TESTISSÄ ROLLER DERBY

Sunday 15. January 2017 / by nadjastrange

Vauhdilta ja vaarallisilta tilanteilta ei vältytty kun kävin perjantaina testaamassa roller derbyä Helsinki Roller Derbyn kutsumana. Myös muutama muu bloggaaja oli kutsuttu paikalle, ja mä nappasin vielä mukaani ihanan työkaverini Veran. Helsinki Roller Derbyn treenipaikka on tällä hetkellä Jätkäsaaren Bunkkerissa, jonne me suunnattiin Veran kanssa suoraan töistä. Raskaan työviikon jälkeen olisi tehnyt mielummin mieli ottaa suunnaksi kotisohva, mutta me oltiin kyllä lopulta niin tyytyväisiä siitä että jaksettiin ja uskallettiin mennä testaamaan roller derbyä. Siitä on lähes viisi vuotta kun viimeksi testasin kyseistä lajia ja tuntui että tällä kertaa olin huomattavasti rohkeampi.

Kaatuminen ja tapaturmat varmasti pelottavat monia, mutta se kuuluu asiaan eikä parista mustelmasta mitään harmia ole. Mä onnistuin kaatumaan kerran, kun luistelukokeilun lopuksi meille tehtiin esterata. Olin ennen sitä jo onnistuneesti sirklannut, jarruttanut, kääntynyt ja luistellut taaksepäin. Mutta esteradalla aurajarrutusta testatessani lensin suoraan ahterilleni. Kaatuminen ei sattunut yhtään (kiitos suurelle rasvaprosentille, suojille sekä kypärälle), mutta säikähdin ihan hulluna. Nousin kuitenkin reippaasti ylös ja jatkoin luistelua – ja samalla tajusin ettei siihen kuollut. Kyseinen esterata koitui monen muunkin kohtaloksi, mutta hitsi että oon ylpeä meistä kaikista kun uskallettiin rohkeasti kokeilla uusia asioita.

Innostuin lajista kovasti ja oonkin alottamassa alkeiskurssin!! Oon aina ollut enemmän joukkueurheilija kun yksin salilla temppuilija, joten tää vaan tuntu niin oikeelta mulle. Oli ihanaa kun liikunta ei tuntunut pakkopullalta ja uskalsin heittäytyä täysillä (kirjaimellisesti heh).

Roller derby on varmasti monelle tuttu laji elokuvista ja tv-sarjoista. Täällä Suomessa harrastetaan kuitenkin flat track roller derbyä, eli pelataan tasaisella alustalla ja säännöt ovat hieman erilaiset. Roller Girl -elokuvan tyyppisiä dramaattisia kissatappeluita ei siis ole luvassa, mutta kipua ja mustelmia on varmasti tulossa. Siksi pelaajien täytyykin hankkia tarvittavat varusteet; quad-luistimet, hammassuoja, kypärä, sekä kyynär- ranne- ja polvisuojat. Myös roller derbyn kattava urheiluvakuutus täytyy hankkia (kuulostaa pelottavalta).Me päästiin seuraamaan All-Starsien ja Queen B’sin välistä scrimmagea eli harjoitusottelua. Vaikka HRD:n tyypit selostivatkin ottelun kulkua meille, niin mä en ihan vielä sisäistänyt kaikkea. Siksi lainasin pelin kulusta hyvin kertovan tekstin Helsinki Roller Derbyn sivuilta:

“Roller derby -ottelu eli boutti koostuu kahdesta 30 minuutin erästä, joissa eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa. Erä jaetaan kahden minuutin jameihin, joissa kummallakin joukkueella on kentällä yksi pisteidenkerääjä eli jammeri ja neljä blokkeria. Jammerin tehtävä on ohittaa vastapuolen pelaajia ja blokkereiden tehtävä on auttaa jammeria tai estää vastapuolen jammeria pääsemästä läpi. Jammeri saa pisteen ohitettuaan vastapuolen pelaajan.”

Me alkeiskurssilaiset, eli Freshmeat Training Periodiin osallistuvat saadaan luisteluopetuksen lisäksi myös teoriatunteja, joten tässä vaiheessa ei haittaa yhtään vaikka kaikesta ei oliskaan perillä. Innostuksella ja rohkeudella pääsee pitkälle.

Kiinnostaisko sua kokeilla roller derbyä? Jos et vielä uskalla osallistua alkeiskurssille, niin kannattaa tsekkailla Helsinki Roller Derbyn Facebookia ja nettisivuja. Niissä ilmoitetaan tulevista ilmaisista open skate -tapahtumista, jotka siis ovat juuri tällasia johon itsekin osallistuin. Jos yhtään kiinnostaa, niin suosittelen kokeilemaan. Tää on oikeesti tosi kivaa!


12 Responses to “TESTISSÄ ROLLER DERBY”

 1. Jenni says:

  Mahtavaa et alotat derbyn, siihen jää koukkuun! T: Tampereen pelaaja

 2. Ooh, sä oot rohkea, kun aloitat sen alkeiskurssin! Mun ei tarvinnut miettiä, haluanko vai enkö, uskallanko vai enkö, kun päivät meni päällekkäin perheenjäsenten treenien takia :)

  Perjantaista jäi kyllä hyvä fiilis, omastakin kaatumisesta huolimatta :) Ei muuta kuin rullille heti uudestaan, joten ei jäänyt kammoa.

  Valoisaa alkavaa viikkoa sulle, oli kiva törmätä!

  • nadjastrange says:

   Aijaa, voi harmi että menee treeniaikataulut päällekkäin! Mutta voithan sä miettiä jos joskus tulevaisuudessa ehtis ja uskaltais ;)

   Oli tosi kiva nähdä!

 3. Holli says:

  Hyvän valinnan oot tehnyt, etkä varmasti tule katumaan ;) Derbyä olen itse nyt reilu kolme vuotta harrastanut ja se on kyllä huikean yhteisöllinen ja mukaansatempaava laji. Juuri eilen oli peli ja kyllä sen nyt kropassa tuntee, vaikken itse koe lajia esimerkiksi lätkää “vaarallisempana” :D

 4. Minä says:

  Suomessa roller derby mielletään lesbojen lajiksi ja suurin osa harrastajista on lepakoita. Joskus harkitsin lajin aloittamista mut rupesin miettimään et miten hetero otetaan vastaan lepakkopiireissä vai savustetaanko heti ulos :D

  • No says:

   Siis voi hyvä päivä……

  • Voi apua says:

   No hyvä, että on jotain mietittävää!

  • IdaK says:

   Hieman ehkä karrikoitu tuo. Olen itse pelannut derbyä yli 6-vuotta Suomessa. Toki Roller Derby lajina on erittäin hyväksyvä sexuaalivähemmistöjen suhteen, jokainen saa osallistua ja olla juuri sitä mitä on. Itse elän heteronormatiivisessa parisuhteessa ja jos nyt oikein pilkkua viilataan, niin kykllä Derbyn pelaajista muitakin heteroita löytyy ja paljon.

  • nadjastrange says:

   Ehkä sun Minä kannattaa alottaa roller derby niin pääset ikävistä ennakkoluuloistasi eroon ;)

 5. No says:

  Ja tuon vastauksen siis piti olla ylemmälle “minä” kommentoijalle

Kommentoi