vakuutus joka pitää susta huolta

Sunday 29. January 2017 / by nadjastrange

Pääsin Indiedaysin ja LähiTapiolan kampanjassa testaamaan Älyhenkivakuutusta. Tämän tyyliset vakuutukset ovat maailmalla jo yleistyneet, mutta tämä on Suomessa vielä suhteellisen tuntematon vakuutusmuoto. Älyhenkivakuutuksen tarkoituksena on turvan lisäksi tuoda elämään myös hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja.

Älyhenkivakuutukseen sisältyy perusturva-henkivakuutus, sähköinen terveystarkastus ja itsevalmennusohjelmat, aktiivisuusranneke tai sykemittari, hyvinvointitietoa ja etuja sekä hyvinvointisovellus puhelimeen.

Kaikki alkaa Firstbeat-mittauksella. Mittarin toinen anturi kiinnitetään solisluun alle ja toinen kylkikaareen. Mittari kerää tietoa elintoiminnoista ja on ihan käsittämätöntä mitä kaikkea itsestään saakaan tietää ton pienen laitteen avulla. Mittari oli siis mussa kiinni kolme vuorokautta ja mittauksen jälkeen sain paljon tietoa jota en itse ollut tajunnut ajatellakaan.

Laite esimerkiksi mittaa koska stressaat, ja ilmoittaa sen tarkan ajankohdan. Myös esimerkiksi palautumisesta saa paljon tietoa. Vaikka itse luulisikin nukkuvansa hyvin, niin mittari voi kertoa muuta. Esimerkiksi kahden alkoholiannoksen jälkeen unenlaatu ja sitä kautta töistä/harrastuksista palautuminen häiriintyy. Toiset myös palautuvat muita nopeammin, joten mittauksen avulla saa esimerkiksi tietää kannattaisiko päivän aikana esimerkiksi pitää enemmän lepotaukoja tai aloittaa hikijumppa alkuillasta myöhemmän ajankohdan sijaan niin se ei häiritse unenlaatua.

Me kaikki ollaan erilaisia ja meillä on myös eri elämäntilanteet. Toiset stressaavat toisia herkemmin ja toiset ovat tyyniä kuin viilipytty. Mittauksen avulla pystyy kuuntelemaan juuri sitä omaa kroppaa. Ja samalla oppii mitkä tavat ja rutiinit ovat itselle ne parhaat.

Mitä mun mittauksesta selvisi?

Stressaan keskivertoa enemmän. Pahimmillaan mun vuorokaudesta 72% sisälsi stressireaktioita. Ne voivat kyllä olla myös positiivisia, mutta tiedän itsekin että mittauksen aikana piti viedä Sara eläinlääkäriin, olin ylitöissä ja oli muutenkin kova kiire. Eli toivottavasti mun stressin määrä ei ole jokapäiväisessä arjessa ihan näin suuri. Kun keskivertoarvo on 40-60% välillä, niin onhan toi mulla mitattu 72% liikaa.

Oon itekin tiennyt olevani tosi kiireinen, mutta en tiennyt että stressaan asioista näin paljon. Mun pitää nyt keskittyä siihen että otan aikaa myös itselleni ja osaan myös sanoa EI. Oon alitajuntaisesti tiedostanut asian jo aiemminkin, sillä pohdin jo täällä sekä tässä postauksessa sitä että haalin itselleni ihan liikaa tekemistä ja vastuuta. Vaikka osa näistä oliskin kivoja juttuja, niin liika on aina liikaa.

En palaudu tarpeeksi hyvin. Vaikka oonkin vihdoin oppinut nukkumaan tarpeeksi (n.7,5h tai yli), niin pahimmillaan mun palautumisen määrä unijaksosta oli vain 35%. Olin vielä itse merkinnyt ylös nukkuneeni mielestäni hyvin. Mulla on kuitenkin viime kuukausia ollut uniongelmia ja vaikeuksia saada unta. Ja vaikka saisinkin unta niin ensimmäisten nukuttujen tuntien aikana en palaudu lähes ollenkaan. Vasta aamuyöstä palautuminen alkaa, ja se varmasti vaikuttaa siihen että mä torkutan joka aamu ja muutenkin on tosi vaikea nousta sängystä. On aina tuntunut että voisin herätessäni nukkua iltapäivään asti ja nyt siihen löytyi syy.

Palautua voi myös muulloinkin kuin yöllä. Nukuin mittausjakson aikana yhdet päiväunet, ja niiden aikana koko unijakso oli pelkkää palautumista. Nyt on siis myös dataa siitä että päikkärit tekee mulle hyvää haha. Palautua voi myös mm. lepäämällä, lukemalla kirjaa ja ihan vain rauhottumalla. Tää on niin yksilökohtaista.

Mitkä ovat asettamani tavoitteet hyvinvointini parantamiseksi?

Unenlaatuun panostaminen oli mun ja analyysin tuloksista kertoneen Hanna-Marin mielestä se tärkein tavoite. Tää on samalla myös aika vaikea. Eihän kukaan voi vaan päättää nukkumaan mennessä että “tänään mä palaudun täysillä ja nukun hyvin”. Voi kun se oliskin niin helppoa. Uneen kuitenkin vaikuttaa niin moni tekijä, joista suurimmat taitavat mulla olla stressi ja älylaitteet. Monesti päivän tapahtumat ja/tai muuten elämässä stressaavat asiat näkyvät unenlaadussa. Joten ei ihme jos ei uni tule kun kirjoittaa blogipostausta puolen yön aikaan ja vielä sängyssä ollessa selaa älypuhelinta. Mun pitää siis nyt opetella rauhottamaan nukkumaanmenoaika esimerkiksi lukemalla kirjaa, kuuntelemalla musaa tai rapsuttamalla kissoja. Ruudun tuijottaminen 24/7 ja varsinkin just ennen nukahtamista ei todellakaan tee kellekään hyvää. Mutta sitä se mun elämä toimistotyöläisenä ja bloggaajana on.

Pääsin myös juttelemaan personal trainerin kanssa joka oli ihanan armollinen. Mulle tehtiin kehonkoostumusmittaus ja sen perusteella mun kropan rasvaprosentti on päätähuimaava ja ylimääräsiä kilojakin olis vaikka muille jakaa. Odotin saavani saarnan, mutta sen sijaan käytiinkin läpi asioita jotka mulla on hyvällä mallilla. Oon viimesimmän vuoden aikana oppinut syömään säännöllisesti, eli 4-5 kertaa päivässä. Ennen söin harvoin ja paljon ruokaa kerralla, joka ei ole se terveellinen vaihtoehto painon ja aineenvaihdunnan kannalta. Myös veden juonnissa oon skarpannu kovasti. Nykyään vettä tulee joutua about 2 litraa päivässä, mikä on suuri muutos aiempaan pariin vesilasiin päivässä.

Tällä hetkellä suuri tavoite on ehdottomasti liikunnan lisääminen ja onneksi mulla alkaa maanantaina roller derby -treenit! Niin se vaan on, ettei mun kroppa kestä toimistossa istumista ilman että paino nousee silmissä. Meillä on myöhemmin tän samaisen PT:n kanssa tapaaminen, ja mä aion saada seuraavassa kehonkoostumusmittauksessa paremmat tulokset! En tiennykään että tilastot voivat motivoida mua :D

Yhteistyössä LähiTapiola


4 Responses to “vakuutus joka pitää susta huolta”

  1. miija says:

    Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta toi vakuutus sekä noi mittaukset! Haluisin kyllä ehdottomasti kans päästä vähän mittailemaan sekä rasvaprosenttia, että noita stressiarvoja yms. :)

  2. Vilma says:

    Kuumottava tuijotus kyllä tuolla takana… :’D <3

Kommentoi

Nadjastrange