuitenkin sekasyöjänä kunnes nyt aikuisiällä oon vähentänyt lihansyöntiä huomattavasti. Mulla tosin syy eettisyyden tai ympäristövaikutusten sijaan on ollut ihan vaan ällötys ja nirsoilu. Liha ei ole koskaan ollut mun mielestä mitenkään erityisen hyvää. Oon kuitenkin halunnut saada proteiineja, ja ne ovat tottumuksesta löytyneet lautaselta lihan muodosta. Nykyään lihalle kuitenkin löytyy vaikka minkälaisia vaihtoehtoja, joten proteiinia löytyy kasvisruuasta paljon ja jopa enemmän kuin lihasta. Lihan korvaajiksi käyvät esimerkiksi linssit ja pavut, soijatuotteet, härkis, nyhtökaura, seitan ja quorn. Eri makuisia ja eri käyttötarkoituksiin sopivia vaihtoehtoja on monia!

Mua itteäni huolettaa kovasti tän meidän rakkaan maapallomme tulevaisuus, ja me ihmiset ollaan siitä vastuussa. Lihaoppaan luettuani tajusin entistäkin konkreettisemmin sen että meistä jokainen voi omilla teoillaan, ja ruokavalinnoillaan vaikuttaa. Tiesittekö että ruoka muodostaa noin 20 % ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä – saman verran kuin liikenne? Tai sitä että ruoka vastaa 70 prosentista globaalista
makean veden kulutuksesta, aiheuttaa suuria kasvihuonepäästöjä ja rehevöittää Itämerta? Eläinperäisillä tuotteilla on myös kolminkertaiset ympäristövaikutukset kasviperäisiin tuotteisiin verrattuna. Mä en tiennyt näitä, tai monia muitakaan lihaoppaasta selvinneitä asioita. Moni on kasvissyöjä eettisistä syistä, mutta meidän kaikkien kannattaa vähentää lihansyöntiä edes ympäristömme takia. Kannattaa ihmeessä käydä lukemassa lisää aiheesta täältä.

WWF:n lihaoppaan pointtina ei ole käännyttää kaikkia väkisin kasvissyöjiksi. Tarkoituksena on herätellä ihmisiä käyttämään lihaa kohtuudella ja silloinkin suosimaan luomua, sekä korvaamaan edes osan aterioista kasvisruualla. Meidän kaikkien tekemät valinnat vaikuttavat, joten pienikin vähentäminen tekee loppupeleissä ison muutoksen.

Kuten alussa jo mainitsinkin; mä en oo koskaan ollut mikään hullu lihansyöjä. Mulla on kuitenkin ollut yksi vakioruoka joka on sisältänyt naudanlihaa, ja se on täällä blogissakin joskus vilahtanut tacosalaatti. Päätin lihaoppaan luettuani parantaa tapojani ja korvata lempiruokani jauhelihan soijarouheella. Se on huomattavasti ilmastoystävällisempi ja edullisempi vaihtoehto, josta saa siltikin mahan täyteen ja kaupan päälle vielä hyvän mielen. Lihaoppaan yhteydestä löytyy vaikka mitä herkullisia kasvisruokareseptejä, mutta tässä vielä mun helppo ja nopea vinkki herkullisen salaatin valmistukseen.

Tarvitset:

 • Soijarouhetta
 • Papuja
 • Maissia
 • Sipulia
 • Mausteita (tai valmiin tacomaustepussin)
 • Kurkkua
 • Tomaattia
 • Salaattia
 • Avokadoa
 • Jalapenoa
 • tai mitä ikinä keksitkään. Tää ruoka on siitä kiva, että sekaan voi heittää vaikka mitä!

Tee näin:

Valmista soijarouhe pussin ohjeen mukaan (mä en lisää tässä vaiheessa mausteita, mutta sen voi tehdä halutessaan). Pilko sipulit ja kuullota niitä hetki pannulla. Heitä sekaan pavut, maissi ja mausteet. Anna sörsselin lämmitä hetki, ja valmista on! Sitten vaan pilkotaan salaattitarpeet, siirretään koko komeus lautaselle ja valmista tuli. Niin helppoa, hyvää ja lihatonta!

ARVONTA!
Ootko ajatellut vähentäväsi lihan syöntiä vai oletko jo tehnyt sen? Jaa ihmeessä mielipiteesi, vinkkisi ja tsemppisi muille.

Kommentoineiden kesken arvotaan 50€:n lahjakortti WWF:n verkkokauppaan!
Arvonta päättyy tiistaina 28.2. klo 23:00 ja sen säännöt löytyvät täältä.

Yhteistyössä WWF


30 Responses to “SYÖ – JA PELASTA MAAILMA”

 1. cc says:

  Mä oon kanssa pikkuhiljaa luopunut kokonaan eläinperäisten tuotteiden syömisestä, ainoo mikä on jäljellä ihan viikotaisessa käytössä on kananmunat, tykkään vaan niistä ihan liikaa voidakseni luopua:D Mulla vinkkinä muille jotka haluais vähentää lihansyöntiä mutta ei tiiä että miten, on just tehä ihan niitä perus ruokia ja vaan korvata se liha. Esim. Makaroonilaatikko soijarouheella, bolognesekastike härkiksestä, wokkiin kanan sijasta tofua, jne. Ja mun mielestä jo pieni vähentäminen on parempi kun ei mitään!

 2. sanntttu says:

  oon ollut kasvissyöjä 12 vuotiaasta asti eli yli puolet elämästäni. olen jättänyt hiljalleen eläinperäisiä tuotteita pois ruokavaliostani ja nyt olenkin vegaani. hiljalleen vaihtaminen ja ruokavalion opetteleminen rauhassa tekee kasvissyönnistä helppoa. tällä hetkellä tuntuu todella hyvältä kun tiedän että valintani eivät vahingoita lainkaan eläimiä ja ovat mahdollisimman kestäviä valintoja ympäristölle :–)

 3. Annie Mink says:

  Olen ollut monta vuotta kasvissyöjä, mutta käytän vielä esimerkiksi maitotuotteita. Tavoitteena onkin ollut vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä entisestään ja suosia luomua enemmän. Onneksi jo pienet teot auttavat paljon ja olisikin hyvä jos kaikki ottaisivat edes pari kasvispäivää viikkoihinsa :) Pienet purot jne!

 4. Mariaaaaa says:

  Mä en ole syönyt punaista lihaa n.vuoteen, kana on paljon parempaa:) soijaan en kuitenkaan pysty koskemaan, maistuu ihan kamalalle.

  • anymous says:

   Tuo kanan syöminen on ihan yhtä epäterveellistä maailmalle kuin punaisen lihan syöminen. Eli eipä tuossa sinun punaisen lihattoman syömättömyydessä ole mitään pelastavaa maapallolle :D

 5. Minttu-Maaria says:

  Minä olen vielä sekasyöjä, mutta ihan ehdottomasti polulla kohti kasvisruokavaliota. Lihan syöntini on vähentynyt vähentymistään ja mielenkiinto ja uteliaisuus näitä vaihtoehtoja kohtaan on noussut kohisten :) Tottakai myös tiedostan, nykyään paremmin kun ennen, lihan syönnin epäeettisyyden ja ympäristö vaikutukset, ja haluan osaltani tehdä oikein maapalloamme kohtaan. Tämä on hieno trendi, ja tekivät ihmiset näitä valintoja miltä pohjalta tahansa nään että tulos on sama: lihan kulutus vähenee ja ympäristö kiittää.

 6. R says:

  Jep, kasvissyöjä ollut jo kohta 10v, enkä lihaa kaipaile tai sen mausta haaveille. Kasvissyönti on itselle niin luonnollista, et mun melkein jotenkin vaikee ymmärtää että jotkut pitää sitä vaikeana.
  Vähän on vielä maitotuotteita satunnaisesti käytössä, mut jos soija/manteli/kookos/kaura-jugut ja -maidot olisivat vaan edullisempia niin sit kyl suosisin vieläkin herkemmin niitä kuin maitopohjaista rahkaa.

 7. Oona says:

  Oon ollut kasvissyöjä aina, enkä siis ees osaa kaivata lihaa, kun en ole ikinä maistanut. Myös maitotuotteita ja munia käytän melko vähän, raejuusto on ainut mille ei oikeasti ole fiksua korvaajaa.
  Mun Protip varmaa ois, että tummapaahtoinen kahvi on paljon parempaa kauramaidolla kuin lehmänmaidolla. Namnam.

 8. sanni says:

  Oon jo tehnyt! :) Päätin vuoden vaihteessa etten osta enää lihaa kotiin ja päätös on pitänyt. Töissä olen vielä satunnaisesti syönyt liharuokia koska panostus kasvisruokaa kohtaan on siellä aika olematon. Itselläni syyt lihanvähentämiseen lähtivät sekä inhotuksesta että eettisistä valinnoista ja ainakaan vielä ei ole tullut lihaa ikävä

 9. Kiia says:

  Jätin punaisen lihan kokonaan pois n. pari vuotta sitten. Broilerista luovuin jokin aika sen jälkeen ja nykyään syön kalaa ja kananmunia, muuten kasvisruokaa. :)
  Voisin kokeilla luopua myös kalasta ja kananmunista, kun vain olen ehtinyt perehtyä kasvissyöntiin kunnolla mahdollisten puutostilojen varalta.
  Tällä hetkellä kuitenkin olo on hyvä ja lihaa en tule enää syömään, ei tee mieli.

 10. Piipu says:

  Viime vuoden puolella liha alkoi jotenkin vaan ällöttää. Varsinkin jauheliha. Sit huomasin et tammikuussa 2017 alkoi vegaani haaste johon osallistuin. Nyt helmikuun lopulla ruokavaliooni on palannut vain juusto tuotteet. Olo on parempi ja tiedän tekeväni hyvää omilla päätöksillä itselleni sekä maapallolle. :)

 11. ketti says:

  Oon ollut vegaani nyt vähän päälle 9kk. Muutos oli suht hidas, mutta lopulta tapahtui yhdessä yössä. Katsoin dokumentit Cowspiracy (ympäristövaikutukset), Forks over Knives (terveysaspekti) ja Earthlings (eettinen puoli eli eläinten kaltoinkohtelu) ja nimenomaan tässä järjestyksessä. Lisäksi olin alkanut seuraamaan vegaanitubettajia. Kun tajuaa, että omat ruokavalinnat ei ole moraalisesti neutraaleja vaan aiheuttaa kärsimystä niin ihmisille, maapallolle kuin eläimillekin, oli kaikesta eläinperäisestä todella helppoa luopua.

 12. Sussukka says:

  Punaista lihaa ja kanaa en ole syönyt nyt neljään kuukauteen, alkoi vaan yksinkertaisesti kyllästyttämään ja ällöttämään + rakastan papuja ja linssejä, joten ei ole ollu vaikeuksia korvata lihaa. Kalaa ja kananmunia syön, enkä niistä varmaan pystyisi luopumaankaan, koska rakastan niitä ihan liikaa. Maitotuotteita syön vaikkakin olen niidenkin syöntiä vähentänyt, koska ne vaikuttaa mulla oloon ihan hirveästi. En kylläkään varmaan pystyisi koskaan kokonaan luopumaan maitotuotteista, sillä rakastan juustoa, jäätelöä ja maitosuklaata, ja syön niitä aina silloin tällöin herkutellessa. :D

 13. Veera says:

  Mua kiinnostaa ruuan ja erityisesti lihan tuotannon ympäristövaikutukset. Parin viime vuoden ajan olen siirtynyt kasvispainotteiseen ruokavalioon, jättänyt punaisen lihan ja suurimman osan maitotuotteista pois ja korvannut pitkälti esimerkiksi jugurtit kauraversioilla.

  Kasvispainotteisiin ruokiin siirtyminen on ollut ainakin näin opiskelijan näkökulmasta tosi helppoa varsinkin siksi, että opiskelijaravintoloissa on joka päivä tarjolla kasvisvaihtoehtoja. Näistä saa joskus vinkkejä omiinkin kokkauksiin ja erityisesti havainnollistusta siitä, että kasvisruoka on monipuolista ja hyvää :-)

 14. Airiina says:

  Syön kalaa ja salaatteja mieluiten.

 15. Petri says:

  Olen vähentänyt punaisen lihan syöntiä minimiin, jauhelihaa menee joskus keitossa ja pihvissä.

 16. Minja says:

  Oon ollu puolisen vuotta vegaani enkä kaipaa entistä yhtään, vaikka ajattelin itsekin pitkään, että en ikinä voisi luopua eläintuotteista täysin, koska puutostilat, proteiinit, liian vaikeeta, en haluu olla hankala, en jaksa, maitosuklaa ja juusto on niin hyvää, en pysty elämään ilman lohta jne jne… mut sit lopulta päätin, ettei oma mukavuudenhalu ja makumieltymykset oo mulle riittävän hyvä syy edistää tän pallon tuhoutumista ja eläinten tarpeetonta kärsimystä. Edistän sitä ihan riittävästi muutenkin vain olemalla elossa. :D

  Nykyään syön maukkaampaa ja terveellisempää ruokaa kuin ennen, ja otettuani asioista selvää oon myös oppinut, että vegaanin ei b12-vitamiinia lukuun ottamatta tarvitse miettiä puutostiloja sen enempää kuin sekasyöjänkään, ja proteiininpuutosta on ylipäänsä mahdoton saada ellei syö yleisesti liian vähän.

  Mun vinkki on et seuratkaa vegaanitubettajia (hakusanoiksi vaikka “what i eat in a day vegan”) ja liittykää facessa vegaaniryhmiin (vegaaniset kasvisruuat, sipsikaljavegaanit jne.) sekä tutustukaa vegaaniruokablogeihin (chocochili, pidempi korsi). Hyviä vegaaniruokakirjoja on esimerkiksi Vegaanin keittiössä (Elina Innanen) ja Vegemania (Manuela Bosco).

  Kokeilkaa rohkeasti uusia juttuja! Monilla on esimerkiksi soijasta paljon ennakkoluuloja, jotka on syntyny yhden pahan kouluruoan perusteella tms. Jos ette kotiin uskalla ostaa soijapalapussia, menkää vaikka heseen ja kokeilkaa niiden kasvistortillaa. :) Mun metsästäjä-kalastaja-sekasyöjäpoikaystäväkään ei esimerkiksi huomannut mitään tavallisesta poikkeavaa, kun ekaa kertaa tarjosin sille soijarouhemakaronilaatikkoa. Maistelkaa ja kokeilkaa uusia juttuja avoimin mielin niin huomaatte, miten monipuolista ja herkullista kasvisruoka onkaan. :)

  Kiitos tästä postauksesta, Nadja! Tosi hienoa että säki oot ruvennu miettimään lihansyöntiä ja kokeilet korvata kasvisjutuilla entisiä lemppariliharuokia.

  Suosittelen muuten kattomaan tän, se on tosi informatiivinen pätkä ja toi tubettajakin on ihana.

  https://m.youtube.com/watch?v=QISizOO_x5E

  Kerro Nadja mitä aattelit videosta ^^

 17. Helena says:

  Olen noin vuoden ajan syönyt kasvisruokaa miltei kokonaan. Liharuokia tulee syötyä noin kerran kuukaudessa, lähinnä aina sukulaisilla kyläillessä. Itselleni oli jäänyt lapsuuden nirsoiluista epäilyjä “kasvismössöjä” kohtaan, mutta lihaton lokakuu tms.-tempauksen myötä pakotin itseni kokoeilemaan kasvipainotteisempaa ruokavaliota. Suurin yllätys itselleni oli, että kasviruoka on paljon monipuolisempaa ja maukkaampaa kuin itse tekemäni liharuuat, jotka olivat yleensä samoja: kanakastike, jauhelihakastike, lihapullat, makaronilaatikko jne. Kasvisruokaa kokkaillessa makuvariaatioita tulee huomaamattakin enemmän, kun raaka-aineita tulee käytettyä enemmän ja aineksetkin ovat maukkaampia kuin perus jauhelihan maku.

  Vinkkini kaikille epäröiville on, että avatkaa mielenne lukot ja kuvitelmat ja yrittäkää edes maistaa kasviruokia, ne ovat kehittyneet hurjasti!

 18. Katri says:

  En ole syönyt lihaa noin 20 vuoteen. Ruokavaliooni kuuluvat yhä kala, maitotuotteet, kananmunat ja hunaja, mutta olen alkanut vähentää maitotuotteiden käyttöä ja siirtyä esimerkiksi kaurasta valmistettuihin tuotteisiin. Myös kananmunien syöntiä olisi kiva vähentää, mutta ne ovat niin käteviä ja proteiinirikkaita…Ostamme sentään aina luomumunia. Itse pyydetyn kalan syömistä en osaa pitää kovin pahana. Olen iloinen, että mieskin on innostunut maitotuotteiden karsimisesta yhtä lailla, eikä kaipaa liharuokia kotona.

 19. ninni says:

  En pystyisi lihasta kokonaan luopumaan, etenkin kanaa ja jauhelihaa, vaikka olenkin tiedostava kuluttaja ja valitsen tarkoin mitä syön. :) Opiskelijabudjetilla sitä ei usein syödä muutenkaan kulinaristisesti ja koska käyn myös töissä, teen hyvin nopeita ja helppoja ruokia munakokkelista kasvisgratiiniin:D

 20. Emmi says:

  Olen jo useiden vuosien ajan pyrkinyt syömään etenkin punaista lihaa kohtuudella, mutta viimeisen parin vuoden aikana olemme kotona ottaneet lihansyönnin vähentämisen yhteiseksi sydämenasiaksemme puolison kanssa. Nykyään on tosiaan niin valtavasti vaihtoehtoja lihalle ja muille eläinperäisille tuotteille! Suosikkejamme ovat “lihankorvikkeista” nyhtis, tofu ja Huhtahyvien Jonna-kasviproteiinijauhis, sekä muista tuotteista esimerkiksi Oatlyn kaurafraiche sekä Alpron jogurtit.
  Vinkkini ja tsemppiviestini onkin se, että muutoksen vegaaniuteen tai edes kasvispainotteisempaan ruokavalioon ei tarvitse tapahtua kertarysäyksellä, jos se ei tunnu itselle luontevalta. Jos ei heti pysty luopumaan vaikkapa jauhelihasta niin voi aloittaa vaikka vaihtamalla jogurtti tai creme fraiche kauraversioon, tai mikä ikinä tuntuu itsestä helpoimmalta.

 21. Sini says:

  Jee hyvä! Ite oon kans vähentäny lihan ja eläintuotteiden käyttöä koska a) terveys b) eläimet c)ympäristö jne. Syön nykyään aika.harvoin lihaa ja sillonkin vain jos ei ole muuta tarjolla :)

 22. Annika says:

  Mä aloin vähentää lihaa, kun muutin omilleni, mutta söin aina välillä vanhempien luona. Nyt mä olen puolisen vuotta ollut ihan täysin lihattomalla, eikä kyllä edes tee mieli. Musta ei ole mitenkään välttämätöntä vaihtaa ruokavaliota vegaaniseksi yhdessä yössä tmv., vaan jo lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden vähentäminenkin on tosi hyvä askel :–)

 23. naggis says:

  Olen ollut lakto-ovo-vegenä ja vegaanina yli 60% elämästäni. Lapsena en kalaa suostunut syömään sillä jo haju kuvotti minua. Siipikarja oli koostumukseltaan ällöä ja punaisesta lihasta vain naudanjauheliha oli hyvää. Naudanlihakin jäi pois ruokavaliosta varhain sillä en nähnyt järkeä sen syömiseen. Aikuisikään noudatin lakto-ovo-vegen ruokavaliota.

  Aikuisiällä olen jättänyt välillä kananmunat ja maitotuotteet pois, välillä tuonut takaisin ruokavaliooni. Varsinkin juusto(naksut) on heikkouteni. Tällä hetkellä elän vegetaristin tavoin koska olen huomannut terveydentilani ja treenien parantuneen maitotuotteiden ja kananmunien jäätyä pois. Hunajaa en juurikaan ole käyttänyt koskaan koska sekään ei maistu mielestäni kovinkaan hyvältä.

  Nykypäivänä on helppoa jättää asioita ruokavaliostaan pois sillä kaupan hyllyt notkuvat vaihtoehtoja. En ole tuntenut myöskään että jäisin jostain paitsi kun olen tiputtanut ruoka-aineita pois ruokavaliostani.

  Aloittaessani kasvissyöntiä en ajatellut asiaa eettiseltä tai ekologiselta kantilta, mutta mitä vanhemmaksi tullut, mitä enemmän silmiä avannut maailmalle, sitä enemmän on eettisyys ja ekologisuus vaikuttaneet ruokakassiin.

  Toivon, että jokainen jossain, käyttäisi edes minuutin elämästään, pohtisi mitä vaikutuksia valinnoillaan on tulevaisuudessa.

  Me tarvitsemme maapalloa enemmän kuin se meitä.

 24. Veera 2 says:

  Mä olen jo vähentänyt lihansyöntiä eli en osta sitä itse, mutta saatan syödä joskus jossain muualla. Maidosta ja munasta en ole luopumassa kokonaan, kun täysi vegaanius ei ole tavoitteenani. Tällä hetkellä yritän saada joka päivä yhden aterian kokonaan vegaaniseksi ja kerran viikossa koko päivän. Itsellä tää malli toimii, kun vähitellen muuttamalla tulee paremmin rutiinia ja pysyvyyttä.

 25. Emma says:

  Viime syksynä jätin lihan pois, ja opettelen vielä kasviproteiinin käyttöä. Tällä hetkellä saan proteiinit maitotuotteista, mutta pyrin lopettamaan nekin.

 26. Joliel says:

  Olen ollut ovo-lakto-kasvissyöjä jo yli kaksikymmentä vuotta. Viime aikoina olen tosin kypsytellyt ajatusta vähentää maitotuotteiden määrää ruokavaliostani. Erään sairauden takia en valitettavasti pysty siirtymään täysin vegaaniseen ruokavalioon, mutta askel parempaan suuntaan on kuitenkin parempi kuin ei mitään! :)

 27. Riikka says:

  Pikkujuttuja on kyllä tullut tehtyä omassa ruokavaliossa. Aiemmin ei jotenkin edes ajatellut että lämpimän ruua voi tehdä ruokavasti ilman kanaa, lihaa tms. Nykyään käytössä on wokkivihannekset, herkkusienet ja pavut, joita en vuosi sitten käyttänyt juurikaan. Annokset piristyvät väreillä ja jotenkin rakastan sitä makua, mitä kunnon kasvisruuissa on! Oon tän myötä myös oppinut käyttämään mausteita monipuolisemmin, vaikka vielä määrissä onkin treenaamista..

 28. ellamaria says:

  Jätin punaisen- ja vaaleanlihan sekä suurimman osan maitotuotteista pois noin vuosi sitten. Kotona vegaanisesti ja sukulaisilla sekä ystävillä monesti lakto-ovo-vegenä koska en halua vaivata liikaa ja jää heillekkin kasvissyönnistä positiivisempi kuva kun ei turhia nipota:) Aluksi aterioiden rakentaminen tuntui vaikealta kun pienestä pitäen on jokapuolelta tuputettu perinteistä lautasmalliajattelua jossa liha on “ainut” proteiinin lähde. Aika nopeasti huomasi että näin ei todellakaan ole ja on vain mennyt massan mukana, lihan mausta en ole koskaan pitänyt ja kasviruosta saa mielestäni paljon maukkaampaa kasvisten jo oman makunsa vuoksi.
  Poikaystävän (sekasyöjä) kanssa kokkaillessa tulee aika usein käytettyä erilaisia lihankorvikkeita kuten tofua (jalotofun savutofu! Nam), soijaruohetta ja suikaleita, härkistä yms. eikä ole muuten valittanut;) Itselleni kokatessa harvoin käytän mitään lihankorvikkeita vaan ateriat koostuu monesti erilaisista täysjyväviljoista, palkokasveista, värikkäistä kasviksista ja vihanneksista sekä pähkinöistä. Kasviruokaan saa kivasti vaihtelua esimerkiksi korvaamalla riisin välillä linssi-couscous sekoituksella, ohralla tai perunan tilalla voi kokeilla vaikka bataattia tai kurpitsaa. Erilaisia papuja ja linssejä löytyy vaikka millä mitalla ja vain mielikuvitus on rajana niillä kokkailessa:)
  Mua ainaki auttoi alkuun valtavasti valmiit vegaaniset reseptit jotta oppi miten sitä lautasta kannattaa koostaa, hyviä reseptejä löytyy mm. Chocochilin blogista, vegaaniliiton sivuilta ja vegaanihaasteesta. Herkkusuille ja laiskemmillekkin kokkaajille löytyy nykyään vaikka mitä vaihtoehtoja sillä kauppojen kasvis- ja vegaanisten tuotteiden tarjonta on kasvanut valtavasti:)

 29. Sanna says:

  Meillä on aloitettu luopumalla punaisesta lihasta, pitkään mietin kuinka välillä on ikävä perinteisiä jauheliharuokia, kunnes soijarouhe löysi meijän kauppakärryyn. Makaroonilaatikko soijalla ja kasviksilla kelpaa sellaisillekkin kavereille ja tutuille jotka vierastaa soijatuotteita!

Kommentoi