iltapalaksi gluteenittomia sämpylöitä

Tuesday 13. December 2016 / by nadjastrange

 

Leivoin pari kuukautta sitten ensimmäistä kertaa gluteenittoman piirakan koska meille oli tulossa keliaakikko kylään. Nyt vehnätön leipominen sai jatkoa gluteenittomien sämpylöiden muodossa, sillä oon mukana Helsingin Myllyn kampanjassa ja pääsin tällä kertaa testailemaan gluteenittomia kauratuotteita.

Minä, ja varmasti moni muukin on elänyt siinä uskossa että gluteenittomat leivät ja leivonnaiset muistuttavat maultaan ja koostumukseltaan lähinnä pahvia. Nyt jos koskaan oli meikäläisenkin jo korkea aika jättää ne uskomukset taakse ja kokeilla rohkeasti gluteenitonta leivontaa.

Oon siinä suhteessa onnekas että mulla ei ole ongelmia viljatuotteiden kanssa. Eräällä sukulaisellani kuitenkin on todettu keliakia, ja osalla läheisistä taas on vatsaongelmia viljatuotteiden syömisen jälkeen vaikkei gluteeniyliherkkyyttä olekaan todettu. Näyttäisi siis siltä että mun oli viimeinkin aika opetella leipomaan kaikille sopivaa ruokaa! Ja samalla tosiaan tajusin sen, ettei gluteeniton leivonta ole yhtään sen vaikeampaa, ja lopputulos maistuu varmasti kaikille.

Tarvitset:

 • 25g hiivaa
 • 4dl vettä
 • 1rkl psylliumia
 • 1dl Myllärin gluteenittomia kaurahiutaleita
 • 1/4tl suolaa
 • 1/2rkl sokeria
 • 0,5dl juoksevaa margariinia
 • 50g juustoraastetta
 • 0,5dl tattarijauhoja
 • 4dl Myllärin gluteenitonta kaurajauhoseosta


Tee näin:

 • Mittaa kulhoon 4dl kädenlämpöistä vettä ja liota hiiva siihen. Lisää psyllium ja kaurahiutaleet ja anna seoksen turvota 10 minuuttia. Vinkki: Paras väline näiden sämpylöiden leivontaan on taikinakoukoilla varustettu sähkövatkain.
 • Sekoita joukkoon suola, sokeri, juokseva rasva ja juustoraaste.
 • Lisää sekaan myös jauhoseos, mutta älä kohota taikinaa.
 • Pyörittele taikinasta sämpylät. Vinkki: Tee sämpylöistä ihan palloja! Mä tein niistä jo pellille laittaessa tosi littanoita, sillä odotin niiden kohoavan paljon enemmän. Kaurapohjaiset taikinat eivät (psylliumista ja hiivasta huolimatta) kohoa niin paljoa kun ainakin meikäläinen odotti.
 • Anna sämpylöiden kohota pellillä 20 minuuttia. Mä laitoin päälle koristeeksi vielä muutaman ison kaurahiutaleen, mutta myös esimerkiksi juustoraaste tai erilaiset siemenet käy.
 • Paista sämpylöitä n. 10 minuutin ajan 225-asteisessa uunissa.
 • Valmista! Nauti hyvässä seurassa, äläkä naureskele meikäläisen hieman littanaksi jääneille sämpylöille :D
  Maku oli kuitenkin 5/5!

Näiden tässä reseptissä käytettyjen jauhojen ja hiutaleiden lisäksi lisäksi Myllärin-tuoteperheestä löytyy myös kaurarouhetta ja kauralesettä, sekä myslejäkin löytyy kahta eri sorttia. Tää gluteeniton kauramyslikin on kiva iltapalavaihtoehto jos ei jaksa olla koko ajan leipomassa ;) Myllärin Facebook-sivuilta löytyy muuten paljon kivoja reseptejä jos kaipaa lisää gluteenitonta vaihtelua.

ARVONTA!

Onko sulla kokemusta gluteenittomasta leivonnasta? Jos ei, niin haluaisitko kokeilla? Nyt on mahdollisuus voittaa Myllärin gluteenittomat -tuotepaketti. Arvonta päättyy 20.12. klo 23:00, ja sen säännöt sekä lisätiedot löytyvät täältä.


Yhteistyössä Helsingin Mylly


31 Responses to “iltapalaksi gluteenittomia sämpylöitä”

 1. Sanni says:

  Itse en ole vielä leiponut, mutta paljon gluteenitonta syön, sillä vehnä ei sovi minulle. Tahtoisin kyllä oppia itse leipomaan gluteenitonta :)

 2. Pikkumyyx says:

  Minulla on erittäin vähän kokemusta gluteenittomien tuotteiden leipomisesta. Viimeisen vuoden aikana veljelläni ja äidilläni on todettu keliakia ja gluteeniton leivonta täytyisi ottaa pikkuhiljaa haltuun…. Yritin kerran gluteenitonta juustokakkua, mutta epäonnistuin pahasti. Jostain syystä gluteenittomat keksit eivät sovi juustokakun pohjaksi vaan palavat uunissa syöntikelvottomiksi.

 3. Minttu-Maaria says:

  Ei ole kokemusta gluteiinittomasta leivonnasta mutta kokeilisin erittäin mielelläni koska välillä tuntuu että vaalean leivänkin syöminen oikeasti käy vatsan päälle.. olisi kiva löytää sille vaihtoehto :)

 4. ilsu says:

  Älä huoli, ne jää aina vähän litteiks ;)

 5. Siiru says:

  Yksi vakkarikakku on gluteeniton, mutta mitään suolaista en ole koskaan kokeillut!

 6. Eva says:

  Gluteiiniyliherkkänä pyrin leipomaan ilman gluteenia mahdollisimman usein.
  Gluteiinitonta leipää ja toscapiirakkaa on tullut tehtyä!

 7. annie says:

  Ei ole kokemusta gluteenittomasta leivonnasta, mutta vois olla aika opetella koska mulla on useampi kaveri jotka on keliaakikkoja ja ois kiva jos osaisin leipoa jotain heille sopivaa, eikä aina tarvis tyytyä kaupan tarjontaan.

 8. Anniriina says:

  Oon kohta vuoden syönyt gluteenittomasti keliakian takia ja vähän kaikenlaisia leipomuksia on tullut kokeiltua. Kakkuja, piirakoita, leipiä ja nyt myös joulutorttuja. Joka kerta on ollut pieniä ongelmia, joten olisi mukava saada lisää kokemusta! :)

 9. Minna says:

  Ei ole kovinkaan kokemusta, mutta sitä tarvisi, sillä olen alkanut syömään pääosin gluteenittomasti oman hyvinvoinnin parantamiseksi:)

 10. Niina says:

  Joo, täällä keliakia-suvun kasvatti. Itsellä ei todettu keliakiaa taannoin tutkimuksissa, allergiat kuitenkin on keliakiaviljoille ja ehdottomasti voin paremmin gluteenittomalla. Mulla on vähän sellainen käsitys, että keliakia-diagnoosin tekemisessä olis vielä parannettavaa..

  Mutta joo, leivon kyllä aika harvoin, mutta mielelläni testaan Myllyn tuotteet.

 11. Tii says:

  En ole kokeillut gluteenitonta leivontaa ja haluaisin kokeilla.
  Useat läheiseni ovat keliaakikkoja ja olisi mukava tarjota lämpimäisiä joita hekin voivat syödä :)

 12. EllaM says:

  Suht samanlaisella reseptillä olen leiponut gl.sämpylöitä. Laitan taikinan muffinipellille ja sämpylät kohoavat kivasti tällä tapaa. Myllärin laatutuotteita olisi kiva saada.

 13. Kaura says:

  Makeita leivonnaisia ja suolaisia piirakoita oon tehnyt. Leipäjuttuja olisi mahtava opetella leipomaan gluteenittomasti, samoin gluteeniton pulla.

 14. Eeva says:

  Olen ollut 3-4 vuotta käytännössä gluteenittomalla, koska aikuisiällä havaittu (pahentunut) vilja-allergia. Leiponut olen aika vähän. Pitäisi yrittää enemmän, mutta jotenkin vain tuntuu työläältä ja haasteelliselta. Hyvää pitsaa ja pullaa haluaisin oppia tekemään. Sämpyläsi näyttävät ihanilta.

 15. Pilvi says:

  En ole kokeillut, mutta olis kyllä korkea aika kokeilla!! :)

 16. Clivianna says:

  Olisi ihan huikea päästä kokeilemaan näitä tuotteita. Itselläni ei keliakiaa ole todettu, mutta omien kokeilujen kautta olen todennut vehnälle kovan yliherkkyyden (pahat vatsaongelmat, ihoongelmat jne.)
  Olen vasta hetkisitten jättänyt vehnän kokonaan pois ruokavaliosta ja alkanut vaihtamaan täysin gluteenittomaan, joten gluteeniton leivontakin on ihan lapsenkengissä vielä. Olisi hienoa päästä kokeilemaan ja jakamaan kokeilujen tuloksia eteenpäin :) Mukavaa Joulun odotusta :)

 17. Hanna.h says:

  Moikka, ei ole kyllä vielä kokemusta mutta mielellään niitä testaisi :)

 18. Mia says:

  Olen vain muutaman kerran leiponut ilman gluteenia, koska äidilläni on keliakia. Gluteenittomat tuotteet tuntuvat kuitenkin mun mielestä aika kalliilta, niin en ole kauhean paljon niitä ostanut ja niillä leiponut.
  Olisi kuitenkin kiva yllätää äiti itseleipomilla sämpylöillä :)

 19. Sussukka says:

  Kokemusta on jonkin verran, mutta olisi kiva päästä kokeilemaan näitä tuotteita.

 20. Minna says:

  Mulla on keliakia ja tykkään leipoa, joten teen kaikenlaisia leipomuksia gluteenittomana :)

 21. Riikka says:

  Eipä ole vielä tullut leivottua, mutta ehkä onnen kohdatessa tulisi!:)

 22. Tiina says:

  Tässä olisi oiva lahja äidilleni, jolla on keliakia mutta on siitä huolimatta himoleipoja! Keliakin takia olen itsekin alkanut kokeilemaan gluteenittomia reseptejä, jotta osaisin tarjota äidille herkkuja kun sattuu kyläilemään.

 23. Jemina says:

  Oi naaam !! näitä täytyy testata! hyvännäkösiä! <3

  Mun blogissa kuvia mun smoothiebowleista<3
  http://woundedlaughh.blogspot.fi/

 24. Laura says:

  Moi!
  Välillä on kiva leipoo gluteenittomia, vaikka sille ei olis suurempaa syytä :) oon kokeillu kans sämpylöitä ja muffinsseja :)
  Oon seuraillu sun blogia aika alkuajoista, säännöllisen epäsäännöllisesti. Välillä oli pitkäkin tauko ja sit taas löysin tänne. Sulla on mukavia juttuja!
  Yks asia, mistä yllätyin, aloin äsken kattelee noita sun vanhempia postauksia. Sulla tosiaan näkyy vielä 2008 vuoden tuotokset? :D tai siis haluat nähtävästi edelleen pitää niitä näkyvillä? Lueskelin tässä 09 vuotta, niin siellä esim. on kuvia Eetusta ja muuta sun kai entistä elämää, jos silleen voi sanoa.
  En tarkoita pahalla, blogisi on kyllä tosi kiva :)

 25. piitu says:

  Ei ole kokemusta mutta haluaisin testata.

 26. Luana says:

  Mitä on Myllärin gluteeniton jauhoseos? Nettisivuilla ei ollut eikä Google osannut kertoa.

 27. Henna says:

  Perheessä on keliaakikkoja, joten kokemusta on gluteenittoman ruoan valmistuksesta.

 28. TanjaC says:

  Jonkun verran kokemusta on,pari ystävää on gluteenille yliherkkiä ja on tullu testattua esim gluteenitonta pitsaa ihan hyvällä menestyksellä ☺

 29. tiiu says:

  Itse en ole leiponut mutta kaupasta olen sentään jotain gluteenitonta ostanut. Kyllä kiinnostaisi testata.

 30. Joliel says:

  Avopuolison keliakian takia tulee leivottua jonkin verran gluteenitonta, mutta leipomistaidoissa olisi vähän parantamisen varaa :D

Kommentoi

Nadjastrange