epäsuositut mielipiteeni

Monday 23. January 2017 / by nadjastrange

Oon bongannu tän postausaiheen muutamista blogeista, ja tarkoituksena siis on kertoa sellaiset mielipiteet joista moni muu ei ole samaa mieltä. Blogeissa ei kuitenkaan ole näkynyt kärkkäitä ja oikeasti ihmisiä loukkaavia mielipiteitä, ja ymmärtäähän sen. Kymmenien tuhansien lukijoiden joukkoon mahtuu vaikka minkälaista ihmistä ja mielipidettä ja jos liikaa avaa sanaista arkkuaan, niin saattaa lukijoiden joukosta löytyä paljonkin eriäviä mielipiteitä. Siitä huolimatta mä aion nyt kertoa mielipiteeni asioista joista tosi moni muu voi olla jyrkästikin eri mieltä.

Älkää siis ottako liian henkilökohtasesti tän postauksen juttuja vaikka olisittekin täysin eri mieltä mun kanssa :D

Sushi ei ole hyvää. En pidä merenelävistä enkä raa’asta kalasta. Oon maistanu Sushia jo varmaan kymmenen kertaa, mutta vieläkään mun makunystyrät eivät ole siihen tottuneet. Mulla tulee kalasta mieleen lapsuus Herttoniemenrannassa, ja merellinen maku tuo mieleen kaikki ne kerrat kun lapset pissasivat mereen :D :D Eli sushi maistuu mereltä joka on täynnä pissaa. Kypsennettyä kalaa ja varsinkin lohta kuitenkin syön mielelläni.

Pekoni on ällöttävää. Oon varmaan maailman ainoa ihminen joka ei tykkää pekonista. Se on oksettavaa, rasvaista ja haisee pahalta. Oon maistanu sitä kerran elämässäni ja se riitti. Siis hyii. Tosin meiän perheessä ei muutenkaan olla koskaan syöty sianlihaa, niin mulle kaikki possusta tehty ruoka on ällöä.

Dubai on rakennettu orjatyövoimalla. Vaikka kuvat paikasta näyttävätkin mageilta, niin mua ei kiinnosta vierailla paikassa joka on rakennettu orjuudella. Dubain väestöstä pieni prosenttiosuus on rikkaita, ja loput ihan rutiköyhiä. Dubaissa se maailman epäreiluus ja ihmisten itsekkyys näkyy konkreettisesti. Rikkaiden ei pitäisi rikastua ja köyhien elää orjina. Kuulostan nyt joltain kommunistilta haha. Mutta siis mua itseäni ahdistaisi lomailla tollasessa paikassa kaiken sen yltäkylläisyyden keskellä.

Eläintarhat eivät ole oikea paikka eläimille. Vielä muutama vuosi sitten olin hyvin eri mieltä eläintarhoista kun nykyään. Tai ehkä mulla ei vaan ollu asiaan sen suurempaa mielipidettä. Kaiken maailman Harambe-gorillat ja Tilikum-valaat ovat hyvä esimerkki siitä, että eläimet kuuluvat luontoon eivätkä suljettuihin tiloihin ihmisten pällisteltäviksi. Mä haluan opettaa lapsilleni (kun sellaisia toivottavasti saadaan) että villieläimelle oikea paikka on luonto. Tuskin tulen estämään lasten osallistumista esim päiväkotiretkillä Korkeasaareen, mutta haluan tehdä sen selväksi että esimerkiksi leijonan ei kuulu elää aitauksessa Suomessa. Tekeväthän eläintarhat kuitenkin myös hyviä asioita; esimerkiksi pitävät villieläimistä huolta ja muutenkin osa eläimistä on varmasti tosi tyytyväisiä elämäänsä siellä. Mutta silti asia ahdistaa mua.

“Maahanmuuttokriitikot” ovat sivistymättömiä, itsekkäitä ja ennakkoluulosia. Se, että on ite syntyny Suomeen – maahan jossa meillä on ihmisoikeudet kunnossa ja turvallista elää, on lottovoitto. Kukaan ei valitettavasti voi itse päättää mihin syntyy, ja mä koen että meillä on velvollisuus pitää myös muista ihmisistä huolta. Yksi ihminen ei voi lopettaa Aleppon pommituksia, mutta yksi ihminen voi auttaa Alepposta henkensä edestä paennutta kotoutumaan Suomeen. Eihän kukaan huvikseen halua elää sodan keskellä ja jättää kotimaataan sekä perhettään. Ja jos Suomeen hyökättäisiin, niin me oltaisiin ihan yhtälailla pakolaisia. Jos toista ihmistä ei halua auttaa vaan sen takia että hän on erilainen, niin silloin kyse on ihan omasta itsekkyydestä ja ennakkoluuloisuudesta. Ja jos joku tulee Suomeen ja vie sun naiset ja työt, niin silloin pitää katsoa peiliin. Koomikko Louis CK sanoi joskus hyvin; “Of course foreigners steal your job, but maybe, if someone without contacts, money, or speaking the language steals your job, you’re shit.” Sitten on tietty näitä “yhyyyyy minun verorahani”-valittajia. Joo, kyllä muakin ärsyttää maksaa paljon veroja, mutta se että maahanmuuttajista pidetään huolta MUN VERORAHOILLA!!!11!1! ei ärsytä mua yhtään. Verorahoja käytetään niin moneen asiaan, että mun listalla toisten ihmisten auttaminen on siellä valituslistalla ihan viimisenä. Sen sijaan vois miettiä esimerkiksi eduskunnan meininkiä ja sitä mihin verorahat siellä käytetään. Monesti myös tuntuu että eniten “mamujen hyysäämisestä” valittaa pienituloiset/työttömät. Tässä tulee taas esiin se itsekkyys; MINÄ tarvitsen kyllä enemmän rahaa kuin muut ihmiset. Ja monesti tällaset ihmiset myös syyttävät omasta huonosta asemastaan muita. Onhan se varmaan helppoa purkaa oma paska olo muiden vihaamiseen.

UGGit on rumat kengät joiden valmistuksessa rääkätään lampaita. Jos haluat kulkea kadulla rumat sämpylät jalassa, niin pliis osta edes “feikit”, jotka on huomattavasti halvemmat ja eettisemmät.

Laukku ei muutu kauniiksi vaikka se olisikin kallis. Mä tykkään kyllä joistain merkkilaukuista ja oon muutenkin sitä mieltä että on kannattavampaa ostaa mielummin yksi kestävä laukku jota käyttää pitkään ja saa käytön jälkeen myytyä vielä eteenpäinkin kuin ostaa monta ketjuliikkeiden tekonahkalaukkua jotka hajoavat pian ja päätyvät roskiin. Mutta siltikään kaikki merkkilaukut eivät ole mun mielestä hienoja. Varsinkaan Louis Vuittonit. En oo vielä koskaan nähny yhtäkään kyseisen merkin laukkua jota voisin käyttää.

Liian moni ihminen on tekopyhä. “Jos lahjoitan rahaa Planille, en voi olla rasisti” ja “Jos olen vegaani, olen maailman eettisin ja muita parempi ihminen vaikka shoppailenkin viikottain Hennesissä”. Kukaan ei oo toista parempi ihminen, ja se pitää meistä jokaisen muistaa. Aina löytyy asioita joita voi itsessään muuttaa paremmaksi. Ja vaikka mäkin paheksun tässä postauksessa monia asioita, niin se ei tarkota että mä luulisin olevani näiden ihmisten yläpuolella. Paitsi rasistien. Niiden yläpuolelle pääsee ihan heittämällä.

Huono kielioppi antaa ihmisestä epä-älykkään kuvan. Vaikka kirjottaakin puhekielellä tai murteella, niin silti pitää muistaa ne kieliopin perusasiat. Kuten yhdys_sanat. Jos olet leipuri_kondiittori niin leivotko korva_puusteja ja täyte_kakkuja? Jos sulla on häät elokuun kahdeksas päivä, niin ilmoitatko sen 8.8 vai 8.8.? Ei oo oikeesti niin vaikeeta! :D Mua myös naurattaa se, että moni isäm maan puollustaja ei välitä hevonhelvettiä rakkaasta äidinkielestään.

Aikuisiän ärrävika on vanhempien syy. Mä elän siinä käsityksessä että siitä voi “oppia” pois, ja jos sulla on ärrävika vielä aikuisiällä niin sun elämässä olevien aikuisten olis pitäny puuttua asiaan kun olit lapsi. Joko vanhempien tai koulun henkilökunnan. Mulla oli pienenä ärrävika jonka takia jouduin ravaamaan useasti ärräkoulussa. Lopulta opin sen, kiitos siitä äidille kun pakotti!

Käsienpesu pelkällä vedellä ei tapa bakteereja. Vesi on bakteereille mitä otollisin kasvualusta, joten käsien peseminen pelkällä vedellä ei auta mitään. Kädet kuuluu pestä aina saippualla, siis ihan jokaisen vessakerran jälkeen, sekä myös ulkoa kotiin tullessa vaikkei omasta mielestään oliskaan koskenu mihinkään ällöttävään/likaiseen asiaan. Varsinkin yökerhoissa törmää siihen miten ihmisillä ei oo perushygienia hallussa. YÖK!


67 Responses to “epäsuositut mielipiteeni”

 1. Ida says:

  Aikuisiän ärrävika on vanhempien syy.

  Oho, 21-vuotiaana ärrävikaselle tää on aika raju väite. Ramppasin aivan jatkuvasti opettelemassa sanomaan ärrää, ilman tulosta. Onhan se huomattavasti parempi kuin vaikka 10-vuotiaana, mut en usko että siitä olisin koskaan voinut oppia kokonaan pois. Enkä syytä äitiä mistään, haha.

  • Jonna says:

   . Meillä on kaikilla sisaruksilla syntymävikana ollut todella pahat puheviat (R,S,K,L ja D). Käytiin kaikki neljä lasta puheterapeutilla kerran viikossa neljän vuoden ajan ja siihen päälle harjoitukset kotona joka päivä (edes jouluna ei lintsattu). Itse pääsin helpoimmalla ja sain kirjaimet lopulta kohdilleen. Yhdellä veljellä jouduttiin lopulta leikkaamaan jänne, että R lopulta onnistui. Kahdella nuorimmalla oli kaiken päälle keskosuuden takia alikehittyneet äänijänteet ja lopulta koulua jouduttiin lykkäämään vuodella, että puhe saatiin kuntoon. Siinä vaiheessa itki iltaisin veljet ja vanhemmat. Toiselle pojista jäi lopulta lievä R-vika. Puheterapeutti piti mahdollisena, että voisi vielä oppia, mutta siinä vaiheessa, useamman vuoden ja tuhansien harjoittelutuntien jälkeen veli vain veti jarrut pohjaan ja ilmoitti ettei vain välitä enää.

   Se ei tosiaan ole aina vanhempien välittämisestä kiinni.
   Lisäksi suomalainen ärrä on jotain mitä suurin osa maailman ihmisistä ei osaa lausua. Näin on ainakin puheterapeutti kertonut :D

  • Mielipiteet on mielipiteitä, mutta ärräviasta sanomasi ei ole mielipide, vaan puhdasta hölynpölyä. Olen 23-vuotias ärrävikainen ja kävin koko ala-asteajan ties missä puheterapiassa, sekä koululla, että yksityisellä. Mistään ei ollut apua. Opettelin sanomaan ärrää D:n kautta, mun suun jänteet ja hampaat tutkittiin, kuuntelin klassista musiikkia, kokeiltiin fyysisiä harjoitteita ja ties mitä. Mistään ei ollut apua, eikä todellakaan ollut yrityksen puutteesta kiinni. Opettajatkaan ei olleet huonoja, sillä kokeiltiin varmaan 4 eri opettajaa. Mulla oli muistaakseni kerran viikossa puheterapia, minkä lisäksi päivittäin kotiharjoittelua äidin kanssa. Lopulta halusin lopettaa sen, sillä edistystä ei ollut tapahtunut, enkä enää välittänyt. Yksityisellä käyminenkään ei muuten ole halvimmasta päästä, joten jos koulun tarjoamasta puheterapiasta ei ole apua, ei kaikilla vanhemmilla ole välttämättä varaa viedä lastaan puheterapiaan.

   Ps. R-viasta ei ole ollut mitään haittaa elämässä – kävin juuri sen korkeakoulun minkä halusin, mua ei ole koskaan erityisemmin koulukiusattu ja koko r-vikaan ei juuri kukaan enää kiinnitä mitään huomiota.

   Pps. Mäkään en tykkää pekonista enkä kestä yhdyssanojen ja oikeinkirjoituksen laiminlyöntiä! Myös Dubaista oon samaa mieltä vaikka siellä oonkin käynyt.

   • Mirkku says:

    Kuulun samaan r-vikaisten ryhmään, olen 24. Yhdyn jokaiseen asiaan näissä aikaisemmissa kommenteissa. Kävin myös koko ala-asteen puheterapeutilla. Tiedä sitten miksi en koskaan oppinut, mutta ei ole elämää haitannut. Mua ei koulussakaan kiusattu siitä, ei ikinä. On ollut myös hammasraudat, mutta en usko että se kielen viemistä kitalakeen opettaa. Nyt olen pa-ka, eikä koskaan ole pelottanut puhua asiakkaiden kanssa. Eikä kukaan ole siitä kommentoinut.

 2. Heli says:

  En ikinä ole kommentoinut blogiisi mutta nyt oli niin hyvä postaus, että oli aivan pakko! Kerrankin tälläisessä postauksessa jotakin oikeaa sanottavaa, ja järkevää sellaista, kiitos tästä

 3. Elli says:

  HYI, pekoni. Oikeasti, mikään ei ole niin kamalaa kun pekoni. Ja ihmiset vielä tuhlaa hyvät herkkusienet ja tuorejuustot siihen että käärivät ne pekoniin. HYI

  • nadjastrange says:

   NO NIINPÄ!!!! Grillattiin kavereiden kanssa muutama vuosi sitten ja kaikki oli ihan ihmeissään siitä miksi mä halusin syödä ne tuorejuustosienet ihan sellasinaan ilman pekonia :D

 4. Annika says:

  Tuo ärrävika kyllä särähti myös omaan korvaani, sillä sellaisen omistankin, vaikka kävin puheterapeutilla sen takia 7 vuotta. En syytä siitä vanhempia tai terapeuttia, ehkä en sitten itse vain harjoitellut sitä tarpeeksi…

 5. Anonymous says:

  Auts, saat ärrävian kuulostamaan jotenkin tosi negatiiviselta asialta :D Mä olin ala-asteella vaan järjettömän laiska ja epämotivoitunut niissä harjoitteissa ja oon mun vanhemmille kiitollinen, ettei ne kiristyksellä ja itkulla kiristänyt mua “korjaamaan” jotain, josta ei ollut mulle mitään haittaa. Eikä oo näiden 24 vuoden aikana ollut oikeastaan koskaan.

  Ehkä nyt voisinkin käydä puheterapeutilla uudestaan katsomassa voisko sille tehdä jotain, mutta tällä kertaa vapaasta tahdosta ja omasta kiinnostuksesta.

  • Minna says:

   Komppaan tätä täysin! Mäkin ravasin ala-asteikäisenä puheterapeutilla ja kotonakin harjoteltiin päivittäin ärrää. Mun ärrä ei osottanu merkkejä “parantumisesta” ja samalla mun itsetunto alkoi laskea, koska jatkuvasti mulle viestitettiin puheterapian kauttamun mielestä sitä, että en puhu oikein eli mussa on jotain vikana. Aloin vältellä sanoja, joissa on r koska ajattelin että muutki pitää mua viallisena ja erilaisena jos ne kuulee että mulla on r-vika – tätä en ollu koskaan ennen puheterapian alottamista ees ajatellutkaan, koska mun isällä, tädillä ja isoisälläkin on tämä niin kutsuttu r-“vika”.

   Kolmen vuoden jälkeen lopetin puheterapiassa käymisen, eikä oo koskaan kaduttanu. Ja oon tosi kiitollinen, että mun vanhemmat ei pakottanut mua jatkamaan piheterapiaa. Itse en edes huomaa enää että lausun r:n eri tavalla kuin muut, enkä ole keksinyt mitään ammattia puheterapeutin lisäksi, jossa mun tavasta lausua r ois jotain haittaa.

   Ylipäätään se, että puhutaan r-VIASTA on omaan korvaani inhottavaa, koska esim. saksaa tai ranskaa puhuessa mun r:ssä ei oo mitään “vikaa”. En myöskään koe, että mun r:ssä ois mitään korjattavaa, mihin sanalla “vika” usein viitataan. Inhottaa myös ajatus, että joku tuomitsisi mun vanhempia niiden tekemästä päätöksestä, joka oli mun itsetunnon ja jaksamisen kannalta ehdottomasti oikea päätös – en edelleenkään keksi nimittäin yhtään tilannetta jossa mun vähän muita suomalaisia rempseämmin suriseva ärrä ois haitannu mua (tai ketään muutakaan).

  • Em says:

   Aika pitkälti samaa mieltä tämän kommentin kanssa. Kävin koululla järjestetyissä harjoituksissa, ja harjoittelin hyvin laiskasti kotona. Olin siihen aikaan vanhin lapsi meistä kahdesta, eli äitiä ei siis sovi nykyään useamman lapsen äitinä soimata edes kiireestä tai viitsimättömyydestä.

   Loppujen lopuksi tokaisin koulussa, että mulla nyt on vaan se R jossain jumissa. Piste. Eikä äiti sen koommin ole mulle mitään tiettyä kirjainta pakottaen opetuttanut. Eikä mullekaan ole kohta 24 vuoden aikana tästä koitunut mitään hallaa, luulen “ongelman” olevan lähinnä lihasmuistissa, koska ajoittain R pärähtää paremmin ja toisinaan huonommin. Ainakin saksan kurkkuärrä on mulla ihan omaa laatuaan ;-)

   Toisaalta hyviä nää tällaiset postaukset, mutta kuten aiemmissa kommenteissa on todettu, sait tällaisen kuitenkin mitättömän ja kuitenkin persoonaakin kasvattavan “vian” kuulostamaan tosi negatiiviselta ja vaikuttavalta tekijältä.

 6. Chatte says:

  Käsien_pesu… :’D Muuten olen kyllä lähes kaikesta samaa mieltä! :D

 7. Annillelle says:

  No se vaan voi olla vitun vaikeaa kirjoittaa oikein jos on esim aika vitun vaikea lukihäiriö… huoh ootko vähä tyhmä

  • nadjastrange says:

   Hmm. Ehkä niiden kirjoitusvirheiden lisäksi myös tapa ilmaista asioita on se joka ei anna ihmisestä kovin edustavaa kuvaa. Tää kommentti toimii siitä hyvänä esimerkkinä :D

   Kun taas essi tuolla alempana kommentoi samaa asiaa huomattavasti fiksummin :)

 8. Emssu says:

  Mäkin herätäs ihmisissä ihmetystä, kun en syö pekonia. Enkä tykkää kokiksesta :D

  • nadjastrange says:

   Haha hyvä että löytyy muitakin pekonivihaajia! Mäkään en ennen tykänny cokiksesta kun mun mielestä se on liian makeaa. Mutta kun cokis zero tuli niin sen jälkeen en oo paljoa muuta limua juonutkaan :D

 9. nadjastrange says:

  Vastaan yhteisesti kaikille ärräviasta keskusteleville: Odotin “mä elän siinä käsityksessä…” -lauseen paljastavan sen, etten tiedä ärräviasta paljoakaan. Kiitos siis kun korjasitte mun käsityksen. Mun tuttavapiirissä on ainoastaan niitä jotka on päässyt ärräviasta eroon, sekä niitä joiden luokalla on ollut monta ärrävikaista joihin koulu ei ole reagoinut tai edes yrittänyt opettaa “oikeaoppista” lausumista. Siitä siis mun käsitys tuli.

  Ja vaikka teksti onkin kirjotettu aika kärkkäästi, niin en pidä ärrävikaa minään kuolemansyntinä tai edes kiinnitä siihen huomiota keskustellessani ihmisten kanssa :D

  • Liisa says:

   Harmi, kun nostit tässä postauksessa esiin sellaisen asian, johon ihmiset eivät voi itse vaikuttaa. Osa ääntämisvaikeuksista on sellaisia, joihin ei ole parannuskeinoa. Kuten aiemmista kommenteista on tullutkin ilmi.. Onko siis ihmisen oma vika, jos hän ei osaa ääntää R-kirjainta niin ettei se sinua ärsytä? Postauksen aiheen asettelu oli mielenkiintoinen. Kerrankin olisi voinut puhua jostain erilaisesta. Mutta sääli, että päädyit nauramaan niille, jotka tekevät virheitä.

   Ja muuten, jotkut asiat eivät ole kiinni siitä “ravaatko ärräkoulussa”.

  • Erityisope says:

   Mielenkiintoinen postaus, kiitti! Oon monesta asiasta samaa mieltä :)

   “koulu ei ole reagoinut tai edes yrittänyt opettaa” -lausahdukseen sen verran, että erityisopettajana oon pätevä ja samalla myös erittäin innostunut antamaan tarvittaessa oppilaille puheopetusta, mutta nykyään siihen on hyvin, hyvin harvoin resursseja. Joissain kunnissa erityisopettajan antama puheopetus on jopa kielletty – puheterapiaanhan voi hakea vaikka yksityiselle…..

 10. julia says:

  mäkään en tykkää siitä “perus”-sushista, eli siitä missä on raakaa kalaa :D mutta oothan huomannu että susheja saa vaikka mitä erilaisia?! kasviksilla ja paistetulla kalalla ja tofulla ja munakkaalla ja ravuilla ja ja ja :D eli siis valikoimaa on hurja määrä. mulla oli sushiin kauheet ennakkoluulot ennen kun olin ees maistanu niitä, mutta kun hoksasin että wouuuu täällähän on vaikka mitä herkkuja ILMAN raakaa kalaa, niin jäin koukkuun :D

  • nadjastrange says:

   Oon kerran elämässäni syöny siedettävää sushia!! Se oli kasvissushia. En tykkää ravuista tai munakkaasta, ja se merileväkin ällöttää ja maistuu mereltä :D

   Mutta esim tofu- ja avocadosushit oli ihan super hyviä! En vaan oo Helsingistä bongannu hyvää valikoimaa kasvissusheja. Tää mun maistelukokemus oli siis Tampereella :)

   • julia says:

    konnichiwa on tosi kiva! siellä oli laaja valikoima erilaisia, oli mun mielestä hyvin kasvis-sushejakin koska porukassa oli kasvissyöjiä :)

 11. Amanda K says:

  Kaikesta muusta samaa mieltä, paitsi sushista ja pekonista :D tosin mielikuva mereen pissaavista lapsista syöpyy verkkokalvoille varmaa jokakerta ku nappaan raa´an kalapalan suuhuni tästä eteenpäin!!
  Ja tulin jotenki tosi surulliseksi kun mietin kaikkia niitä eläimiä siellä Korkeesaaressa näin pimeenä vuodenaikana kaukana oikeesta kodistaan :(

  • nadjastrange says:

   Hahahah anteeks mielikuvasta :D :D :D
   Ja joo, ei ketään (siis myöskään eläimiä) sais tuoda vasten tahtoaan kärsimään Suomen talvesta :D

 12. Juuli says:

  Vai että aikuisiän ärrävika on vanhempien syy? Täällä ihan just 21 v täyttävä ärrävikainen joka ramppasi yli 10 vuotta puheterapiassa yksityisesti sekä koulussa eikä ikinä oppinut. Ole toki mitä mieltä haluat, mutta henkilökohtaisesti en ole kyllä mitenkään päin samaa mieltä :D Ärrävika on osa mua, enkä välttämättä enää edes haluais oppia siitä eroon.

 13. Elina says:

  Siis pekoni!!!! Oksettavaa!! Ja mulla kans sellanen fiilis että oon varmaan ainoa joka vihaa sitä, mutta ihana huomata, että meitä on maailmassa enemmänkin! Mutta oon kyllä samaa mieltä sun kanssa melkein näistä kaikista, oot super Nadjuska!

 14. Haha, siis kerrankin tällainen postaus, jossa on oikeasti painavia mielipiteitä eikä pelkästään “En tykkää kesäsateesta” tai “Robin on 2/5”. :D Kiitos! Ihan kaikesta en ole samaa mieltä, mutta suurimmaks osaks kyllä. Sillon vielä kun söin lihaa niin pekoni oli kyllä yks ällöttävimmistä jutuista mitä tiesin ja mun mielipide sushista oli tollanen vielä vuosi sitten – nykyään ihan sushilover <3

  • nadjastrange says:

   Joo siis se muakin ärsytti kun ne “mielipiteet” oli niin vaisuja. Mutta toisaalta tää munkin postaus on saanu jo jotkut ihmiset suuttumaan niin toisaalta olis vaan helpompaa blogata mielipiteettömänä :D

 15. essi says:

  Ymmärrän sen, että kirjotusvirheet ärsyttävät älyttömästi ja yhdissana virheet. Monesti siinä taustalla voi olla joku suurempi syy esimerkiksi lukihäiriö. Vaikka parhaansa yrittää kirjoituksen kanssa, silti löytyy niitä virheitä :(, terveisin lukihäiriöinen (tässäkin tekstissä varmasti virheitä, mutta menkööt :D)

  • nadjastrange says:

   Lukihäiriölle ei tietenkään kukaan voi mitään. Mutta on täällä Suomessa myös ihmisiä joilla ei ole lukihäiriötä mutta silti he eivät vaan jaksa/välitä oikeinkirjotuksesta.

   Kiitos hyvästä kommentista :)

  • Nuppu says:

   Tällä toinen lukihäiriöinen ilmottautuu. Lukivaikeuden vuoksi omien virheiden näkeminen on usein haastavaa. Lukivaikeuden taso vaikuttaa myös moneen asiaan. Joku voi esimerkiksi opiskella lukivaikeudesta huolimatta luokanopeksi allekirjottaneen tapaan. Toisen haasteet ovat niin suuret, että ne vaikuttavat opiskeluun ja tiedon janoon vielä aikuisenakin. Tässäkään asiassa kaikille ei ole jaettu nallekarkkeja tasan. Moni ei edes tiedä oppimishaasteidensa taustalla olevan lukivaikeus. Ikävä kyllä lukivaikeudet huomataan edelleen usein turhan myöhään. Onneksi tässäkin asiasiassa mennään kokoajan eteenpäin.

   Kuitenkin painottaisin sitä, että sellaisten asioiden arvostelu, joille ihminen ei itse voi mitään, voi loukata näitä ihmisiä. Kaikki vammat tai sairaudet eivät näy päällepäin ja vaikka näkyisi niin entä sitten.

   Tästä huolimatta tämä postaus oli hyvä ja on hienoa, että uskalsit ottaa rohkeasti kantaa asioihin. Olen myös monessa asiassa kanssasi samaa mieltä. Tosin rakastan sushia :)

   Mukavaa päivänjatkoa ja viikonloppua sinulle.

   Ps: Anteeksi kirjoitusvirheet ❤

 16. Nalle says:

  Olen samaa mieltä melkein jokaisesta. Eli ei kovin epäsuosittuja mielipiteitä :D tiedän muutaman ihmisen jolla on ärrävika aikuisena ja se on osa heidän persoonaa. Hyvin he elämässään pärjäävät, ja muissa kielissäongelmaa ei ole, suomessa vain. En tiedä oisko heidän silti pitäny pakolla päästä “viastaan” eroon..

  • nadjastrange says:

   Joo ei munkaan mielestä ärrävika oo mikään hirvittävä asia ja tosiaankin osa ihmisen persoonaa. Joku mainitsi tuolla että kyseessä voi olla myös ihan fyysisistä ominaisuuksista johtuva vaiva. Eli mua on nyt valistettu! :D

 17. Riikka says:

  Hyvä postaus, vaikken ehkä allekirjota kaikkea (SUSHI! WHAT?! :D). Erityisesti noi Dubai ja vegaani-henkkamaukka-shopaholic -kohdat allekirjotan täysin. Niitä en pelkiksi “mielipiteiksi” laskisi vaan taitaa olla faktoista kyse, ja niihin ei yllättäen muut kommentoijat (vielä) ole tarttuneet.
  Näistä asioista toivoisi kirjoitettavan enemmänkin (muoti)blogeissa, joita tosi monet nuoret lukee. Saisivat vähän perspektiiviä siihen mitä siellä upean elämäntyylin taustalla usein on; jos joku on hyvin halpaa, on siitä jo joku muu kertaalleen maksanut (elintasossaan, elinympäristössään, ihmisoikeuksissaan jne.)

  • nadjastrange says:

   JEP! Tuntuu että oon itekin alkanu vasta nyt lähivuosina saamaan enemmän perspektiiviä näihin asioihin. Sen takia olis tosiaan hyvä että vähän ikävämmistäkin asioista keskusteltaisiin avoimesti. :)

 18. Anonymous says:

  Musta taas sanan “epä-älykäs” käyttäminen tyhmän sijaan antaa ihmisestä “epä-älykkään” kuvan.

  • nadjastrange says:

   Ajattelin epä-älykkäänä ihmisenä että se epä-älykäs ei olis ihan niin loukkaava sana. :D

  • Blaaaaa says:

   Niinpä, juuri mietin ihan samaa että mouhottaa ensin itse siitä että esim yhdyssanavirheet antavat ihmisestä yksinkertaisen kuvan, sitten syyllistyy niihen itse, ja sen jälkeen käyttää sanaa epä-älykäs. What?

   Ja tämä nyt on jo lillukanvarsiin tarttumista, mutta koska ärsyttää asiavirheet niin korjaan silti. Saippuapesu ei tapa bakteereita. Ainoastaan antibakteeriset tuotteet tappavat bakteereita (esim käsidesi). Saippuapesun teho perustuu mekaaniseen puhdistukseen, joka on täysin riittävä toimenpide ellei olla esim sairaalassa.

 19. Tiina says:

  Loistavia mielipiteitä! Allekirjoitan kaikki muut paitsi sushin huonouden, se on hyyy-väää! :)))

 20. Essimilia says:

  AMEN! Kerrankin tämmönen postaus, jossa on menty asian ytimeen. Komppaan suurintaa osaa sun mielipiteistä. Etenkin Dubain suosio matkakohteena on mulle ihan käsittämätöntä samoin kuin kaikki isänmaan puolustajat. Näistä aiheista lukis mielellään muutenkin :)

 21. Annibanaani says:

  Vaikka olenkin erimieltä tietyistä asioista siun kanssa, niin miusta on todella rohkeeta, että julkaiset jotain tällaista. Kommenttiboksit on kuitenkin paikoitellen ihan kamalia sontakasoja, ja esim bloggaajia dissataan todella paljon vähäpätöisistäkin asioista, niin ei takuulla ole helppoa sanoa mielipiteitään ääneen.

  Mahtia, että sinulta löytyi halua julkaista tämmöinen postaus!

 22. sdf says:

  Maailman ainoa ihminen joka ei tykkää pekonista? :D ööh, entäs kaikki veget ja vegaanit…

  • Katarina says:

   Tässä ehkä tarkoitettiin enemmänkin sitä, että niin moni lihansyöjä palvoo pekonia.. :D

 23. cccccccccccccccc says:

  Käsienpesuhysteria on kyllä ihan täyttä paskaa :D On itseasiassa suotavampaa ettei kokoajan ole hulluna jynssäämässä käsiään myrkyillä, iho pysyy terveempänä ja sitä paitsi saippuat ja käsidesit yms tappavat iholta niitä hyviäkin bakteereja. Lisäksi immuunipuolustus vahvistuu, kun elimistöön pääsee myös välillä taudinaiheuttajia. Olen itse aina ollut aika huono pesemään käsiä, saippualla pesen tuskin koskaan ja vedellä kyllä yleensä vessakäynnin jälkeen, mutta melko pikaisesti huuhtaisen. Ja en ole juuri koskaan kipeänä, maksimissaan kerran vuodessa.

  • ddd says:

   Samaa mieltä! Pitäkää kuinka ällöttävän tahansa niin en juuri koskaan pese käsiä saippualla. Ehkä 1/10 kerrasta, jos on käsitellyt tiettyjä ruoka-aineita (esim. raaka kana, chili jne.) tai julkisessa vessassa käydessä, mutta en silloinkaan aina. :D Ja voin sanoa, että varmasti ihan keskivertomäärän olen kipeänä vuodessa.

   • Anna says:

    Pointti ei ehkä ole siinä kuinka paljon itse olet kipeänä vaikket pese käsiäsi saippualla, vaan mieti sitä kuinka paljon levität niitä bakteereja ympäristöösi. Joku voi olla herkempi näille bakteereille kuin sinä ja saada ne itselleen vaikkakin esimerkiksi ovenkahvasta ja sairastua. Käsienpesu saippualla on perushygieniaa ja pelkästään vedellä ei puhdasta tule. :D

 24. Tuuli says:

  En ikinä kommentoi blogeihin, mutta nyt oli niin fresh postausaihe että oli pakko. Vaikutat huippu tyypiltä ja oli hauskaa samaistua moniin kohtiin! :D

 25. Anne-Mari says:

  Mahtava postaus! Epäsuosittuja mielipiteitä on ollut kiva lukea blogeista, mutta tämmösiä vähän rohkeampaan sävyyn kirjoitettuja tekstejä ei ole vielä tullut montaa vastaan :D Oon samaa mieltä monista asioista, mitä nyt torstaina ajattelin synttäreiden kunniaksi hakea iiiison boksin sushia koska se on parasta! ;)

 26. Lilli says:

  Mä toivon, että kirjoitat tämän postauksen jatkoksi postauksen r-viasta tai ääntämisonglemista yleisesti. En ole itse asiantuntija, mutta voit ottaa yhteyttä sähköpostilla, niin laitan sut yhteyteen vaikka puheterapeutiksi opiskelevan kaverini kanssa.

  Mulla oli r-vika 18-vuotiaaksi asti. En usko, että se oli vanhempieni tai koulun syytä, että mulla meni niin kauan oppia kyseinen äänne, mutta en myöskään usko, että se oli vanhempieni tai koulun ansioita, että sen vihdoin ja viimein opin. Jos tietäisin, miten sen tein, niin auttaisin varmasti muita asian kanssa painivia.

  Kävin lapsena puheterapiassa ja kuulin väitteitä, että r:ää ei opi koskaan, jos sitä ei opi viimeistään ala-asteella. Silti mä opin sen. Ja puhun nykyään suomen lisäksi myös useita muita kieliä erittäin kauniisti ääntäen.

  Joillakin suomalaisilla on vaikeuksia ääntää suomen r oikein. Ihan samalla tavalla monilla suomalaisilla on vaikeuksia ääntää esimerkiksi englantia vaikkapa brittiläisittäin. Onko se sitten vanhmepien tai koulun vika?

 27. Mummo1966 says:

  Aikuisiän puhevika on siis todellakin aina ja vain vanhempien syy. Maamuutto pitää saada pois ja heti, piste.

 28. Kalle says:

  Propsit siitä, että uskalsit julkaista tälläsen postauksen paskamyrskynkin uhalla :-D brave!

  Mutta pakko itekin nillittää ja ottaa kantaa tohon maahanmuuttoasiaan. Olen samaa mieltä että esim. Syyrian pakolaisia tosiaan pitää auttaa, mutta se että ei olla maassa maan tavalla (joidenkin maahanmuuttajien harjoittama rikollisuus) ottaa kyllä päähän. Ja se että vähätuloisia ärsyttää asia vielä enemmän on kyllä ihan ymmärrettävää! Itsekin pakon alla tuilla elellessäni pistää ärsyttämään kun näkee (huom. en yleistä, kaikki ei ole tälläisiä mutta osa on) pakolaisten itkevän valtiolta rahaa milloin mihinkin vaikka rahaa olisikin ja uusi iphone 7 taskussa :-D ja sellaisiakin tapauksia on useita kun on hankittu 5 lasta ja kaikille on anottu uudet lastenrattaat (eikö samoja voi käyttää useasti??) ja myyty edelliset hyvään hintaan. Tuntuu vaan näissä tapauksissa että kiitollisuus on hyvin vähäistä… eli pieni kriittisyys näissä tapauksissa on mielestäni ihan ymmärrettävää.

  • Mirkku says:

   Itse olen siinä käsityksessä (ja korjatkaa joku toki jos olen täysin väärässä) ettei suurin osa Suomeen pakolaistatuksella pyrkivistä ole sieltä Syyriasta. En usko että kovin moni edes näistä “puollustajista” käännyttäisi Syyrian pakolaisia. Keskuskusteluahan ei niinkään olla käyty siitä että pitääkö hädänalaisia, sotaa pakenevia ihmisiä auttaa, vaan siitä että ovatko kaikki nämä Suomen turvaan pyrkivät todella niin hädänalaisia kuin antavat ymmärtää.

   Mun mielestä on kiva että esitellään vähän kärkkäämpiäkin mielipiteitä koska näin saadaan keskustelua aikaan ja samalla oppii itsekin uutta ja pääsee laajentamaan katsantokantaansa. Esim. R-viasta mulla ei koskaan ole ollut mitään varsinaista mielipidettä mutta oli mukava lukea noita viestejä joissa valaistiin asiaa enemmän, aina oppii uutta ja taas ymmärtää ihmisiä enemmän :)

 29. Jemina says:

  Tää on kiva postaus idea! ja tosi järkevän oloista pohdintaa! mielenkiintoista luettavaa :)

  ps. Mun blogissa juttua mun snapchatistä! Mikäli mm. mun koristellut kokkailut, aamupala, smoothiebowlit ja sun muut askareet kiinnostelee niin saa käydä addailemässä mut nimellä: jeminaneaa :) <3

  http://woundedlaughh.blogspot.fi/2017/01/food-snapchat-shots.html

 30. Iida says:

  Ihanan erilainen ja rehellinen epäsuositut mielipiteet-postaus, joka on erittäin mukavaa vaihtelua noille edellä mainituille pliisuille versioille!

  Puheterapeuttiopiskelijana pakko vielä kommentoida tätä R-seikkaa, kun siitä on näyttänyt syntyvän keskustelua täällä kommenttiboksissa. R-äänteen (tai minkään muunkaan äänteen) oppiminen ei ole aina pelkästä motivaatiosta tai harjoittelun määrästä kiinni. Äännevirheiden ‘syntymiseen’ voivat vaikuttaa myös esimerkiksi rakenteelliset seikat suussa (esimerkiksi r-äänteessä liian kireä kielijänne tai plosiiviäänteissä suulakihalkio). Toki useimmat rakenteelliset virheet korjataan lapsuudessa, mutta ns. korjausleikkauksetkaan eivät takaa aina äänteen lopullista oppimista. Tämän enempää en jaksa tähän hätään asiasta päteä kommenttiboksissa, vaikka teoreettista taustaa riittäisikin. :D

  Sen suhteen olet oikeassa, että ahkeralla harjoittelulla (niin puheterapiassa kuin kotonakin) voi edistää hieman tämänkin taidon oppimista, mutta se ei yksinään takaa onnistunutta lopputulosta kaikissa tapauksissa.

 31. Anonymous says:

  R-vika voi olla rakenteellista, joka saattaa vaatia jopa leikkausta. Toki siitäkin voi vanhempia syyttää, jos eivät siihen leikkaukseen ole lastaan laittaneet. :D

 32. Elina says:

  Tää oli just hyvä postaus, oli kiva lukee noita kohtia! Asiaan saattaa tietty kans vaikuttaa aika paljon se, että olin melkein kaikissa ihan samaa mieltä :D

 33. Nadya says:

  Jee, tosi hyvä ja rohkee postaus!
  Ihan paras kohta oli
  “…Paitsi rasistien. Niiden yläpuolelle pääsee ihan heittämällä.”
  Mutta vakavasti puhuen kyllä oon niin samaa mieltä tekopyhyydesä ja rasismista!
  Voi kun monet muutkin tajuais että kaikki ollaan samanarvoisia ja auttaminen ei oikeestaan ole “itseltään pois”.

 34. Lilli says:

  Joo siis en oo koskaan ymmärtänyt sushia. Se yhdistelmä raaka kala+levä+riisi on musta tosi oksettava :-D

  Itekin oon myös miettinyt sitä että miks kukaan haluais matkustaa Dubaihin? Tai siis mitä näkemistä siellä edes on, en ymmärrä :-D

  Ja täysin samaa mieltä myös eläintarhoista… Järkyttävää, että eläimet laitetaan niille luonnottomiin ympäristöihin vaan sen takia että ihmiset voisivat niitä pällistellä ja tehdä sillä rahaa… hyh.

  Terkkuja teidän kissoille toiselta hullulta kissamummolta!

 35. Lilla says:

  Olen seurannut blogiasia säännöllisen epäsäännöllisesti mutta nyt en enää palaa. Ymmärrän postauksen idean mutta ilmaisesmasi mielipiteet satuttavat todella puheviasta kärsivää lukihäiriöistä. Kerroit tuolla, että moni ihminen on tekopyhä mutta mielestäni olet loistava esimerkki tekopyhyydestä. Et tarkoita satuttaa ketää ja kehoitat ottamaan huumorilla vaikka oikeasti olet kirjoittanut omat mielipiteesi todella kapeakatseisesta näkökulmasta. Lisäksi harmittaa se, että olet vastannut vain sellaisiin kommenteihin, jotka ovat jokseenkin samoilla linjoilla kanssasi. Esim. r-vikaan liittyvästä mielipiteestä tulleet kommentit ovat jääneet ilman vastausta.

  • nadjastrange says:

   Vastasin kaikille r-viasta keskusteleville yhteisesti, sillä moneen kommenttiin olisi pitänyt vastata about samalla tavalla. Mun kommentti löytyy tuolta ylempää :) Sanoin vielä kommentissani olleeni väärässä, ja että kommentoijat muuttivat käsitykseni asiasta. Kommentoijat onnistuivat siis muuttamaan mun mielipidettä, mutta en siltikään aio esimerkiksi tehdä postausta pelkästään r-viasta. :)

 36. Nämä ovat aika hillittömiä. Eka taisi olla Vihervaaran Annalla, ja sen jälkeen on ollut hauska lukea kuinka kepillä koitetaan jäätä. Aina voi oppia uutta myös kommenttikentässä!

 37. bonjourrr says:

  Minäkin kommentoin tuosta r-viasta, vaikka moni muu on jo niin tehnyt. Itselläni on siis r-“vika” ja koko ala-asteen ramppasin puheterapeutin (vai mikä olikaan) luona ja äiti yritti varmasti kaikkensa auttaa minua kotona harjoitusten kanssa, vaikka hän ei erilaista ärrääni ongelmana pitänytkään. Nyt olen 20-vuotias enkä ikinä oppinut sanomaan ärrää kielen päällä, kurkussa se pärisee edelleen. :D Mutta! Ainoat kommentit, joita olen puhe”viastani” ikinä saanut, ovat muutamat yksittäiset “oispa mullakin tollanen kiva ärrävika, se ois niin persoonallinen” -tyyliset heitot. Pakko todeta vielä, että oma ärräni ei edes poikkea ns. oikeaoppisesta ärrästä juuri lainkaan, kaiken huippu oli kun ärräsviastani kerrottuani ranskanopettajani totesi kolmen vuoden tuntemisen jälkeen että et ole tosissas, en ole ikinä huomannut että sulla sellainen ois. Halusin vain jakaa kokemukseni tsemppinä muille jonkin äänteen erilailla tuottaville, ja muistakaa, että meillä on ollut presidenttinä asti “ärrävikainen”…

  Vanhempien roolista täytyy sanoa vielä sen verran, että minun vanhempani tekivät hienoa työtä kanssani kannustaessaan ja hyväksyessään minut sellaisena kuin olen puhevikoineni päivineni. Ala-asteikäiselle lapselle puheterapeutin vastaanotolle kesken oppitunnin noutamiset ja turhauttavat harjoitukset useasti viikossa voivat ottaa kovasti itsetunnon päälle jos joku ei kerro, että kelpaat ihan tuollaisena kuin olet. (Varsinkin, kun siitä puhe”viasta” ei oikeasti ole yhtään mitään haittaa.)

  • Anu says:

   Hieno kommentti täällä lopussa. Minulla samat kokemukset viastani kuin sinullakin.

   Vanhemmista on muuten sanottu, että he eivät edes jossain vaiheessa enää kuule lastensa puhevikoja. Ovat niin lähellä, sama pätee jossain määrin myös sisaruksiin. Tästä oli oikein tutkimustakin tehty, ja olen saman huomannut myös ihan omassa elämässäni.

   Blogagrilta olisin toivonut enemmän harkintaa tämän mielipiteensä ilmaisussa.

Kommentoi

Nadjastrange